Medimagazin logo

Ölü sayısının tespiti için diş kaydı tutulması şart

Türkiye'de diş kayıtlarının düzenli tutulmaması sebebiyle doğal afetlerde hayatını kaybeden vatandaşların kimlikleri tespit edilemiyor
Ölü sayısının tespiti için diş kaydı tutulması şart
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye'de diş kayıtlarının düzenli tutulmaması sebebiyle doğal afetlerde hayatını kaybeden vatandaşların kimlikleri tespit edilemiyor.

Deprem, uçak kazası ve patlama gibi toplu can kayıplarının yaşandığı felaketlerde, cesetlerin ileri derecede bozulmasının, DNA testini imkansız kıldığı, böyle bir durumda kimlik tespitinde en önemli kaynağın diş kayıtları olduğu belirtiliyor. Kişiden kişiye değişiklik arz eden diş yapısı, araştırmacılara kimlik tespiti için büyük kolaylık sağlıyor. 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde de ölenlerin kimlik tespitine yarayacak ölüm öncesi ve sonrası incelemeler yapılamadı. Cesetler toplu olarak gömüldü. Eksikliğin bilinmesine rağmen yeterli önlemler alınmazken yapılan çok sayıda toplantıda kimlik tespiti yapacak birimlerin oluşturulması kararlaştırıldı.

Toplu ölümlerin gerçekleştiği olaylarda kimlik tespitinin yapılmasının yasal, insani ve dinî etikler açısından önemli olduğuna işaret eden Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, “Kişinin ölümünün resmiyet kazanmasına yarar sağlayan tespitler, ölen kişinin vasiyetlerinin yerine getirilmesini sağlayacaktır.” dedi.

Zaman
ölü
sayısının
tespiti
için
diş
kaydı
tutulması
şart
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir