Medimagazin logo

Mecburi hizmet nasıl uygulanacak?

Sağlık Bakanlığı “devlet hizmeti yükümlülüğü” adı ile başlattığı mecburi hizmet uygulamasının nasıl yapılacağını belirledi
Mecburi hizmet nasıl uygulanacak?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı “devlet hizmeti yükümlülüğü” adı ile başlattığı mecburi hizmet uygulamasının nasıl yapılacağını belirledi. 29 Ağustos tarihinde Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın oluruyla yayımlanan Personel Genel Müdürlüğü yazısında mecburi hizmetin detayları anlatıldı.


1. Mecburi hizmete kimler gidecek?
5 Temmuz 2005 tarihinden sonra yurt içinde ve yurt dışında öğrenimlerini bitirerek tabip olanlar, uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimlerini tamamlayarak uzman tabip unvanlarını kazananlar mecburi hizmet yapacak.

2. Mecburi hizmetimi yapmadan uzman oldum bir defaya mahsus uzmanlık mı yapacağım?
Evet ancak hem tabip hem de uzman tabip süreleri için ayrı ayrı, aynı yerde mecburi hizmet yapacaksınız.

3. Beyin cerrahisi uzmanı oldum. Herhangi bir sağlık ocağına mı atanacağım?
Hayır. Kurada ilan edilecek yerlerin branşlara göre tıbbi cihaz ve teknik donanımının mevcut olup olmadığına dikkat edilecek.

4. Nerelerde mecburi hizmet yapılacak?
Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşları ile bunların yanı sıra istekte bulunmaları halinde Adalet Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, üniversiteler, mahalli idareler ile tabip ve uzman tabip çalıştıran diğer kamu kurum ve kuruluşlarında mecburi hizmet yapabileceksiniz.

5. Kura çektim yerimi beğenmedim başka kuraya katılabilecek miyim?
Mevzuatta belirtilen haller ya da mazeretler haricinde devlet yükümlülüğünüz bitmeden başka kuraya katılamazsınız.

6. Kura zamanları ne olacak?
Yılda 5 defadan az olmamak koşuluyla Sağlık Bakanlığı ihtiyaca göre belirleyecek.

7. Hangi kuraya katılacağım?
Diploma ya da mezuniyet belgesi kura ilanından 5 gün öncesine kadar Bakanlıkça tescil edilenler o kuraya katılacak.

8. Diplomamın tescil tarihini nasıl öğreneceğim?
Fakültelerin bildirdikleri isimlerden diplomaları tescil edilenleri Bakanlık kura ilanından 5 gün önce internet ortamında ilan edecek.

9. Hangi kuraya katıldığımı nereden öğreneceğim?
Sağlık Bakanlığı kura yerleri ve kuraya dahil olanları en geç kura tarihinden 20 gün önce Personel Genel Müdürlüğü web sitesinde duyuracak.

10. Kuraya katılacaklar listesinde adım var nasıl müracaat yapacağım?
Müracaatlar internet kanalıyla Personel Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak.

11. Kuraya katılacaklar listesinde adım var ancak mecburi hizmet yapmaya engel bir durumum da var. Mazeret bildirebilecek miyim?
Evet. Bildirdiğiniz mazeret genel hükümler ve ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilecek.

12. Mazeretim kabul edilmezse ne olacak?
Mazereti kabul edilmeyenler de kuraya dahil edilecek. Bunun için mazeret bildirmiş olsanız dahi kura müracaatınızı yapmış olmanız gerekli. Yapmamışsanız ve mazeretiniz kabul edilmemişse genel kuraya dahil edilirsiniz.

13. Sağlık mazeretlerini kim değerlendirecek?
Sağlık mazeretlerini Sağlık Komisyonu değerlendirecek. Ancak komisyona girecek sağlık raporlarının Ankara Numune, Ankara Eğitim, Ankara Atatürk, Ankara Onkoloji, Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk, Ankara Yüksek İhtisas, İstanbul Haydarpaşa Numune, İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları, İstanbul Haseki, İstanbul Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar ve Cerrahi Merkezi, İstanbul Kartal, İzmir Atatürk ve İzmir Dr. Behçet Uz Eğitim ve Araştırma Hastanelerinden birinden alınmış olması gerekiyor.

14. Ne zamana kadar mazeret bildirebiliyorum?
Eş ve sağlık mazereti olanlar ilgili kuranın ilan edilen son belge teslim günü mesai bitimine kadar mazeretlerini içeren belgeleri teslim edebilecekler.

15. Mecburi hizmet müracaatımı yapmazsam ne olur?
Müracaat etmeyen ya da müracaat evrakları zamanında bakanlığa ulaşmayanlar genel kuraya katılarak belirlenen yere atanacak.

16. Kurada müracaat ettiğim yerlere atanamazsam ne olacak?
Tercihlerine yerleşemeyen adaylar genel kura ile belirlenecek yerlere atanacak.

17. Mecburi hizmet süresinde kullandığım izinler mecburi hizmet süresinden düşülecek mi?
Devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getiren personelin hafta sonu ve resmi tatil günlerinde kullandığı izinler düşülmeyecek ancak kullandığı yıllık, mazeret ve hastalık izinleri yükümlülük süresine ilave edilecek.

18. Mecburi hizmet bitmeden bir başka yerde çalışabilecek miyim?
Tabipler, devlet hizmeti yükümlülüğü bitmeden bir başka kamu kurumu ya da özel kurumlarda görev yapamayacak. Ancak muayenehane açmak isteyen olursa “Devlet Hizmeti Yükümlüsü” şerhi düşülmek üzere belge alabilecek.

19. Mecburi hizmet yaparken uzmanlık eğitimine hak kazanırsam gidebilecek miyim?
Evet. Ancak bu kişiler kayıt altına alınarak daha sonra mecburi hizmetini bitirmesi sağlanacak. Bitirmeyenlerin çalışmasına izin verilmeyecek.

20. Diplomamı ne zaman alacağım?
Bakanlıkça tescil edilen diploma, tıpta uzmanlık ya da yan dal uzmanlık belgeleri mecburi hizmetin bitmesinin ardından bakanlıktan alınabilecek.
mecburi
hizmet
nasıl
uygulanacak?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir