Medimagazin logo

Fitalat kullanımına yasaklama

Avrupa Parlamentosu’nun çocuklarda kanser ve astıma yakalanma riskini artırdığı gerekçesiyle yasakladığı fitalat adlı kimyasal maddenin kullanımı, Türkiye’de de yasaklanıyor
Fitalat kullanımına yasaklama
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Avrupa Parlamentosu’nun çocuklarda kanser ve astıma yakalanma riskini artırdığı gerekçesiyle yasakladığı fitalat adlı kimyasal maddenin kullanımı, Türkiye’de de yasaklanıyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Avrupa Parlamentosunda yasaklanan fitalat isimli maddenin Türkiye’deki durumuna ilişkin soruları yanıtladı. Avrupa Parlamentosu kararının Sağlık Bakanlığı’na da ulaştığını söyleyen Akdağ, bu maddenin kullanılmasının kısıtlanmasına ilişkin tebliğin hazırlıklarının sürdüğünü açıkladı. Akdağ, en kısa zamanda bu tebliği yayınlayacaklarını söyledi. Avrupa Parlamentosu, fitalat adlı kimyasal maddeyi, çocuklarda kanser ve astıma yakalanma riskini artırdığı gerekçesiyle yasaklamıştı.

Yasak Avrupa Birliği’ne üye 25 ülkede üretilenlerle Çin gibi başka ülkelerden ithal edilen oyuncakları kapsıyor. Zira, araştırmalar, bu kimyasal maddenin kullanıldığı oyuncakların sağlık için risk oluşturduğunu ortaya çıkardı. Küçük çocukların oyuncakları ağızlarına alması durumunda, bu kimyasal madde vücuda girebiliyor. Uzmanlar, fitalatın çocukların böbrek, karaciğer ve testislerine de zarar verebileceğini belirtiyor.

SADECE OYUNCAKLARDA BULUNMUYOR
Fitalat sadece plastik oyuncaklarda da bulunmuyor. Saç spreyi, deodaran, şampuan, oje ve parfümlerde de kullanılıyor. Araştırmalar, hamilelik döneminde fitalat maddesine çok fazla maruz kalan annelerin erkek çocuklarında cinsiyet kayması olabildiğini ortaya çıkarmıştı.
fitalat
kullanımına
yasaklama
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir