Medimagazin logo

Hekim Hakları Ofisi açılacak

İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, İstanbul’daki hastanelerin hizmet yükünün son 3 yılda 2 kat arttığı ama eksik kadroların tamamlanamadığını, hastanelerde olması gereken kadronun üçte biriyle hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi
Hekim Hakları Ofisi açılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık muhabirleriyle iftar yemeğinde bir araya gelen İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Bakar, İstanbul’un güncel sağlık sorunlarını değerlendirdi.


Başhekimleri uyaran Dr. Bakar, hiçbir hastanın “yatak yok” diye geri çevrilmemesini istedi:
“Başhekimlerle konuştum. Hastanede yatak var ama klinikte yok deniyor. Klinikte ‘yatak yok’ diye hiçbir hasta ve ambulans geri çevrilmeyecek. Eğer hasta cerrahi hastasıysa, bu klinikte yer yoksa, dermatolojide boş olan yere yatırılacak. Aksi halde başhekim dahil o gün görevli olan herkes sorumlu olacak. Klinik şefinin yatağı yok artık. Hastanenin ve hastaların yatakları var.”

PERSONEL EKSİKLİĞİ KAPATILAMIYOR
2002 yılında 4 milyon kişiye verilen poliklinik hizmetinin, 2005 yılında 14 milyon kişiye ulaşacağına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Bakar’a göre, iş yoğunluğu arttı ama personel açığı kapatılamıyor:
“Radyoloji ve anestezi ve temel sağlıkta pratisyen hekim eksiğimiz var. Yardımcı sağlık personeliyle ilgili zaten hiçbir şey söylemiyorum. İdeal kadronun üçte biriyle hizmet veriyoruz.”

KÜÇÜK HASTANELER GÜÇLENDİRİLECEK
İstanbul’daki eğitim hastanelerinde varolan aşırı hasta yoğunluğu ise küçük hastaneler güçlendirilerek hafifletilecek. Dr. Mehmet Bakar, Silivri’den bir acil hastanın gece Bakırköy’e, Haseki’ye kadar gelmek zorunda kaldığına dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Büyük hastanelerin yükünü hafifletmek zorundayız. Bayrampaşa, Büyükçekmece, İstinye, Paşabahçe, Ümraniye, Sultanbeyli, Pendik hastanelerini 24 saat çalışan branş nöbeti tutulan hastaneler haline getireceğiz.”

HEKİM HAKLARI OFİSİ AÇILACAK
İstanbul’da hasta hakları konusunun belli bir düzeye geldiğini belirten Dr. Mehmet Bakar, “Müdürlükte hekimlerin hukuki yardım alabilecekleri, hekim haklarını koruyucu bir büro oluşturma zorunluluğu var. Bu konuda başhekimlere söz verdik. Tazminat amaçlı haksız hasta şikayetleri karşısında hekimlerin de desteklenmeye ihtiyacı var” diye konuştu.

DEPREM GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI
Beykoz Devlet Hastanesi, Koşuyolu Kalp Hastanesi eski binası ile Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bazı bölümlerinin deprem güçlendirme çalışmasının Ocak ayında başlayacağını belirten Bakar, hastanelerin tıbbi donanım yatırımlarının da sürdüğünü belirtti.

Bakar, erişkin yoğun bakım yatak sayısının 179’a çıkarıldığını, 2006’da da bu sayının artırılacağını, çocuk kliniği olan 8 hastanede de 36 adet olan çocuk yoğun bakım yatak sayısının 180’e çıkarılacağını söyledi.

DEPREM ÇALIŞMALARI
Toplantıda deprem nedeniyle Pakistan’a giden ilk ekibin İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ekibi olduğunu vurgulayan Dr. Mehmet Bakar, “33 kişilik bu ekip 23 Ekim pazar günü dönecek. Yerine yeni ekip gönderilecek. Ekibimiz bugüne kadar 1500’ü cerrahi müdahale olmak üzere 3 bin poliklinik hizmeti verdi. 24 bin doz tetanos aşısı yaptı. Pakistan Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı birliklerin aşılama çalışmaları da bu ekip tarafından yürütüldü.” diye konuştu.

HEYBELİADA SANATORYUMU’NUN KAPATILMASININ İÇ YÜZÜ
Boşaltılarak Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi’ne nakledilen Heybeliada Sanatoryumu’nun yerine lüks bir sağlık ocağı açılacak. İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, sanatoryumun kapatılma nedenini “adada isyan vardı” diye açıkladı.

1924 yılında kurulan Heybeliada Sanatoryumu Türkiye’nin ilk sanatoryumuydu. İsmet İnönü gibi pek çok ünlü ismin de tedavi olduğu sanatoryum, 1999’daki Marmara Depremi’nde hasar gördü,

260 yatak kapasiteli sanatoryumda kapatılmadan önce 72’si doktor olmak üzere 140 personel çalışıyordu. Günlük muayene edilen hasta sayısı ise 70’le sınırlı kalıyordu.

Adadaki sanatoryumun kapatılma gerekçelerini anlatan İstanbul İl Sağlık Müdürü Dr. Bakar’a göre sanatoryumda hasta ve ameliyat sayısı düştüğü için döner sermayeden çalışanlara pay dağıtılamadı. Bunun üzerine de sağlık personeli de isyan etti:

Dr. Mehmet Bakar, “Personel, asistan, doktor isyan vaziyetindeydi. Resmen bir isyan olur ya adada isyan vardı. Ağır bir borç yükü vardı. Telefonlar kesiliyor, kan tüpü alacak para bile bulunamıyordu Klinik şefleri daha önce birer ikişer kere başhekimlik yapmışlar. Kimse bu hastaneye başhekim olmak istemedi. Başhekimsiz kaldım” dedi. Heybeliada’da kapatılan sanataryumun yerine kaliteli sağlık hizmeti verecek lüks bir sağlık ocağı açılması planlanıyor.



NTV
hekim
hakları
ofisi
açılacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir