Medimagazin logo

'Kiralık Hastane' uygulaması İMF'ye takılacak

Müteahhitler komple hastane yapıp devlete kiralayacaktı. Ancak, kira gelirlerini sağlama almak isteyen müteahhitler IMF’nin soğuk baktığı Hazine garantisinde ısrar edince proje zora girdi
'Kiralık Hastane' uygulaması İMF'ye takılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Müteahhitler komple hastane yapıp devlete kiralayacaktı. Ancak, kira gelirlerini sağlama almak isteyen müteahhitler IMF’nin soğuk baktığı Hazine garantisinde ısrar edince proje zora girdi.

Doğu ve Güneydoğu illerindeki baraj yatırımlarını IMF engeli nedeniyle tamamlayamadıkları şikayetini dile getiren Başbakan Tayyip Erdoğan’a yeni bir IMF engeli de hastane projesinden çıkacak. Başbakan’ın devletin bütçe imkanlarıyla gerçekleştiremediği hastane inşaatlarını özel sektöre yaptırıp daha sonra da devletin bu hastaneleri kiralamasına dayanan projesi için müteahhitler Hazine garantisi istedi. Projeyi hayata geçirmek için yasa taslağı hazırlıklarını sürdüren Sağlık Bakanlığı, hastaneleri yapıp devlete kiralayacak müteahhitlerden görüş istedi.

MÜTEAHHİTLERDEN ŞART

Görüşlerini liste halinde Bakanlığa ileten müteahhitlerden ‘olmazsa olmaz’ şeklinde sürpriz bir şart geldi. Müteahhitler, kira gelirlerini garantiye almak için ödemelerde Hazine garantisi istedi. Müteahhitlerin bu şartına göre, devletin kiralayacağı hastanelerin kira ödemeleri her yıl bütçe ödeneklerine yazılacak. Ancak, bütçeden kaynak aktarımı aksaması halinde Hazine devreye girecek ve müteahhitlerin kira alacağını borçlanma yoluyla ödeyecek. Konuya ilişkin bilgi veren müteahhitler, “Hazine garantisi olmadan bu işin yürümesi zor. Bütçeye ödenek konulur. Maliye ‘ödeneğinizi kestim’ derse ne olacak? “ dediler. Müteahhitlerin talep ettiği Hazine garantisi, Türkiye’de bir çok projenin işlemesini engelliyor. Başbakan Erdoğan’ın da baraj inşaatları dolayısıyla dikkat çektiği gibi dönemin Bakanı Kemal Derviş döneminde çıkarılan Borçlanma Kanunu Hazine garantisini “borçlanma” olarak tanımlıyor, bu nedenle garanti verilen projelerin büyüklüğü Hazine’nin borçlanma serbestisini ortadan kaldırıyor. Bu nedenle, hastane projesinin Hazine garantisi kapsamına alınmasına IMF’nin karşı çıkacağı dolayısıyla projede sıkıntı yaşanacağı ifade ediliyor.

Projelerin büyüklüğü 4 milyar $

HASTANE ve sağlık merkezleri projesi, sağlıkta oluşan büyük yatırım açığının kapatılmasını öngörüyor. Yeni modele göre, özel sektör, içinde otel, kafeterya, banka ve alışveriş merkezi bulunan ‘hastane kampüsü’ inşa edecek. İnşaatın bitiminde hastane teknik cihazlarla donatılarak Sağlık Bakanlığı’na devredecek. Bakanlık hastanenin kirasını ödeyip işletmesini yapacak. Proje İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da hayata geçirilecek. 4 ildeki hastane kampüsünün 2 milyar dolara mal olması bekleniyor. Bu arada aynı model ile 20 şehirde de toplam 2 milyar dolarlık yatırımla ‘bölge hastaneleri’ yaptırılması öngörülüyor.


Bugün
'kiralık
hastane'
uygulaması
i̇mf'ye
takılacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir