Medimagazin logo

Pilot aşı üretiminin bu yıl başlaması hedefleniyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ:”Bu yıl pilot aşı üretimine geçmesi hedeflenen Hıfzıssıhhamız, Sağlık Bakanlığı’nın halk sağlığı alanındaki AR-GE Merkezidir”
Pilot aşı üretiminin bu yıl başlaması hedefleniyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Cumhuriyetin kuruluşundan 1942 yılına kadar ülkemizin sağlık sisteminin oluşturulmasında çok önemli çalışmalar yapan ve aynı zamanda Sağlık Bakanlığı görevinde bulunan Refik Saydam’ın çabalarıyla 1928 tarihinde kurulan Hıfzıssıhha Kurumu 78 yaşında…

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, bu yıl pilot aşı üretimine geçmesi hedeflenen Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün, Sağlık Bakanlığı’nın halk sağlığı alanındaki AR-GE Merkezi olduğunu bildirdi.


Hıfzıssıhha Kurumu’nun, birey ve toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik çok önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten Bakan Akdağ;

"Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitümüz; laboratuar,kontrol, referans ve araştırma-geliştirme faaliyetlerini;merkezi Ankara’da olmak üzere İstanbul,İzmir,Antalya, Adana,Diyarbakır Erzurum,Samsun'da kurulu teşkilatı ve bin 650 personeliyle başarıyla yürütmektedir” dedi.

“PİLOT AŞI ÜRETİMİNİN BU YIL BAŞLAMASI HEDEFLENİYOR”…

Bakanlığı döneminde araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile aşı üretiminde ilk kez fermentör teknolojisine geçildiğini ifade eden Akdağ, geliştirilen yöntemle pilot adsorbe tetanos aşısı üretildiğini kaydetti.

Akdağ, şu an modern teknolojiyle difteri, hücreli veya hücresiz boğmaca-tetanos kombine aşıları ile TT, DT, Td, BCG ve tifo aşısı üretiminde birikim ve altyapıya ulaşıldığını bildirdi.

Bakan Akdağ, bütün bu çalışmaların yanında modern işletmecilik anlayışına uygun olarak Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’ne bağlı Aşı- Serum Üretim Enstitüsü kurulmasına dair yasa taslağı hazırlandığını belirterek şu görüşleri kaydetti:

“Bu çalışmalarımızdan da anlaşılacağı üzere ülkemizde aşı üretiminden vazgeçilmemiştir. Geçmişte üretimi durdurulan aşılar yanında yeni ihtiyaçlara dönük aşı üretimi üzerinde de ciddi olarak durduk ve önemli mesafe kat ettik. Ülkemizde aşı üretimi ve teknolojisinin geliştirilmesinin stratejik önemi olduğunu biliyoruz ve çalışmalarımızı buna göre yürütüyoruz.”

“78 YIL ÖNCE BÜYÜK BİR ÖNGÖRÜYLE KURULMUŞ OLAN HIFZISSIHHA ENSTİTÜMÜZÜN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN CİDDİ BİR ÇABA İÇERİSİNE GİRDİK”…

Biyoteknoloji konusunun dünyanın biyolojik bilimler anlamında geldiği son noktayı ifade ettiğini belirten Akdağ, bu konuda enstitüler ve araştırma merkezlerini geliştirmeyi düşündüklerini bildirdi.

Ülkenin geleceği adına biyoteknoloji konusundaki çabalara büyük destek vereceğini dile getiren Akdağ,

“Bu konuda çalışmalar yaparken birçok üniversitede yer alan araştırma merkezlerinin ve bilim adamlarının çalışmalarını bağlantılı hale getirmek, böylece bu konudaki gelişmeleri endüstriye kazandırmak zorundayız. Bilim adamları bilim üretmek için çalışır ama bunun mutlaka ülke ekonomisine katkısının olması gerekiyor ki bu hususta ayrılabilen paylar artsın. Böylece bilim adamları olarak daha fazlasını yapabilelim.

Bu anlamda, on yıllar önce büyük bir öngörüyle kurulmuş olan Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün geliştirilmesi amacıyla ciddi bir çaba içerisine girdik. Bir merkezi referans, araştırma laboratuarı olarak Hıfzıssıhhamızı önümüzdeki yıllarda ciddi bir atılımla bu işin merkezlerinden biri haline getireceğiz” şeklinde konuştu.

“HIFZISSIHHA ENSTİTÜMÜZ REFERANS VE AR-GE MERKEZİ OLMA YOLUNDA”…

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nün, VIII. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda belirtilen ‘Referans Merkezi’ olma hedefi ve Türkiye Bilim Kurulu Kararları’nda yer alan ‘Ar-Ge Kuruluşu’ olma hedefini gerçekleştirme yolunda hızla ilerlediğini vurgulayarak, bu amaçlara dönük olarak Avrupa Birliği destekli;

‘Hava Kalitesi Çerçeve Direktifi ve Ulusal Mevzuata Yansıtılması Projesi’, ‘Su ve Biyosidal Ürünleri Projesi’, ‘İyi Laboratuar Uygulaması (GLP) Projesi’, ‘Türk Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları’na ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na Bazı Yeni Yaklaşım Direktiflerin Uygulanmasında Destek (CABs) Projesi’, ‘Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’nın Yeniden Yapılandırılması Avrupa Birliği Normlarına Uygun Hale Getirilmesi ve Fiziksel Altyapının Geliştirilmesine Destek Projesi’ ile Neonatal Tarama Programı çalışmalarının başlatıldığını bildirdi.

“ALO 114 ZEHİR DANIŞMA HATTI’ NIN DEVREYE GİRMESİ PLANLANMAKTADIR”…

Akdağ, ”Hıfzıssıhha Kurumu’nun üretim faaliyetleri kapsamında; 2003 yılında 57 bin 200 ampul, 477 şişe serum ve 291 bin 747 cc antijen-antiserum, 2004 yılında ise; 58 bin 825 ampul, 526 şişe serum, 419 bin 071ml antijen-antiserum ürettiğini kaydetti. Akdağ,

“Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nce, vatandaşlar, özel veya kamu kurum ve kuruluşlarından gelen talepler üzerine, 2003 yılında 466 bin 736, 2004 yılında ise 63 bin 404 adet analiz esaslı işlem gerçekleştirildi.

1988 yılından bugüne, ülkemizin her noktasında sağlık personelimize 24 saat hizmet veren Zehir Danışma Merkezi’nin, halkımıza yönelik faaliyetleri hızlandırılmış, bu kapsamda; ‘Alo 114 Zehir Danışma Hattı’nın devreye girmesi planlanmaktadır” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nün, vatandaş odaklı ve şeffaf yönetim ilkesi ışığında, teknolojiyi en üst düzeyde kullanan yetişmiş insan kaynağıyla, faaliyetlerini aralıksız sürdürdüğünü sözlerine ekledi.


Sağlık Bakanlığı-Basın
pilot
aşı
üretiminin
bu
yıl
başlaması
hedefleniyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir