Medimagazin logo

Yardımcı eczacı sistemi getirilsin

Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Yücel, eczanelerin birer işletme olarak görülmesi gerektiğini belirterek "Fakülteden yeni mezunların belli bir süre 'yardımcı eczacı' olarak çalışması koşulu getirilmeli" dedi
Yardımcı eczacı sistemi getirilsin
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık alanına getirilen tek çatı sistemi ve serbest eczane döneminin başlaması Türkiye’deki 23 bin eczaneyi bürokratik sorun ve prosedürlerle mücadele etmek zorunda bıraktı. Altyapı oluşturulmadan yeni sisteme geçilmesinden şikayet eden eczacılar, özellikle sosyal güvenlik kurumlarından yapılacak geri ödemelerin gecikebileceği endişesini dile getiriyorlar. Ancak tek sıkıntıları yeni sistem değil. Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Yücel’e göre eczacılık mesleğinin temel sorunu eğitimsizlik.

Dört yıllık eğitimin ardından eczacı olunduğunu anlatan Yücel, bu sürenin AB ülkelerinde olduğu gibi beş yıla çıkarılması, bunun yanı sıra meslek içi eğitim çalışmaları yapılması gerektiğini söylüyor. Nedenlerini ise şu sözlerle açıklıyor: "Her ne kadar sağlık hizmeti sunuyor olsa da, eczaneler birer işletme olarak görülmeli. Ayrıca eczacı, doktorun yazdığı yeşil reçeteyi takip etmek, ilaçların her ay dökümünü yapıp devlete teslim etmek ya da her ay bir KDV beyannamesi doldurmak gibi prosedürlerle uğraşmak zorunda. Ama yeni mezun birinin devletin yüklediği prosedürlerle uğraşması pek kolay olmuyor."

Eczacıların ilaçlar kadar işletme bilgisine de sahip olması gerektiğini söyleyen Yücel, kooperatif üyesi eczacıların www.bizimeczane.com internet sitesinden e-Pharma adlı işletme eğitimi programına ulaşabileceğini belirtiyor. Yücel’in eğitim sorununun çözümü olarak getirdiği bir diğer öneri "Yardımcı eczacılık". "Fakülteden yeni mezunların belli bir süre 'yardımcı eczacı' olarak çalışma koşulu getirilmeli" diyen Yücel, böylece eczanelerin 1. Basamak Sağlık Danışma Birimi olarak kabul edilebileceğini söylüyor.

Eczane açmaya yasal düzenleme getirilsin




Yan yana faaliyet gösteren eczenelerin etik olmayan bir takım rekabetleri beraberinde getirdiğini anlatan Yücel, yeni açılacak eczaneler için yasal bir düzenlemeye gidilmesinden yana. Yücel, "İsteyen her eczacı, istediği her yerde eczane açabiliyor. Faaliyetteki bir eczanenin yanına bir yenisi ekleniyor. Zaten belli bir seviyede olan ilk eczanenin cirosunun daha da azalması ile, düşük cirolu iki eczane oluyor. Bu durumun önlenmesi için yeni bir yasal düzenleme yapılmalı ve yeni eczanelerin açılmasına belli kurallar getirilmeli" diyor.

Eczacılara özel fuar




Eczacılık mesleğindeki yeni gelişmeleri Türkiye’ye taşımak amacıyla düzenledikleri 4. Eczacılık Fuarı’nın 15-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleşeceğini anlatan Yücel, "Bu etkinlik eczacının, sunduğu hizmete bakışını büyük oranda değiştirecek. İlaç firmalarının yeni çıkaracakları ilaçlar hakkında bilgi alabilecek, düzenlenen panellerde dünyada ilaçla ilgili tüm gelişmeleri öğrenebilecekler. Ayrıca eczacı, eczanesinde hastaya en iyi şekilde hizmet sunabilmesi için gerekli donanımları da bu fuarda görebilecek" diyor. İstanbul Lütfi Kırdar Rumeli Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek olan etkinlik sağlık çalışanları tarafından ücretsiz izlenebiliyor.

Kooperatif üyesi 7 bin eczane var




TEKB, eczacıların ekonomik alanda kurduğu bir yapı. Yedi bin eczane bir diğer ifadeyle Türkiye’deki eczanelerin üçte biri kooperatifin üyesi. Pazar payı yaklaşık yüzde 12. "İlaç dağıtım alanındaki düzenlemelerin yapılması, ekonomik krizlerde ve ilaç temininde yaşanan keyfi uygulamaların önünün kesilmesi" konularında faaliyet gösteriyor. Bunların yanı sıra eczacılara dönük mesleki eğitim programları düzenleyen TEKB, eczacının bilgi işlem teknolojisi ya da kişisel eksiklerin giderilmesi amacıyla projeler hazırlıyor.



Referans
yardımcı
eczacı
sistemi
getirilsin
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir