Medimagazin logo

Reçeteye tanı yazılmasına hekimlerden tepki

SSK İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı ile SSK’lı hastanın reçetesine tanı yazılması zorunluluğu getirilmesi ve reçetede ilaç kısıtlaması, doktorların tepkisine neden oldu. Hekimler, reçeteye tanı yazılmasının, "hastanın mahremiyetine saldırı" olduğunu belirtiyor
Reçeteye tanı yazılmasına hekimlerden tepki
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SSK’lı hastanın reçetesine tanı yazılması zorunluluğu getirilmesi ve reçetede ilaç kısıtlaması, doktorların tepkisine neden oldu.


SSK İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı ile SSK’lı hastanın reçetesine tanı yazılması zorunluluğu getirilmesi ve reçetede ilaç kısıtlaması, doktorların tepkisine neden oldu. Hekimler, reçeteye tanı yazılmasının, "hastanın mahremiyetine saldırı" olduğunu belirtiyor.



Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek, yaptığı açıklamada, SSK’lılara serbest eczaneleri açarak kamunun ilaç harcamasını 4 katrilyon lira artıran hükümetin, şimdi Kurum’un zararını telafi etmek için doktoru ve hastayı rencide edici ve küçük karlar sağlayacak uygulamalar başlattığını ifade etti. Sayek, sağlık hizmetlerinden tasarruf olmayacağını vurguladı.



SSK İlaç Talimatına göre SSK’lı hastanın reçetesine en fazla 4 kalemi ve 5 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılabileceğini belirten Sayek, uygulamanın öncelikle hastanın ilaca erişimini engelleyerek tedavisini aksatmaya yönelik olduğunu ileri sürdü.



Sayek, uygulamanın doktorla hastayı karşı karşıya getireceğini belirterek, "Beşinci ilaç sırasına geldiğinde ’beşinciyi yazamıyorum SSK bunu ödemiyor’ demek hasta ve doktoru karşı karşıya getirir" dedi.



Sayek, ilaç kısıtlamasının bilinçli olarak yapıldığını söyleyerek, "bunlar kamuda sağlık hizmetlerinin engellenmesine yönelik ufak işaretler. Sağlık hizmetlerinin önüne öyle engeller konuluyor ki vatandaş ilacına bile ulaşamıyor. Sosyal güvenlik kuruluşları her şeyden katkı payı almanın yolunu açıyor" dedi.



"MAHREMİYETE SALDIRI NASIL TASARRUF SAĞLAR?"



Reçeteye tanı yazılmasının öncelikle hasta haklarına aykırı olduğunu ifade eden Sayek, "hiçbir zaman reçeteye tanı yazılmaz. Hastayla doktor arasındaki hastanın özel bilgisi neden başkalarının bilgisine sunulsun? Bu açıkça hasta haklarını ihlaldir. Hastanın mahremiyetine saldırıdır. Bir hastanın depresyon sorunu olabilir, cinsel işlev bozukluğu olabilir ya da AIDS gibi bulaşıcı hastalığı olabilir. Bunu açık açık eczacıya, eczacı kalfasına ya da SSK bürokratına deşifre etmenin ne gibi bir yararı var, bununla nasıl tasarruf sağlanacak anlamış değilim" diye konuştu.



Reçeteye tanı yazılmasının etik olmadığını vurgulayan Sayek, "Uygulama hastayı rencide edicidir. Türk Ceza Kanunu’na da benzer maddeler konularak hastanın gizlilik hakkı engellenmeye çalışılıyor" dedi.


Hürriyet
reçeteye
tanı
yazılmasına
hekimlerden
tepki
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir