Medimagazin logo

TTB :Malatya'daki ishalin nedeni ihmal

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Metin Bakkalcı, Malatya'daki ishal vakalarının aylar süren, herkesin bildiği ve tanık olduğu bir süreç olduğunu belirterek, ”Gelinen noktada bilime ve akla hitap eden hiçbir çalışma yapılmamıştır” dedi
TTB :Malatya'daki ishalin nedeni ihmal
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Metin Bakkalcı, Malatya'daki ishal vakalarının aylar süren, herkesin bildiği ve tanık olduğu bir süreç olduğunu belirterek, ”Gelinen noktada bilime ve akla hitap eden hiçbir çalışma yapılmamıştır” dedi.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Haluk Başçıl da, ishal salgınının bir anda ortaya çıkmadığını, aylar öncesinden “geliyorum” diye işaret verdiğini öne sürdü. TTB'nin Malatya'daki ishal vakalarını incelemek üzere oluşturduğu heyette yer alan Merkez Konseyi Üyesi Haluk Başçıl ile basın toplantısı düzenleyen Bakkalcı, salgının 21 Kasım tarihinden itibaren kamuoyuna yansıdığını, ancak olayın daha önceye dayandığını söyledi.

İshal salgınından, Türkiye'nin oldukça önemli bir kentinde 10 binlerce kişinin etkilendiğini ifade eden Bakkalcı, “Bu aylar süren, herkesin bildiği ve tanık olduğu bir süreçtir. Gelinen noktada bilime ve akla hitap eden hiçbir çalışma yapılmamıştır” dedi.

Bakkalcı, konunun idari veya hukuki soruşturma meselesi olmadığını kaydederek, salgından bütün sağlık teşkilatının yetkililerinin sorumlu olduğunu, vicdani muhasebe yaparak gereğini yapmalarını istedi.

“SALGIN 'GELİYORUM' DEMİŞ”

Malatya'da incelemelerde bulunan heyette yer alan TTB Merkez Konseyi Üyesi Başçıl da, heyetin 5 Aralık'ta Malatya'ya giderek Vali Derya Kadıoğlu ve Belediye Başkanı Cemal Akın'ın da aralarında bulunduğu yetkililerle görüşmeler yaptığını belirtti.

İshal salgınının bir anda ortaya çıkmadığını, aylar öncesinden ”geliyorum” diye işaret verdiğini kaydeden Başçıl, İl Sağlık Müdürlüğü'nce çeşitli merkezlerden alınan su numunelerinde kirliliğin açıkça görüldüğünü söyledi.
Başçıl, “Belediye yönetimi buna rağmen harekete geçmemiş, raporlar yetkililerce ciddiye alınmamıştır. İshal vakaları
Ağustos'tan itibaren başlamış, sonbaharda artışa geçmiştir. Salgının kamuoyuna yansımasından önce resmi bildirimi yapılmış ishal vakaları mevcuttur” diye konuştu.

İl Sağlık Müdürlüğü'nün resmi verilerine göre, salgından etkilenenlerin sayısının 6 Aralık tarihi itibariyle 8 bin 471 olduğunu, bu hastaların 290'ının yatarak tedavi gördüğünü belirten Başçıl, bazı kişilerin ise hastalığın hafif geçmesi nedeniyle hekime başvurmadığını tespit ettiklerini söyledi. Başçıl, “Salgın vakası açıklanan rakamların çok ötesindedir. Bundan etkilenen kişi sayısının 50 bini bulacağı tahmin ediliyor” dedi.

Nisan ayından bu yana yapılan su tahlillerinin, bakiye klor miktarının sıfıra yakın olduğunu ve salgının şehir şebeke suyundan kaynaklandığını ortaya koyduğunu anlatan Başçıl, “Bu incelemeler suyun içilemez olduğunu göstermektedir. Sorun suyun kaynağında değil, şebekeler yoluyla dağıtımındadır. İshal salgınının nedeninin şehir şebeke suyunun kirlenmesine bağlı olduğu son derece açıktır. Buna karşın Malatya Belediyesi şehir suyunun ısrarla temiz olduğunu belirtmiştir” diye konuştu.

Yeterince bilgilendirilmemesi nedeniyle Malatyalıların konuyla ilgili olarak üzerine düşeni yerine getiremediğini kaydeden Başçıl, yetkililerin sorunun kaynağının bulunması konusunda işbirliğine gitmediklerini savundu. Başçıl, “Yetkililer, sorumlulukları kapsamındaki hizmetlerde çekingen davranmıştır. İşbirliği ve eşgüdüm sağlanamamış, kurumlar ve kişiler ön plana çıkmıştır. Herkes şu veya bu şekilde kendini kurtarma yarışına girmiştir” dedi.
Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen “Sağlıkta Dönüşüm Programı” temelinde çevre ve halk sağlığına yönelik çalışmaların ortadan kaldırıldığını öne süren Başçıl, koruyucu sağlık hizmetlerinin bu çerçevede yerine getirilemediğini savundu.


Hürriyet
ttb
:malatya'daki
ishalin
nedeni
ihmal
Yorum (1)
Prof. Dr.Fatma SIRMATEL
Saygideger hocamHer zaman yazilarinizi buyuk begeni ile okurum. Bu son yaziniz beni cok etkiledi. Oldukca mukemmel bir felsefi dusunce ve bilgi birikimi ile kalşeme aldiginiz bu yazinizin devamini getirmeniz ve sonuca baglamanizi saygi ile rica ediyor uretken ve tip bilimine yaptiginiz bu genis dusunce katkinizdan dolayi bir kez daha tesekkur ediyor saygilar sunuyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir