Medimagazin logo

"Doğum ebe ve temizlik işçileri tarafından yapıldı" iddiası

Hakkari Devlet Hastanesi'nde, kadın doğum uzmanı olmadığı için doğumunu ebe ve temizlik işçilerinin yaptırdığı öne sürülen Remziye Temel isimli kadının bebeğinin ölmesi, "hastanede sağlık skandalı" tartışmalarını başlattı
"Doğum ebe ve temizlik işçileri tarafından yapıldı" iddiası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hakkari Devlet Hastanesi'nde, kadın doğum uzmanı olmadığı için doğumunu ebe ve temizlik işçilerinin yaptırdığı öne sürülen Remziye Temel isimli kadının bebeğinin ölmesi, "hastanede sağlık skandalı" tartışmalarını başlattı.

Temel'in ailesi, yetkililerden şikayetçi olduklarını belirtirken, Sağlık İl Müdürü Dr. İdris Etemoğlu olayla ilgili soruşturma başlattıklarını açıkladı.


Alınan bilgiye göre olay, Hakkari Devlet Hastanesi'nde meydana geldi. 2. çocuğuna hamile olan Remziye Temel (21), sancılarının başlaması üzerine eşi Aziz Temel, kayınpederi Şükrü Temel, halası Feyruz Temel ve annesi Teybet Ölmez tarafından Hakkari Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada kadın doğum uzmanı bulunmadığı için Temel'e ebe tarafından ilk müdahalesi yapıldı. 2 ebe ve 1 işçi, zorla doğum yaptırmak istedikleri hamile kadını, panikleyerek 3 saat sonra bulunan ambulansla Yüksekova Devlet Hastanesi'ne gönderdi. Hastanede normal doğum yapan Temel, ölü bir bebek dünyaya getirdi.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan anne Remziye Temel, ebeler tarafından götürüp ultrasonu çekildikten sonra doğumun normal olduğunu söyledi. Anne Temel, bebeğinin ölmesinden ebe ve işçileri sorumlu tuttu. Doktor olmadığı halde doğumu yaptırdıklarını belirten anne Temel, "Karnıma baskı yaptılar, tabi bunu yapan da orada çalışan bir temizlikçiydi. 3 defa bastırdı. Çocuğun öldüğünü hissettim. Çocuk öldükten sonra annesi de ölecek diye Yüksekova İlçesi'ne sevk ettiler. İlk önce gittiğimizde ambulans yok demişlerdi. Sonra da durumun ciddi olduğunu öğrenince ambulans buldular. O şekilde acilen ilçeye sevk ettiler. İlçeye gittiğimde çocuğun zaten öldüğünü biliyordum. Çocuk doğarken zaten ölmüştü. Bana eziyet çektirdikleri için doğan çocuğumun yüzünde parmak izleri vardı. Başında ezilmiş yaralar vardı. Sabaha kadar hastanede kaldık, bizi tekrar geri gönderdiler" dedi.


"ONLARDAN ŞİKAYETÇİYİM"
Remziye Temel, "Onlardan şikayetçiyim. Doktor olmadığını bildikleri halde müdahale edip bebeği öldürdüler. Biz de çocuğu ilçede toprağa verip geri dönmek zorunda kaldık. 2. çocuğuma hamileydim. 9 ayımı doldurdum. Hakkari Devlet Hastanesi'nde eşime ise bir şey imzalattılar. Eşimin okuma-yazması yok, ne imzalatıldığına dair bilgim de yok" şeklinde konuştu.


Doğum anını anlatan Feyruz Temel ise çığlıkların hastaneyi sardığını belirterek, "Böyle müdahale olmayacağını söyledim. Ama beni dinlemediler. Kilolu hademe durmadan karnına basıyordu. Çığlıklarını duyduğumuzda 'kesin ölür' dedik. Daha sonra düşündüğümüz oldu. Anne karnındaki çocuğun öldüğünü ilçede öğrendik" diye konuştu.

Yüksekova Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Çelebi Basıguy da kendilerine ulaşan hastanın doğumunu ebenin yaptığını belirterek, "Hasta bize gelirken, ebemiz tarafından normal doğumu yaptırıldı. Doğumu yapan ebenin bana söylediğine göre, çocuğun kordonu sarkmış. Kordonun sarkması sonucu bebek ölebilir. Ama Hakkari'de müdahale yapılmışsa, bundan dolayı kordon sarkmışsa onu bilemiyorum. Sağlık Müdürlüğü bu konuyla ilgili soruşturma başlattığına dair bizden birtakım bilgiler istedi. Biz de gerekli bilgileri rapor halinde müdürlüğe sunduk. İlçede bizden kaynaklanan bir şey yok, ama Hakkari'de müdahale yapılmışsa bunu bilemem. İhmal varsa kim olursa olsun cezasını çekmeli" açıklamasında bulundu.

Hakkari Sağlık İl Müdürü İdris Ethemoğlu da konuyla ilgili, ailenin hasta hakları birimine şikayet başvurusunu yaptığını söyleyerek, "Soruşturma başlatıldı. İhmal varsa gereğini yapmaya hazırız" dedi.

İHA
"doğum
ebe
ve
temizlik
işçileri
tarafından
yapıldı"
iddiası
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir