Medimagazin logo

Tüp bebek skandalı büyüyor: Doktorları açığa alıp özele destek verdiler

Zeynep Kamil'deki tüp bebek skandalı büyüyor. Merkezde çalışan doktorlar gerekçesiz görevden alınırken, özel kliniğe ait cihazların bakım ve temizliği devletin hastanesi tarafından yaptırıldı.
Tüp bebek skandalı büyüyor: Doktorları açığa alıp özele destek verdiler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Zeynep Kamil'deki tüp bebek skandalı büyüyor. Merkezde çalışan doktorlar gerekçesiz görevden alınırken, özel kliniğe ait cihazların bakım ve temizliği devletin hastanesi tarafından yaptırıldı.

SABAH'ın ortaya çıkardığı Zeynep Kamil Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'ndeki skandal büyüyor. Olayı araştırmakla görevlendirilen Sağlık Bakanlığı müfettişleri tüp bebek merkezinin kurucusu olan ve klinik şefliği yapan Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu ile Doç. Dr. Birgül Gürbüz ve Doç. Serap Yaltı'nın gerekçe gösterilmeden merkezden uzaklaştırıldığını ortaya çıkardı. 2000 yılında Zeynep Kamil Hastanesi'nde tüp bebek merkezini kuran ve şu anda Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin sorumluluğunu yürüten Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu 2001 yılı Kasım ayında neden gösterilmeksizin şeflik görevini bırakmasının istendiğini söyledi. Fıçıcıoğlu, "Bizim dönemimizde böyle şeylerin olmasına imkân yoktu. Benim için üzücü bir şeydi bu. Oraya doçent arkadaşlarla birlikte çok büyük emek verdik. Biz orada asistan da yetiştiriyorduk" diye konuştu.

MASRAFTAN KURTULDU
Zeynep Kamil Hastanesi'ndeki görevinden yaklaşık 10 gün önce fiilen ayrılan Doç. Dr. Birgül Gürbüz ise ortaya atılan iddiaların doğru olduğunu söyleyerek "Hiçbir zaman o ekip içinde yer almadım. Oluşturdukları ortamda daha fazla kalmak istemediğim için emekliliğimi doldurduktan sonra ayrıldım" dedi. Erdem Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi sorumlusu Doç. Serap Yaltı ise, çok yıpratıcı bir süreç yaşadıklarını kaydederek, "Ayrılalı iki yıl oldu, o merkezi henüz açmamışlardı. Bizim zamanımızda heyete sokulan hasta mutlaka Zeynep Kamil'de tedavi ediliyordu. Devlet tüp bebeği ödemeye başladıktan sonra heyete giren hastalar dışarı çıkmaya başlamış. Ama orası hep kaynayan bir kazandı. Bir karalama kampanyasına gidildi. O dönemde çok haksızlığa uğradık" dedi. Öte yandan Bakanlık müfettişlerinin yaptığı incelemelerde Ferticenter adlı özel merkezde tüp bebek tedavisinde kullanılan ekipman, alet ve malzemelerin Zeynep Kamil Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin malzemeleriyle birlikte Koşuyolu Hastanesi'ndeki sterilizasyon merkezine gönderilerek temizlettirildiği belirlendi. Böylelikle Ferticenter'ın sterilizasyon için gerekli olan oldukça pahalı cihazları almaktan kurtulduğu ileri sürülüyor.

İŞTE BİR ÖRNEK OLAY
SSK'nın yürüttüğü inceleme sonucunda Kasım ayına ait 890 adet yeni usulsüz faturanın olduğu ortaya çıktı. Böylece Ağustos, Eylül ve Ekim aylarındaki 255 faturayla birlikte usulsüz fatura sayısı bin 145'e ulaşmış oldu. Giresun'dan Zeynep Kamil'e tüp bebek tedavisi için başvuran Melike ve Hasan Yılmaz Çifti, tüp bebek merkezinin sorumlusu Dr. Kenan Sofuoğlu'nun kendilerine Ferticenter'da tedavi uygulamayı teklif ettiğini, bunun üzerine başlanılan tedavinin ihmal sonucu başarısızlıkla sonuçlandığını iddia etti. Hasan Yılmaz "Eşime verilen ilaçların dozajı fazla kaçmış. Tedaviden sonuç alamadık. İhmal varsa paramızı geri ödesinler" dedi. Melike Yılmaz ise, hastaneye başvurduktan 1 ay sonra kadın infertilite teşhisi ile heyet raporu çıkarıldığını ve SSK'dan ilaç aldıklarını belirtti.

Sabah
tüp
bebek
skandalı
büyüyor:
doktorları
açığa
alıp
özele
destek
verdiler
Yorum (8)
cevdet tokat
Bu yoruma sonuna kadar katılıyorum. Eskiden ''önce zarar verme'' tıbbın ilk ilkesiydi. Oysa şu anda öncelik ''önce kendini koru'' olmaya doğru gidiyor. Yapacağım her cerrahi girişim öncesi bu ameliyatta nasıl bir komplikasyon çıkabilir, bu ameliyatı nasıl problemsiz sonlandırabilirim düşüncesi ağır basıyor. Zira 1800 tl maaş, 1500-2500 arası döner sermayeyle karşıma çıkabilecek 300 bin tl tazminatı ödeyememe korkusu ağır basıyor.
0
Cevapla
Dr.A.S
Elinize sağlık. Çok güzel bir analiz. Tüm yazdıklarınıza katılıyorum. Hasta hakları hastayı ve yakınını sağlık çalışanına özellikle hekime kışkırtan bir birimden öteye geçemedi. Bu birime haksız yapılan başvuruların hiç bir cezası ve yaptırımı yok. Sağlık çalışanı haksız olduğunda yapılan döner sermaye kesintisi gibi, başvuru yapan da haksız bulunduğunda bir yaptırım uygulansa (mesela bir muayene ücreti kadar) o zaman sisteme canı sıkılan sağlık çalışanını şikayete bu birime koşamaz.
0
Cevapla
hb
her hekimin jipi lafınıza takıldım, siz hekimmisiniz yoksa başka bir dalda doktormusunuz? 1300 lira kiram, 2 ilköğretim okulu öğrancisi çocuğumun okul masrafları aylık 1500 lira, gerisini yazmıyorum. 1800 maaş ve 2500 lira döner alıyorum. doktorların hepsinin jipi olabilmelidir, ayda 15.000 liranın üzerinde maaşları olmalıdır, biraz önce reçetesini yazdığı hastasıyla aynı otobüste evine gitmemelidir,çünkü cumhurbaşkanından ,başbakandan fazla okumuş yatırımını beynine yapmıştır,t abidir ki çok fazla kazanmalı çok rahat yaşamalıdır.ben 23 yıllık 46 yaşında uzman hekimim ve bu ülkede doktor olduğuma pişmanım.
0
Cevapla
h demir
"Önce zarar verme" cerrahi branşta asistanlık yapmaktayım. önce hastaya değil kendime zarar vermem. Nasılsa günün birinde insanlar hastalanır. gece üstün açık yat sabah hastasın. 6 yıl tıp oku 5 yıl ihtisas yap. 1 yıl askerlik 2 yıl mecburi. 33 yaşına gel ihtisas bitipte para kazanmaya başlayacağında... Kusura bakmayın önce kendime zarar vermem. Daha yolun başındayım. kanamalı hasta ile uğraşmam. acil müdahale yapılırken onam almadan hastaya dokunmam. Dokunmam çünkü korkuyorum sonra dava açar diye, dokunmam çünkğ kazandığım para tazminatı ödemeye yetmez diye, korkuyorum çünkü can güvenliğim yok....daha yolun başındayım ve gerçekten zarar görmekten korkuyorum...
0
Cevapla
Zafer TEKİN
İnsanlar arasındaki bütün ilişkilerde hiç bir zaman tek taraflı sorumluluk yoktur. Haklar ve sorumluluklar karşılıklıdır. Hizmet alan kadar hizmet verenin de insan olduğunu ve fiziksel ve ruhsal açıdan bir sınırı olduğunu düşünerek gerekli düzenlemeler net ve kabul edilebilir bir şekilde yapılmalıdır. Geçmiş deneyimlerden yararlanılarak pek çok alandaki çeşitli uygulamalardandan iyi niyetle samimi olarak yaralanmak isteyen kadar sistemi suistimal etmek isteyenlerin çıkabileceğini de düşünmek ve gerekli düzenlemeleri ona göre yapmak gerekir diye düşünüyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir