Medimagazin logo

Devlet özel hastanelere 'üvey evlat' muamelesi mi yapıyor?

Kayseri'de özel hastane yöneticileri, devletin, devlet hastanelerine farklı, özel hastanelere farklı yaklaşımda bulunduğunu iddia ederek, "üvey evlat" muamelesi görmek istemediklerini belirtti.
Devlet özel hastanelere 'üvey evlat' muamelesi mi yapıyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Kayseri'de özel hastane yöneticileri, devletin, devlet hastanelerine farklı, özel hastanelere farklı yaklaşımda bulunduğunu iddia ederek, "üvey evlat" muamelesi görmek istemediklerini belirtti.


Kayseri'de faaliyet gösteren Tekden Sağlık Merkezi ve Özel Kayseri Kalp Hastanesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kemal Tekden, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, devletin özel hastanelere olan yaklaşımını değerlendirdi. Op. Dr. Kemal Tekden, devletin özel hastanelerle anlaşmaya gitmeye başlaması üzerine büyük bir özel hastane furyasının başladığını kaydederek, "Türkiye'de birçok sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de bunun ölçüsü bazen kaçıyor. İnsanlar çok karlı diye gerekli fizibilite çalışmalarını yapmadan bu işe giriyorlar. Sonra zor durumda kalabiliyorlar. Oysa çok ciddi araştırma, fizibiliteden sonra bu işe girilmelidir. Özel hastanelerin tamamen devlete bağlı olma gibi sıkıntılı durumu yok. Fakat devletin anlaşmalı hastanelere ne kadar para ödediği belli olmuyor. Fiyatları bazen düşürüyor, bazen de değiştiriyorlar. Bundan dolayı da özel hastaneler olarak sıkıntıya düşüyorsunuz. Özellikle memur anlaşmalarında karşınızdaki muhatap belli olmuyor. Bazen bir ilçenin mal müdürü, bazen de milli eğitim müdürü muhatabınız oluyor. Ödemeler de karışık bir şekilde yapıldığından, hangi hastanın ödemesinin yapıldığını tam tespit edemiyorsunuz. Onlarca personeli bu işe bağlasanız bile, ödemeleri zor ayırt edebiliyorsunuz. Bazen de faturalar kaybolabiliyor. Para akışı, para yatışı düzenli değil. Bir ayda alacağınız parayı, 3-5 ayda ancak alabiliyorsunuz" dedi.


Özel hastane kurmak ve işletmenin zorluğuna da dikkat çeken Op. Dr. Kemal Tekden, "Özel hastane, altyapı ve giderleriyle yüksek maliyetli olduğu için bu işi dürüst yaptığınız zaman ayakta durmanız, belirli bir hasta sayısını tutturmanızla mümkün oluyor. Belli bir hasta sayınız olmadığı zaman ayakta durmanız mümkün olmuyor. Bu yüzden özel hastane kurup, işletmek gayet zor ve zahmetli bir iş" diye konuştu.


Sağlıkta bu durumu geçiş dönemi olarak gördüklerini ve 2-3 yıl içinde sistemin oturacağına inandıklarını kaydeden Op. Dr. Kemal Tekden, şöyle devam etti:


"Özel hastaneler olarak başka bir sıkıntımız da farklı muamele görmek. Devletin özel sektör hastaneleriyle devlet kurumu hastanelerine yaklaşımı farklı. Burada bir çelişki var. Bizden istenenler, kriterler, devlet hastanelerinden istenmiyor. Yaklaşım ve kriterler çok farklı. Özel sektör hastanelerinin üvey evlat olarak düşünülmesi yanlış. Farklı muamele istemiyoruz. Bizde devlet hastaneleri de Sağlık Bakanlığı'na bağlı. Biz de bu ülkenin doktorlarıyız. Devletin özel hastaneler ile devlet hastanelerine olan yaklaşımı aynı olmalı. Bunlar inşallah zamanla olur. Biz iyi niyetliyiz. Birkaç yıl sonra sistem oturur."


Op. Dr. Kemal Tekden, sağlıkta devletin denetim mekanizmasının sağlıklı işlemediğini de kaydederken, "Dürüst olmayanlar, bu işi suistimal edenlerle, bu işi doğru yapanların ayırt edilmesi gerekir. Bu işi dürüst yapanlar ayırt edilmediği için kural ve tüzükler suistimal edilebilir şekilde çıkarılıyor. Denetim mekanizmasının iyi uygulanması, özel sağlık kuruluşlarına olan olumsuz düşünceleri de yok edecektir" şeklinde konuştu.

İHA
devlet
özel
hastanelere
'üvey
evlat'
muamelesi
mi
yapıyor?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir