Medimagazin logo

Bugün Dünya Sağlık Günü

Her yıl 7 Nisan’da kutlanan Dünya Sağlık Günü’nün bu yılki teması ana-çocuk sağlığı.. “Her anne ve çocuk değerlidir” diyerek bağışıklamanın önemine dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünya çocuklarını aşı olmaya davet ediyor
Bugün Dünya Sağlık Günü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası’nın yürürlüğe girdiği 7 Nisan 1948’den bu yana her yıl aynı tarihte kutlanan Dünya Sağlık Günü, bu yılki temasını “Ana-Çocuk Sağlığı” olarak belirledi. Sağlıklı anne ve çocukların, sağlıklı ve başarılı toplumların temelini oluşturduğuna dikkat çeken DSÖ, “Her anne ve çocuk değerlidir” diyerek aşının hayat kurtarıcı etkisine dikkat çekiyor.

Dünyada her yıl aşı ile korunulabilir hastalıklardan 1 milyon 700 bin kişi hayatını kaybetmekte. Durum Türkiye’de de farklı değil: Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması 2003 verilerine göre ülkemizde her yıl 5 yaş altı 49 bin 440 çocuk ile gebelik ve doğuma bağlı nedenlerle 700 anne hayatını kaybediyor.

AŞILAMA HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

Temiz bir içme suyunun sunulması dışında, antibiyotikler de dahil hiçbir müdahale enfeksiyon hastalıklarına yakalanmayı ve bu hastalıklara bağlı ölümleri aşılar kadar azaltamıyor. İstatistikler, aşılama sayesinde her yıl 3 milyon çocuğun hayatının kurtulduğunu gösteriyor.

Günümüzde doğan çocuklar 10 yıl önce doğan çocuklara kıyasla daha iyi yaşam koşullarına sahiptir ancak bu, önümüzdeki yıllarda daha iyi olmalıdır. Örneğin Japonya’da doğan bir kız çocuğunun yaşam süresi 85 yıl olarak tahmin edilirken, bir Batı Afrika ülkesi olan Sierra Leone’de tahmini yaşam süresi sadece 36’dır. Bunun nedenleri bir Japon çocuğunun tüm aşılarının yapılacak olması, yeterli beslenmesi ve iyi bir eğitim almasıdır.

Amerika Hastalıkları Kontrol Merkezi (CDC), aşılamayı “20. yüzyılın en önemli sağlık zaferi” olarak tanımlıyor.

Aşılama bireyleri korumaktan daha fazlasını yapar; hastalığın bir kişiden diğerine yayılımını önleyerek tüm toplumu korur.

Yoğun aşılama sadece difteri ve tetanosun gelişmiş ülkelerde görülme oranını azaltmakla kalmamış, çiçek gibi tehlikeli bir hastalığın dünya üzerinden, çocuk felcinin ise tüm Amerika ve Avrupa kıtaları ile Güneydoğu Pasifik bölgesinden silinmesini başarmıştır. Bu büyük başarı ile bugün dünya çapında yaklaşık 1.1 milyar USD kazanç sağlanmaktadır.

Suçiçeği aşısının rutin olarak uygulandığı ülkelerde, aşının kullanılmaya başlanmasından önce suçiçeği görülme oranı yıllık doğum sayısına eşitti. ABD’de yılda yaklaşık 4 milyon su çiçeği vakası, suçiçeğine bağlı sorunlar ve ağır hastalık nedeniyle 11.000 hastaneye yatış ve her yıl suçiçeği nedeniyle 100 ölüm görülüyordu. 1995’ten bu yana rutin suçiçeği aşılaması ile suçiçeği hastalık oranı ve hastaneye yatış oranı %70-80 azalmıştır.

Halk arasında sarılık olarak tanınan Hepatit A, zannedildiğinin aksine refah düzeyi gelişmiş toplumlar için daha büyük tehlike oluşturuyor. Değişen hijyen koşulları nedeniyle ülkemizde de Hepatit A aşısının önemi gün geçtikçe artıyor.

Sanılanın aksine son derece yaygın bir hastalık olan zatürree, yalnızca soğuk kış mevsiminde değil, dört mevsim görülüyor. Özellikle Mart-Nisan aylarında görülme sıklığı artan zatürreenin tedavisi, genellikle hastaneye yatmayı gerektiriyor ve bu vakaların %10-25’i ölümle sonuçlanıyor. Dünyada her yıl 5 yaşın altında 10-12 milyon çocuk zatürree nedeniyle hayatını kaybediyor.

Her yıl dünya nüfusunun %5 ila %15’i grip hastalığına yakalanıyor. Bu, her yıl 500 milyon ya da daha fazla grip vakası görüldüğü anlamına geliyor. Her yıl binlerce ölüm vakasına yol açan, salgın durumlarında on binlerce kişinin hayatına mal olabilen gribe karşı aşıyla %89 oranında koruyuculuk sağlanıyor.

Bağışıklama hastalığın sonucunda oluşabilecek maddi ve manevi tüm kayıpları önleyerek büyük tasarruf sağlayan tek sağlık yatırımıdır.

CUMHURBAŞKANI SEZER: SAĞLIĞIMIZ İÇİN ÖZEN GÖSTERELİM

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, koruyucu hekimlik ve aile hekimliği uygulamalarının yaygınlaştırılmasının önemine işaret etti, tüm yurttaşları kendisinden başlayarak, anne ve çocuklar başta olmak üzere toplum sağlığı için çaba göstermeye çağırdı.

Sezer, “Dünya Sağlık Günü ve Sağlık Haftası” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, sağlıklı yaşamın, bireylerin en temel hakları arasında yer aldığına işaret etti. Sezer, “Tüm yurttaşların bu hakka eşit düzeyde sahip olabilmelerinin yanı sıra, sağlık hizmetlerinin yaygınlığı ve kalitesi günümüzde çağdaşlık göstergelerindendir” dedi.

Hürriyet
bugün
dünya
sağlık
günü
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir