Medimagazin logo

Virüsle mücadelede Vietnam örneği

Dünya Sağlık Örgütü Temsilcisi Troedsson, kuş gribi virüsüyle mücadelede Vietnam'ın uyguladığı yöntemlerin Türkiye için iyi bir örnek oluşturabileceğini söyledi. Vietnam'ı başarıya götüren nedenlerin başında sıkı denetim ve bilinçli müdahale geliyor
Virüsle mücadelede Vietnam örneği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Dünya Sağlık Örgütü Temsilcisi Troedsson, kuş gribi virüsüyle mücadelede Vietnam'ın uyguladığı yöntemlerin Türkiye için iyi bir örnek oluşturabileceğini söyledi. Vietnam'ı başarıya götüren nedenlerin başında sıkı denetim ve bilinçli müdahale geliyor.

Uzmanlar, kuş gribiyle mücadelede 3. yılına giren Vietnam'ın uyguladığı yöntemlerin diğer ülkelere örnek teşkil etmesi gerektiği görüşünde.

Vietnam'ın H5N1 virüsünden tamamen kurtulduğunu hiç kimse söyleyemese de, yetkililerin virüsle mücadelede çok önemli gelişmeler elde ettiği herkes tarafından kabul ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Vietnam Temsilcisi Hans Troedsson, yaptığı açıklamada, ''Vietnam'ın kuş gribiyle mücadelesinin çok çok iyi gittiğini'' belirterek, ''Normalde vaka sayısı artmalıydı, ancak tam tersi oldu'' dedi.


Kuş gribinin ülkede ilk ortaya çıkışında bazı vakaları saklamaya çalışan ve virüsle mücadeleden galip çıkıldığını ileri süren Vietnam yönetimi, daha sonra gerekli önlemleri alarak kuş gribiyle mücadeleye başladı.

BAŞBAKAN KUŞ GRİBİNİ ÖNCELİKLİ KONU HALİNE GETİRDİ

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) desteğiyle kanatlı hayvanların aşılanmasına başlandı, yerel yetkililer harekete geçti ve başta başbakan olmak üzere tüm üst düzey yetkililer kuş gribini öncelikli konu haline getirdi.

ÖNLEMLERİN ARDINDAN TEMMUZ'DAN BERİ SADECE 1 KİŞİ ÖLDÜ

Şu an dünyada kuş gribinin en çok görüldüğü ülke olan Vietnam'da 2003'ten beri 42 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Alınan önlemlerin ardından, geçen temmuz ayından beri sadece 1 kişinin hastalık nedeniyle öldüğü belirtildi.

SIKI DENETİM VE BİLİNÇLİ MÜDAHALE

DSÖ yetkilisi Troedsson'a göre, Vietnam, sıkı denetim, bilinçli müdahale, üst düzey siyasetçilerin desteği ve uluslararası topluluğun işbirliğinin meyvelerini toplamaya başladı.

"BAŞTA NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORDUK"

Virüsün ortaya çıktığı ilk günleri hala hatırladığını belirten BacLieu bölgesi havyan sağlığı merkezi başkanı Nguyen Phuc Tai, ''Ne yapacağımızı bilmiyorduk, H5N1'nin ne olduğunu bile bilmiyorduk. İlk on gün elimizde ne maske, ne tek kullanımlık tulumlar vardı. Hayvanları itlaf ederken yağmurluk giyiyorduk. Yavaş yavaş öğrendik'' diye konuştu.

Uzmanlara göre Vietnam, insan sağlığı konusunda da ilerleme kaydetti. Çok sayıda doktoru ve sağlık personeline eğitim verdiklerini söyleyen Kien Giang bölgesi sağlık merkezi başkanı Bui Van Truyen, eğitimsiz personelin hastalıkla mücadelesinin çok zor olduğunu belirtti.

TÜRKİYE İÇİN ÖRNEK

DSÖ Vietnam Temsilcisi Troedsson, hastalığın Türkiye'de de ortaya çıkmasının, kuş gribiyle dünya çapında mücadelenin uzun süreceğini ve pahalıya mal olacağını gösterdiğini söyledi.

''Yine de mücadele baştan kaybedilmedi'' diye konuşan Troedsson, ''belki Vietnam, Türkiye ve diğer ülkeler için iyi bir örnek olur. Önlemlerle virüs kontrol altına alınabilir'' dedi.


Sabah
virüsle
mücadelede
vietnam
örneği
Yorum (5)
Serdar TAŞDEMİR
Sayın Ersoy Yazınızın sonlarına doğru bir cümlede ; '' Bakanlık genelge çıkartmış, herkes eski görevine aynen devam etsin diye, ama altına da bir not düşmüş yeni çıkan KHK’ya aykırı olmayacak şekilde diye'' yazarak bir genelgeden bahsetmişsiniz. Bahse konu genelgeyi uzun uğraşlarıma rağmen bulamadım. Böyle bir genelge gerçekten var mı. Eğer varsa bana tarih ve sayısını verebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.. EDİTÖRÜN NOTU: Sayın Taşdemir, İlgili genelge mail adresinize gönderildi...
0
Cevapla
Frankie Bellevan
Değerli meslektaşım yansız,tarafsız yorumunuz için teşekkürler.Görevleriniz de başarılar.
0
Cevapla
Dr.Cevdettokat
''Onların işleri müşavere iledir'' der kılavuzumuz.Ama istişare nerede hak getire. Ankara, İstanbul, İzmir şartlarına göre yönetmelikler çıkarılır, genelgeler yayınlanır, Amasya'da, Siirt'te uygulanması istenir.Oraların başhekimlerine sorulmaz bu iş sizin oralarda yürür mü diye.
0
Cevapla
Umutsuz Hoca
İbrahim Bey durumu çok güzel özetlemişsiniz, geçen gün bir toplantıda, genç hekimleri temsil eden bir hekim kardeşimizin 3 kere tekrarladığı ancak TTB'nin anlamadığı ya da anlamamazlıktan geldiği sözleri aynen size aktarıyorum. Bana kalırsa sadece gençler için değil hepimiz için aynı istek söz konusu. "Genç hekimler çözüm odaklı, diyaloğa açık ve ideolojik olmayan bir paydada bir araya gelmek istiyorlar." imzamı atıyorum ben de istiyorum.
0
Cevapla
halil
Hangi akla hizmet ederler, bu kin bu nefret kime anlamak güç. Önce küstürürler, sonra anlaşma yoluna giderler. Her defasında hata yapmalarına rağmen bunda ısrarcı olmalarının mantığı ne anlamıyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir