Medimagazin logo

Ünlü kalp cerrahına ağır itham

Ünlü kalp cerrahına suçlama: Basit bir operasyon için "açık kalp ameliyatı gerekir" deyip 25 milyar lira istedi.
Ünlü kalp cerrahına ağır itham
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ünlü kalp cerrahına suçlama: Basit bir operasyon için "açık kalp ameliyatı gerekir" deyip 25 milyar lira istedi.

Türkiye'deki bazı küçük ameliyatların para için nasıl büyütüldüğüne son örnek... Kalbinde delik olduğu ortaya çıkan bir hastanın yaşadıkları Hürriyet yazarı Fatih Altaylı'nın köşesine şöyle yansıdı:

AMELİYATIN DÖRT-BEŞ SAAT SÜRECEĞİNİ SÖYLEDİ
"Önemli kalp cerrahlarımızdan birine başvurduk. Açık kalp ameliyatı yapılacağını, 4-5 saat süreceğini söyledi. Paniğe kapılıp araştırınca bir dostumuzdan dışarıda bu tür ameliyatların çok daha basit yapıldığını öğrendik."

İSVİÇRE'DEKİ OPERASYON YARIM SAATTE BİTTİ
"İsviçre'de kasıktan girilerek lokal anesteziyle yarım saatte delik onarıldı. Hastanede bir gün kalmadık. İsviçreli doktor bu yöntemin Türkiye'de bilindiğini ama ucuz olduğu için cerrahların karşı olduğunu söyledi."



Hasta 'by-pass' ediliyor tartışması

Tıp dünyası 'hastalar pahalı yola zorla itiliyor' iddiasını tartışıyor... İddiaya göre hastalara ucuz ve modern yöntemler anlatılmıyor.

Fatih Altaylı'nın köşesinde kaleme aldığı, 'kalp hastaları stent yöntemiyle daha ucuza tedavi edilebilecekken, sırf daha pahalı diye by-pass'a mı yönlendiriliyor' iddiası gittikçe alevleniyor. Kalp cerrahı Profesör Dr. Bingür Sönmez'in Altaylı'ya cevap vererek kendisini bir açık kalp ameliyatına davet etmesi üzerine yeni bir boyut kazanan tartışmaya yönelik olarak tıp dünyasının önde gelen isimlerinden de farklı tepkiler geliyor.

'GEREKEN NE İSE O YAPILIR'
Fatih Altaylı, dün de bir okurunun kendisine anlattıklarını köşesine taşıyarak tartışmaya yeni bir boyut getirdi. Altaylı'nın okuru, kalp deliği rahatsızlığı olan eşi için, Türkiye'de 4-5 saatlik açık kalp ameliyatı önerisi getirildiğini, maliyet in de 25 milyar lira olduğunun söylendiğini öne sürüyordu. Okur ayrıca,eşinin İsviçre'de lokal anestezi ile yarım saat süren bir operasyonla üstelik de çok daha ucuza iyileştiğini de iddia ediyordu. Fatih Altaylı'ya verdiği cevapla tartışmanın taraflarından birisi haline Prof. Dr. Bingür Sönmez, neden Fatih Altaylı'nın yazılarına cevap vermek gereği hissettiği sorusuna "Altaylı, para için hastaların kesildiği iddiasını ortaya atınca, bir kalp ameliyatı nasıl yapılır görmesini istedim" diye cevap veriyor. Sönmez, 'stent mi, by-pass mı' tartışması içinse "Burada eşit olmayan iki tedavi kıyaslanıyor, kendi içinde başarılı sonuç veren iki tedavi var. Türkiye'de hiçbir hasta, kardiyoloğuyla görüşmeden kalp cerrahının karşısına gelmiyor. Stent takılacak hastaya onlar stent takıyorlar, takılamayacak olana da biz by-pass yapıyoruz" diyor.

Sabah
ünlü
kalp
cerrahına
ağır
itham
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir