Medimagazin logo

Bölge İdare Mahkemesi'nin şef atamalarıyla ilgili kararının yorumu

Sınavsız şef atamalarıyla ilgili Bölge İdare Mahkemesi'nin kararını <b>Dr.Erkin Göçmen</b> yorumladı
Bölge İdare Mahkemesi'nin şef atamalarıyla ilgili kararının yorumu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sınavsız şef atamalarıyla ilgili Bölge İdare Mahkemesi'nin kararını Dr.Erkin Göçmen yorumladı:

“Olağan koşullarda Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez. Yani, bir kanun hükmü Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilse bile, iptal edilen kanuna ilişkin olarak kazanılmış haklar korunmaktadır. Bu hukuk güvenliği için oldukça önemli bir kural. Örneğin elli yıl önce yürürlüğe giren bir kanun, bugün Anayasa Mahkemesince iptal edilirse, elli yıl önce bu kanuna uygun hukuki işlemler geçerliliğini korumazsa, toplumsal hayatta kaos doğacaktır. Ancak, Ankara Bölge İdare Mahkemesinin kararı biraz farklı bir yorum getirmiştir. Buna göre, eğer bir dava görülür iken o davayla ilgili kanun hükmü iptal edilirse, bu kez Anayasa Mahkemesinin kararını bu dava için uygulamamak hukuka aykırı olacaktır. Bu konuda son kararı Danıştay verecektir. Ancak, Bölge İdare Mahkemesinin kararı hukukun ilkelerine uygundur.”





Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin 29.03.2006 tarih ve 2006-1168 Y.D İtiraz No'lu kararında şu hükümlere yer verilmişti:

"Dava, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğine Mustafa Ertek'in şef olarak atanmasına ilişkin davalı idare işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

5413 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ve Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 6. maddesi ile 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 1. maddesinin ikinci fıkrasının sonuna; "Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şefi ve klinik şef yardımcılığı kadrolarına ilgili dalda uzman olan profesör veya doçentler ile ilgili dal tabipleri arasından Bakanlık tarafından atama yapılır. Ancak, profesör veya doçent unvanına sahip olmayan uzman tabipler klinik şefi ve klinik şef yardımcılığı kadrolarına atanmalarında, yapılan sınavlarda başarılı olma şartı aranır. Sınavların usul ve esasları Bakanlık tarafından hazırlanan ve bu kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir" hükmü konulmuştur.

Yukarıda anılan 6. maddeyle, 7.5.1987 günlü, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 1. maddesinin ikinci fıkrasının sonuna eklenen tümceler hakkında, Anayasaya aykırılığı konusunda güçlü belirtiler bulunması ve uygulanmaları halinde sonradan giderilmesi güç veya olanaksız durum ve zararların olabileceği gözetilerek Anayasa Mahkemesince 12.12.2005 gün ve E.2005-145, K.2005/23 sayılı karar ile esas hakkında karar verilinceye kadar yürürlüğünün durdurulması kararlaştırılmıştır.

Her ne kadar Anayasanın 153. maddesinin 3. fıkrası "Kanun, Kanun Hükmünde Kararname ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ya da bunların hükümleri iptal kararlarının Resmi Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar. Gereken hallerde Anayasa Mahkemesi iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir. Bu tarih kararın Resmi Gazetede yayımlandığı günden başlayarak bir yılı geçemez" 5. fıkrası ise "iptal kararları geriye yürümez" kuralını taşımaktaysa da, Anayasa Mahkemesince bir Kanunun veya Kanun Hükmünde Kararnamenin tümünün yada bunların belirli hükümlerinin Anayasaya aykırı bulunarak iptal edildiği veya yürürlüğünün durdurulduğu bilindiği halde eldeki davaların Anayasaya aykırılığı saptanmış olan kurallara göre görüşülüp çözümlenmesi Anayasanın üstünlüğü prensibine ve hukuk devleti ilkesine aykırı düşeceği için uygun görülemeyeceğinden sözü edilen yürürlüğü durdurma kararının görülmekte olan davalara uygulanması gerektiğine kuşku ve duraksamaya yer bulunmamaktadır.

Bu durumda Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğine Mustafa Ertek'in şef olarak atanmasına ilişkin dava konusu işlemin Anayasa Mahkemesinin yukarıda bahsolunan yürürlüğün durdurulması kararı karşısında hukuki dayanağının kalmadığı sonunca varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, itirazın kabulüne, Ankara 10. İdare Mahkemesince verilen 22.6.2006 gün ve E.2005/2832 sayılı kararın kaldırılmasına, 2577 sayılı Yasanın 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına 29.3.2006 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."
bölge
i̇dare
mahkemesi'nin
şef
atamalarıyla
ilgili
kararının
yorumu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir