Medimagazin logo

"Hamile doktor kız tekme yedi, Az daha çocuğunu düşürüyordu"

Ambulanslarla ve 112 Acil Servisi' yle ilgili kısa bilgiler vermeye devam ediyorum bugün de
"Hamile doktor kız tekme yedi, Az daha çocuğunu düşürüyordu"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ambulanslarla ve 112 Acil Servisi' yle ilgili kısa bilgiler vermeye devam ediyorum bugün de.
İşte notlar:

* Yurtdışında ambulanslar, ambulans olarak yapılır. Ağırlığı, havalesi, iç dış dizaynı ona göre.. Bizde normal araç alıp içini donatıyorlar. Diyelim ki bakanlık 500 araç alıyor ihaleyle firmalara ambulans yaptırtıyor bunları.

* Demir Bükey usta Kemerburgaz İETT Garajı'nda 112 Ambulans şoförlerine ileri sürüş teknikleri dersi veriyor. Hız yaparken viraj alma, slalom, karda, buzda, yağışta nasıl gidilir, nasıl durulur öğretiyor.

ABS fren muhabbeti

* Yenilerde 45 adet yeni ABS frenli araç geldi. ABS'li frene basınca lastiklerden takır takır sesler gelmiş. Sürücüler frenler patladı sanmış.

* Araç bakımları Şişli Endüstri Meslek Lisesi tamirhanesinde yapılıyor. Araçların hemen hemen hepsi Ford. 5 adet Ducado var, 20 tane daha gelecek.

* 1 yıl önce hiç yoğun bakım ambulansı yoktu şimdi 3 tane var. 2'si Boğaz köprülerinin üzerinde, biri Başakşehir' de duruyor. Yoğun bakım ambulanslarında vantilatör sistemi var. Nakil sırasında solunum desteği veriyor.

Yoğun bakımcı şart

* Şimdi 3 adet kuvözlü, yeni doğan ambulansı yapılıyor. Sorunlu doğan bebekler için yapılıyor bu. Yenimahalle, Zeynep Kamil ve Şişli Etfal doğum hastanelerinde duracak. Bunun personelini eğitmek uzun süre alıyor, yoğun bakım hemşiresi de gerekiyor.

* Her ilçede en az iki acil istasyonu var. Ambulans helikopter için 7 trilyon ödenek çıktı. Yakında alınacak. Bu araç diyelim ki Adalar'da işe yarar. Kötü hava koşullarında deniz sert durumdaysa tekne gitmesi, gelmesi, yanaşması bir sorun. Ya da Yalova'da, Çınarcık' ta filan bir acil vaka durumu olursa gerekir.

Ambulans helikopter geliyor

* Ambulans helikopter kulağa geldiği kadar cazip bir şey değil. Kalkışa hazırlanması 15 dakika . Gitmesi 15 dakika . Yer bulup inmesi, yüklemesi filan derken 45-50 dakika. Oysa kara ambulanslarının bu sürede ulaşamayacağı yer yok.


Acı hatıralar

Hamile doktor kız tekme yedi.
Alkollü, haplı birini almıştı çünkü . Az daha çocuğunu düşürüyordu. O hapçılar mesela, alıyorsun "Asarım, keserim" derken yattığı yerden de tekmeyi basıyor personele. Ya da aletleri kırıp döküyor.
Araç sürücüye zimmetli, alet edevatta sağlık personeline .

Karda buzda git bakalım

Bir tekmede o şok cihazı makinesini kırdı diyelim. Tanesi 19 milyar . Kim ödeyecek biliyor musunuz? Personel ödeyecek . Ya da karda buzda hızla gitmen lazım, bırak canını, sağlığını, araç kaza yaptı, yan yattı, takla attı, kırıldı, vuruldu. Küt diye sürücünün tepesine biner devlet baba.

Hacizli personel

Evine haciz gelmiş, eşyaları haczedilmiş pek çok şoför devlete milyarlarca borçlanmış doktor hemşire var. Sigorta ödüyor, sonra gelip bizim yakamıza yapışıyor. Ödeyemezsen karşına devlet çıkıyor yeniden.
Haydi gel de bir vakaya hızla git, zamanında yetişmeye çalış bakalım.


Ceset yerde bekledi ambulans gelmedi (mi?)

Acil Servis 112 çalışanlarının en büyük sıkıntılarından biri
"ceset olayı."
Şöyle anlatıyorlar o sıkıntıyı:
* Ceset saatlerce yerde kaldı, ambulans bekledi. Oysa öyle bir durum yok. Çünkü bizim ölüyle, cesetle işimiz yok. Yine de çağrıldığında gidiyoruz. Hadi cesedi aldık hastaneye ya da Adli Tıp morguna götüreceğiz diyelim. Polis diyor ki; "Hoop kardeşim nereye. Savcı gelmeden, talimat vermeden cesedi yerinden kıpırdatamazsın."


Hoop kardeş!..

* Savcılarımız yoğunluktan dolayı 2-3 saat o işe bakamıyor bazen. Biz orada saatlerce bekliyoruz, sistemden bir araç eksilmiş oluyor. Başka bir yerde canıyla pençeleşen hastayı kaybediyoruz mesela.
* Bununla da bitmiyor. Morgun kapısına geldin, cesedi bırakacaksın. O zaman da oradaki görevli dikiliyor karşımıza. " Nerede bunun savcılık kağıdı, raporu, zaptı" diye soruyor.

Su ve sabun

* Cesedi bıraktıktan sonra mahalli polis merkezine gidip ifade vermen, tutanakları imzalaman lazım. Saatlerimiz geçiyor boşu boşuna.
* Kanlar içinde cesedi taşıdıktan sonra sedyelerini, ambulans içini tertemiz yapman lazım. Basınçlı su ve sabun gerekiyor. Git gece vakti bunları bul, saatlerce de bununla uğraş. Vatandaş ambulans beklesin.

Beleşe sapıklık

* Adam sim kartı çıkarıyor o zaman numara sadece 0532 00 00 00 şeklinde düşüyor. Ankesörlü telefondan arıyorlar. Beleşe sapıklık halka cazip ve kolay geliyor."

Savaş Ay- Sabah
"hamile
doktor
kız
tekme
yedi
az
daha
çocuğunu
düşürüyordu"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir