Medimagazin logo

Sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılmasına ilişkin yasa değiştiriliyor

Bakanlık, liyakata bakmadan sözleşmeli personelden istediğini başhekim olarak atayabilecek
Sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılmasına ilişkin yasa değiştiriliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bakanlık, liyakata bakmadan sözleşmeli personelden istediğini başhekim olarak atayabilecek

TBMM'ye sevk edilen "eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılması"na ilişkin yasa tasarısı ile Sağlık Bakanlığı'na, sağlık kurumlarına sözleşmeli başhekim, başhekim yardımcısı ve başhemşire atama yetkisi veriliyor.

TBMM'ye sevk edilen yasa tasarısı ile sağlık sektörü "sözleşmeli personele" emanet ediliyor. Tasan ile getirilen temel düzenlemeler şöyle:
• SağlıkBakanlığı, "kadrolu eleman temini mümkün olmayan yerlere" sözleşmeli sağ-iık personeli alabilecek. TBMM'ye sevk edilen "eleman temininde güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştmlması"na ilişkin yasa tasarısıyla sağlıkta sözleşmeli personelin yöneticilik yapmasının da yolu açılıyor. CHP, hükümetin hastaneleri "şirket" gibi yönetmek istediğini söyledi.

Bu durumdaki kurumlara sözleşmeli olarak başhekim, başhekim yardımcısı ve başhemşire de alınabilecek.
• Sözleşmeli personelin çalışma süresi devlet memurları ile aynı olacak.
• Sözleşmeli personel istihdam edilen yerlerin kapatılması veya bu hizmet birimlerinde sözleşmeli personel istihdamından vazgeçilmesi durumunda bu personelin pozisyonları yeniden belirlenecek. Buna göre pozisyonları yeniden belirlenen personel, tercihleri alınarak, boş sözleşmeli personel pozisyonlarına en çok 3 ay içinde yerleştirilebilecek. Ancak bakanlık bu atama konusunda zorunlu tutulmayacak.
• Devlet memuruyken sözleşmeli personel statüsüne geçenlerin yeniden memuriyete geçmelerine olanak tanınacak.
• Kadrolu istihdamın mümkün olmadığı durumlarda ve normal sözleşmeli sağlık per-
soneli istihdamı gerekli olmayan durumlarda sağlık kurumlarında, Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek esaslar çerçevesinde ücretleri döner sermaye gelirlerinden karşılanmak üzere geçici teknik personel çalıştırılabilecek.

Sağlıkta şirketleşme
CHP Denizli Milletvekili Mehmet Neşşar, bakanlığın sağlık personelinde önemli bir statü değişikliğine gittiğine dikkat çekerek sözleşmeli sta-
tünün yaygınlaştırılmasıyla l devlet güvencesinin ortadan kalktığına dikkat çekti. Hükümetin sağlık kurumlarına istediği gibi yönetici atamasının yolunun da açıldığını belirten Neşşar, "Bakanlığa bağımlı bir yapı oluşturuluyor" dedi. Hastanelerin "şirket" gibi yönetilmek istendiğini, oysa sağlık kurumlarının kamu hizmeti vermekle yükümlü olduğunu belirten Neşşar, "Dünyanın hiçbir yerinde şirket gibi hastane yönetilmesi ile başarıya ulaşıldığı görülmemiş. Fransa'da referandumdan hayır çıkmasının altında yatanlardan biri de bu tür sosyal politikaların çekmesidir" dedi.

Cumhuriyet
sözleşmeli
sağlık
personeli
çalıştırılmasına
ilişkin
yasa
değiştiriliyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir