Medimagazin logo

Aile hekimliği uygulaması başlıyor

Sağlık Bakanlığı’nın iki yıldır üzerinde çalıştığı aile hekimliği uygulaması hayata geçiriliyor. Pilot il seçilen Düzce’de, aile hekimleri bugünden itibaren ‘kişi’ kayıtlarına başlayacak
Aile hekimliği uygulaması başlıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı’nın iki yıldır üzerinde çalıştığı aile hekimliği uygulaması hayata geçiriliyor. Pilot il seçilen Düzce’de, aile hekimleri bugünden itibaren ‘kişi’ kayıtlarına başlayacak.

Koruyucu sağlık hizmetleri artık aile hekimleri tarafından verilecek. Hastalanan vatandaş önce kendi hekimine gidecek.

Yaklaşık 300 bin nüfuslu Düzce için 100 doktora aile hekimliği eğitimi verildi. 100 bölgeye ayrılan ilde hekim başına 3 bin kişi düşecek. Her hekim kendi bölgesindeki vatandaşları ev ev gezerek kaydedecek. Hekiminden memnun olmayanlar 6 aylık bekleme süresinin sonunda kaydını başka bir bölgedeki hekime nakledebilecek.

Aile hekimleri sağlık ocaklarında ya da açacakları özel bürolarda hizmet verecek. Uygulama kapsamında her vatandaş hastalandığında önce kendi doktoruna muayene olacak. Aile hekimi, gerekli görürse hastaneye sevk edecek. Vatandaşlar aile hekimlerinden ücret ödemeden hizmet alacak. Hastayla ilgili tüm sağlık kayıtları aile hekimlerince saklanacak. Sevk almadan direkt hastaneye gidenler cebinden katkı payı ödeyecek. Yeni sistemle hastaların farklı doktorlar yerine tek bir hekimce takip edilmesi, bu sayede tasarruf sağlanması amaçlanıyor.

Aile hekimleri en fazla 4 bin vatandaş kaydedebilecek. Bir yıl içinde kayıtlı hasta sayısı binin altına düşen hekimin sözleşmesi iptal edilecek. Yerine başka bir aile hekimi atanacak. Düzce’deki pilot uygulama daha sonra 10 ilde daha hayata geçirilecek. 2006 sonunda ise Türkiye’nin tamamında aile hekimliğine geçilecek. Aile hekimleri kayıtlı kişi ve ayda baktıkları hasta sayısına göre maaş alacak. Buna göre an az bin 80 en çok 3 bin 900 YTL gelir elde edebilecekler. Ayrıca kırsal bölgelerden hasta kaydı yapan hekimlere 720 YTL’ye, Doğu ve Güneydoğu bölgelerini seçenlere de 900 YTL’ye kadar ek ücret verilecek. Özel ofis açan aile hekimlerin işletme giderleri için aylık bin 820 YTL harcırah ödenecek. Bu paradan kira, elektrik, su, telefon ve temizlik gibi tüm ihtiyaçlar karşılanacak. Bu arada hekimlere tahlil ve tetkikler için aylık bin 820 YTL’ye kadar harcama izni verilecek.

Hekim, basit rahatsızlıklarda hastaneye sevk etmeden tahlil ve tetkikleri kendisi yaptırabilecek. Her aile hekimi yanında aile sağlığı uzmanı, ebe ya da hemşire gibi bir yardımcı personel görev yapacak. Sağlık Bakanlığı bu çalışanların maaşlarını ayrıca ödeyecek.

Zaman
aile
hekimliği
uygulaması
başlıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir