Medimagazin logo

AK Parti, öğrenci affı için sıkıyönetim ilan etti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto ettiği öğrenci affı bugün Meclis Genel Kurulu’nda yeniden ele alınacak.
AK Parti, öğrenci affı için sıkıyönetim ilan etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto ettiği öğrenci affı bugün Meclis Genel Kurulu’nda yeniden ele alınacak.

Düzenlemeyi, herhangi bir değişiklik yapmadan Çankaya Köşkü’ne göndermekte kararlı olan AK Parti, Sezer’in iade gerekçesini teşkil eden sayısal çoğunluğu dikkate alacak. Başbakan Tayyip Erdoğan, 330 milletvekilinin desteğini gerektiren ‘nitelikli çoğunluğa’ ulaşılabilmesi için partide adeta sıkıyönetim ilan etti. Başbakan, AK Partili bütün vekillerin oylama sırasında Meclis’te bulunmasını istedi. Birçok parlamenter, bu talimat üzerine yurtiçi ve yurtdışı programını iptal etmek zorunda kaldı. Köşk’ten yeniden görüşülmek üzere Meclis’e geri gönderilen yasa, geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Komisyonu’nda herhangi bir değişikliğe uğramadan kabul edildi. Ancak Grup Başkan Vekili İrfan Gündüz, bugünkü oylamada Cumhurbaşkanı Sezer’in itirazını dikkate alacaklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Sezer, veto gerekçesinde disiplin suçlarını da içeren düzenleme-nin af olduğunu ve bu sebeple Meclis’ten nitelikli çoğunlukla (330 oy) geçmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Sezer, şu görüşleri dile getirmişti: “Disiplin cezası nedeniyle yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilenlere yeniden öğrenim hakkı verilmesi af niteliğindedir. Çünkü disiplin cezasının hukuksal sonuçları ortadan kaldırılmaktadır.” İade kararının ardından Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç, Köşk’ün veto gerekçelerine katılmadığını belirtmişti.

Öğrenci affı yasası, 29 Haziran 2000 tarihinden itibaren ‘her ne sebeple olursa olsun’ okuldan ayrılan bütün lisans ve önlisans öğrencilerini kapsıyor. Kanundan yararlanmak isteyen öğrencilere 3 sınav hakkı verilecek. Uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere de devam imkanı sağlanacak. Yasa, 1980 yılından sonra Meclis’ten çıkan 10’uncu eğitim affı olarak tarihe geçti. Yüksek Öğretim Kanunu’na iki geçici madde ekleyen yasadan, 29 Haziran 2000 tarihinden sonra üniversiteden ayrılan önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile denklik sınavından başarılı olamayanlar yararlanacak. Polis ve askeri okullardan atılan öğrenciler ise kapsam dışında bulunuyor.

Sınıf geçme sistemini uygulayan yükseköğretim kurumlarında en çok 3 dersten başarısız olup bir üst sınıfa geçemeyen öğrencilere, üst sınıfa devam etme ve alt sınıfta başarısız oldukları dersler için 3 sınav hakkı verilecek. Not ortalaması nedeniyle sınıf geçemeyen veya mezun olamayan öğrencilere, istedikleri 3 dersten not yükseltmek için bir sınav hakkı tanınacak. Öğrenim sürelerini doldurdukları için kurumlarıyla ilişkileri kesilen öğrencilere alamadıkları dersler için bir defaya mahsus olmak üzere bir yıl devam etme ve sınav hakkı tanınacak.

Aftan yararlanmak isteyenler, kanunun yayımı tarihinden itibaren 2 ay içinde yükseköğretim kurumuna başvuracak. 29 Haziran 2000’den kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar lisans üstü öğrenim görürken her ne sebeple olursa olsun kurumlarıyla ilişiği kesilen öğrencilere başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için 3 sınav hakkı verilecek. Yüksek lisans öğrencileri için bir yıl, doktora öğrencileri için 2 yıl tez hazırlama süresi verilecek. Doktora yeterlilik sınavına girebilmek için yabancı dil sınavında başarısız olanlara iki sınav hakkı tanınacak. Sanatta yeterlilik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuvar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartı ile 3 sınav hakkı tanınacak.



15.03.2005
Ömer Şahin
Ankara / ZAMAN
ak
parti
öğrenci
affı
için
sıkıyönetim
ilan
etti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir