Medimagazin logo

DNA örneklerinden yola çıkılarak insanoğlunun genetik tarihi çıkarılıyor

IBM ve Natinoal Geographic’in destek verdiği The Genographic Project çalışmasında dünya çapında 100 bin kişiden DNA örneği alınıyor. Yerel halklar ve modern toplumlardan gelen DNA örnekleri laboratuvarda analiz ediliyor
DNA örneklerinden yola çıkılarak insanoğlunun genetik tarihi çıkarılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bilim insanları, DNA örneklerinden yola çıkarak insanoğlunun genetik tarihini çıkarıyor. DNA izlerinden insanoğlunun onbinlerce yıllık Dünya’ya yayılma serüveni kayda geçirilecek.
IBM ve Natinoal Geographic’in destek verdiği The Genographic Project çalışmasında dünya çapında 100 bin kişiden DNA örneği alınıyor. Yerel halklar ve modern toplumlardan gelen DNA örnekleri laboratuvarda analiz ediliyor. Maliyeti 40 milyon doları aşan ve 5 yıl süren projeye, genetik bilimcilerin yanı sıra dilbilimciler, antropologlar ve arkeologlar da katılıyor. Beş kıtada birçok laboratuvar yerel ve dolayısıyla karışmamış halkların DNA’larını çıkaracak.
Bilim dünyası proje sayesinde, son yıllarda genetik alanında kaydettiği ilerlemeler ile binlerce kişiden toplanan DNA örneklerini inceleme fırsatı bulacak. Projenin araştırdığı başlıca sorular şunlar:
İlk insanlar Avrupa’da yaşayan Neandertaller ile çiftleştiler mi?
İnsanlar Amerika kıtasına hangi yol üzerinden ulaştı?
Afrika’daki en eski halklar kimler?
Büyük İskender’in orduları geride genetik iz bıraktı mı?
Hindistan’a ilk giren halklar kimler?
Sömürgeciliğin Afrika ve Batı toplumlarındaki genetik etkisi ne oldu?
İlk insanlar Güneydoğu Asya’ya girdiklerinde bu bölgedeki insansı yaratıklarla karıştı mı?
Avustralyalı Aborjinal halkların kökeni nedir?
İnsan toplulukları arasındaki genetik farkların kökeni nedir?
Soyu tükenmiş insansı yaratıkların DNA’ları yeniden elde edilebilir mi?

‘İNSANOĞLUNUN KAYNAĞI’
Proje sorumlusu Dr. Spencer Wells, şimdiye dek yapılan en büyük genetik veritabanı olmaya aday çalışma için “İnsanoğlunun kaynağı” benzetmesini yapıyor.
Genetik ve antropolojik çalışmalar, insanın atası Homo Sapien’in kökenini 200 bin yıl öncesinde Afrika’ya götürüyor. İnsanoğlu, 60 bin yıl önce ise, Doğu Afrika’dan Dünya’ya yayılmaya başladı.

Y KROMOZOMU VE MİTOKONDRİYAL DNA
Araştırmacılar insanoğlunun izini erkek kromozomu Y ve anne üzerinden geçen mitokondriyal DNA üzerinden sürüyor. İlk insanoğlunun Dünya’ya yayılım haritasında şimdilik eksik olan kavimlerin ve kabilelerin birbirleriyle karışma öyküleri. İnsan soyları son on bin yılda ciddi bir şekilde birbirleriyle karıştı. Proje DNA analizlerinden bu eksik detayları tamamlamaya çalışacak.
Genographic Projesi, DNA numunelerini vermek isteyen denekleri kabul ediyor. Yapılması gereken, www.nationalgeographic.com/genographic adresine giderek bir DNA numune kiti satın almak. Katılımcılar, DNA numulerini daha sonra verilen adrese gönderiyor ve 6 hafta sonra tüm genetik tarihlerini, atalarının nereden geldiğini öğrenebiliyor. IBM’in alt kuruluşu Computational Biology Center projeye teknoloji ve veri depolama altyapısı sağlıyor.


NTV-MSNBC

dna
örneklerinden
yola
çıkılarak
insanoğlunun
genetik
tarihi
çıkarılıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir