Medimagazin logo

Memur ilaçlarına sıkı denetim

Bir memura ortalama olarak yılda 750 kutu antibiyotik yazıldığı tespit edilince Emekli Sandığı, emeklilerin ve memurların sağlık harcamalarını incelemeye aldı
Memur ilaçlarına sıkı denetim
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bir memura ortalama olarak yılda 750 kutu antibiyotik yazıldığı tespit edilince Emekli Sandığı, emeklilerin ve memurların sağlık harcamalarını incelemeye aldı.


Sadece bir kişi üzerinden yılda 750 kutu antibiyotik yazıldığı tespit edilince Emekli Sandığı, emeklilerin ve memurların başta ilaç olmak üzere tüm sağlık harcamalarını kontrol altına almak için harekete geçti. Sağlık harcalamalarının kontrolü için reçete kontrol, optik kontrol, tedavi kontrol olmak üzere üçlü bir sistem üzerinde çalışılırken, Ankara'daki bütün memurların harcamalarını takip için personel modülü denilen bir sistemin Nisan ayında kullanılmaya başlandığı bildirildi. Türkiye, IMF'ye sağlık harcamalarını izlemek ve orta vadeli eğilimleri değerlendirmek amacıyla 2005 Eylül ayı sonuna kadar bir çerçeve geliştireceği sözünü vermişti.


250 kişi incelenecek


Halen Emekli Sandığı'nda reçete kontrol sistemi üzerinden 2.5 milyon emeklinin ne kadar ilaç harcaması yaptığı ve hangi ilaçları kullandığının tespit edilebildiği bildirildi. On-line sistemde görülebilen 2004 yılına ilişkin harcamalarda; 300 ile 750 kutu arasında antibiyotik yazılan hastalar bile olduğu ortaya çıkarıldı. Bu verinin, günde ortalama 2 kutu antibiyotik
yazıldığı anlamına geldiğini belirten yetkililer "Bu biyolojik olarak mümkün değil. Bir hasta günde 2 kutu antibiyotiği nasıl kullanabilir?" dediler. Yetkililer, benzer durumdaki 250 kişinin de incelenmesine karar verildiğini ve bunların doktor-hasta-eczane zinciri kapsamında ele alınacağını kaydettiler.


Katkı payı ödeyen hastalar

Bir başka hastanın ise yıllık 4 bin YTL'lik yüzde 10 katkı payı ödediği tespit edildi. Bunun, hastanın 2004 yılında 40 bin YTL'lik ilaç alımı yapması anlamına geldiğini belirten yetkililer, "İlaç katkı payları gelip geçici hastalıklar için kullanılır. Kanser, tansiyon ya da başka bir sürekli hastalığı olanlara rapor verilir. Yüksek tedavi masrafı gerektiren raporlu hastalar katkı payı ödemez. Eğer bu hastanın maaşı 600-700 YTL civarındaysa, katkı payını ödemek için hiç maaş almamış olması gerekiyor" dediler.


Yapılan harcamalara ilişkin teftiş kurulunun harekete geçirildiğini belirten yetkililer, bu konuda rapor hazırlanacağını bildirdiler. Sonraki aşamanın ise eşdeğer ilaçlar ve ilaç kullanımına yönelik olacağını anlatan yetkililer, iki ilacın aynı anda kullanılmaması gerektiği gibi ilkelerin uygulanacağını,
kullanım süresinin dikkate alınacağını kaydettiler. Kontrollerde muhtemel sahte barkodların ortaya çıkarılmasının hedeflendiği bildirildi.


Büyük kentlere yaygınlaştırılacak

Ankara'da Nisan'dan bu yana oluşturdukları personel modülünün birkaç ay içinde İstanbul, İzmir ve diğer bazı büyük illerde de uygulanacağını belirten yetkililer, böylece 6 milyon memur, memur yakını ve emeklinin yaptığı bütün ilaç harcamalarının elektronik ortamda görülebileceğini söylediler. Sistemin genel sağlık sigortasının da altyapısı olacağı, daha sonra SSK ve Bağ Kur'a da yaygınlaştırılacağı kaydedildi.


Hastaneler e-fatura kesecek

Reçete kontrolünün yanısıra kurulacak tedavi kontrol sistemiyle Türkiye'nin neresinde olursa olsun yaptırılan tedavilerin görülebilir duruma geleceği ifade edildi. Şu anda Başkent ve Ankara Üniversitesi'nde sistemin pilot olarak uygulandığını söyleyen yetkililer, "Sosyal güvenlik sisteminde 2008 yılına kadar dönüşüm tamamlanacak. Bu sistemin bütün aşamalarının hayata geçmesi ile tedaviden ilaç yazılımına kadar bütün aşamalar on-line takibe girecek" dediler. Diğer taraftan da 300 eşdeğer ilacın gruplandırmasının yapıldığı ve referans fiyat uygulamasının kullanılacağı, e-fatura sistemine geçileceği kaydedildi. E-fatura ile hastanede yazılan faturalan yine on-line olarak gönderileceği e-imzanın kullanılması ile de fatura üzerinde değişiklik yapılamayacağı belirtildi. Sistemin optik kontrolle ilgili bölümünde gözlük camı ve çerçeve gibi malların yer aldığı, son yapılan değerlendirmelerde organik cam maliyetinin 55 YTL'den 17 YTL'ye çekilerekfiyatlandırmaların güncelleştirildiği ifade edildi.


Referans
memur
ilaçlarına
sıkı
denetim
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir