Medimagazin logo

İki organın naklini ikinci kez başardılar

İzmir'de 5 yıl önce dünyada ilk kez iki organın aynı anda naklini başaran ekip dün ikincisini de başarıyla gerçekleştirdi
İki organın naklini ikinci kez başardılar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İzmir'de 5 yıl önce dünyada ilk kez iki organın aynı anda naklini başaran ekip dün ikincisini de başarıyla gerçekleştirdi.

İzmir'de böbrekleri ve karaciğeri doğuştan az çalışan ve 4 yıldır diyalize bağlı yaşamını sürdüren 10 yaşındaki Mahir Yıldız'a annesinden alınan böbrek ve karaciğeri aynı anda nakledildi. Dünyada ikinci kez başarılan iki organın aynı anda nakli, beş yıl önce de yine aynı ekip tarafından gerçekleştirilmişti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bir buçuk ay önce sevk edilen 10 yaşındaki Yıldız'a "Primer Hiper Oxaluri" teşhisi konuldu. Doğuştan bu hastalığı taşıyan Mahir'in karaciğeri bir enzimi salgılayamadığı için vücuttan atılamayan
"oxalat", taş oluşturduğu böbrekleri çalışamaz hale getiriyordu. Böbrek nakli yapılsa bile karaciğerdeki bozukluk giderilmediği için yeni böbrek bir yıl içerinde iflas edecekti. Bu nedenle Mahir'in tek şansı aynı anda yapılacak karaciğer ve böbrek nakliydi.

CANIMI BİLE VERİRİM
Bu aşama devreye fedakar anne Hatice Yıldız girdi. Ve dün hastanenin karaciğer nakli ekibi Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, Doç. Dr. Sedat Karademir, Doç. Dr. Hüseyin Astarcıoğlu ile böbrek nakli ekibi Prof. Dr. Hüseyin Gülay, Prof. Dr. Seymen Bora tarafından 12 saat süren bir ameliyatla, annenin karaciğerinin sol yarısı ile sağ böbreği oğluna nakledildi. Oğlu kurtulduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen anne Hatice Yıldız, "Onun için seve seve canımı bile veririm" dedi.

Mahir'i ameliyat eden ekip, 2001'de dünyada bir ilke imza attıkları ameliyatla 10 yaşındaki Mevlüt Koyluk'a 21 yaşındaki abla Hasibe Koyluk'un sol karaciğerini ve sağ böbreğini nakletmişti. Urla'da yaşayan abla ve kardeşi sağlıklı bir hayat sürüyor. Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, önceki operasyonun dünyada ilk olduğunu hatırlatarak, "Primer Hiper Oxaluri çok ender görüldüğü ve Avrupa'da insanlar akrabalarına organlarını vermekten kaçındığı için aynı anda karaciğer ve böbrek nakli ameliyatı yapılmıyor" dedi.

Sabah
i̇ki
organın
naklini
ikinci
kez
başardılar
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir