Medimagazin logo

Maliye Bakanlığı'ndan Sağlık Bakanlığı'na jest

SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'ndan yaklaşık 3.5 milyar YTL (3.5 katrilyon lira) alacağı silindiği için çok ciddi ekonomik sıkıntıya giren Sağlık Bakanlığı'na, Maliye Bakanlığı büyük jest yaptı. <br />Maliye Bakanlığı, döner sermayeli sağlık kurumlarının bu ay içerisinde ödemesi gereken hazine hissesi ve vergi ödemelerini erteledi
Maliye Bakanlığı'ndan Sağlık Bakanlığı'na jest
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'ndan yaklaşık 3.5 milyar YTL (3.5 katrilyon lira) alacağı silindiği için çok ciddi ekonomik sıkıntıya giren Sağlık Bakanlığı'na, Maliye Bakanlığı büyük jest yaptı.


Maliye Bakanlığı, döner sermayeli sağlık kurumlarının bu ay içerisinde ödemesi gereken hazine hissesi ve vergi ödemelerini erteledi. Sağlık kurumları, söz konusu ödemeleri Nisan 2006 ayından başlamak üzere Eylül 2006 sonuna kadar 6 eşit taksitte ödeyecek.

Bu arada, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, yayınladığı genelgede sağlık kurumlarının içinde bulunduğu ekonomik darboğazı şu ifadelerle dile getirdi:
"Birçok kurumumuz, gerek vergi ödemeleri gerekse firma ödemelerini ve özellikle işçi istihdamına dayalı hizmet alım bedellerini yapamaz duruma düştü."


Sosyal güvenlik kurumlarından alacağı 3.5 milyar YTL 'işlem hatası' gerekçesiyle silinen hastaneler, elektrik, su, kira ve diğer masraflarını ödeyemez duruma geldi. Döner sermayeli bu kurumların çoğu icra tehlikesi yaşarken, Aralık 2005-Ocak 2006 dönemleri arasında ödenmesi gereken hazine hissesi ve vergi ödemeleri de 'parasızlık' yüzünden ödenemedi. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, 17 Ocak 2006 tarihinde yayınladığı genelgede, sağlık kurumlarına, "Ödemelerinizi son güne kadar bekletin" talimatını verdi.


Genelgede, bakanlığa bağlı döner sermayeli kurumların mali sıkıntı içerisinde olduğunu belirten Ünüvar, Bütçe Kanunu ile alacaklarının terkin edilmesiyle sıkıntıların daha da arttığını, birçok kurumun gerek vergi ödemeleri gerekse firma ödemelerini (özellikle işçi istihdamına dayalı hizmet alım bedelleri) yapamaz duruma düştüğünü ifade etti. Bu sıkıntıların giderilmesi amacıyla, hazine hissesi ve vergi ödemelerinin tehiri yönünde Maliye Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlere başladıklarını vurgulayan Ünüvar, "Bu tür yükümlülüklerle ilgili ödemeleri yasal sürenin son gününe kadar bekletin" uyarısı yaptı.


ÜNÜVAR, İKİNCİ GENELGEDE MÜJDEYİ VERDİ
Ünüvar, bu genelgeden bir gün sonra yani 18 Ocak 2006 tarihinde aynı konuya ilişkin ikinci bir genelge yayınladı. Ünüvar, söz konusu genelgede ekonomik darboğaz içerisinde zor günler geçiren sağlık kurumlarına müjdeli haberi verdi. Ünüvar, Aralık-2005 ve Ocak 2006 dönemlerine ilişkin tahakkuk ettirilecek hazine hissesi tutarlarının Nisan 2006 ayından başlamak üzere Eylül 2006 sonuna kadar 6 eşit taksitte ödeneceğini bildirdi.

Ünüvar, genelgede şunları kaydetti:
"Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli kurumların içerisinde bulunduğu mali sıkıntının giderilebilmesi amacıyla, hazine hissesi ve vergi ödemelerinin tehiri yönünde Maliye Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulduğu belirtilerek, bu tür yükümlülüklerle ilgili ödemelerin yasal süresinin son gününe kadar bekletilmesi istenilmişti. Maliye Bakanlığı'na ait 18.01.2006 tarih ve 588-1 sayılı makam onayında; bakanlığımıza bağlı döner sermayeli kurumların Aralık-2005 ve Ocak 2006 dönemlerine ilişkin tahakkuk ettirilecek hazine hissesi tutarlarının Nisan 2006 ayından başlamak üzere Eylül 2006 sonuna kadar 6 eşit taksitte ödenmesi uygun görülmüştür. Ayrıca söz konusu kurumların vergi mevzuatından doğan yükümlülüklerinin de tecil edilmesi yönünde Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile görüşmeler yapılmış olup vergi mükellefi konumundaki her bir sağlık kurumunun 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanunun 48. maddesi gereği bağlı bulunduğu vergi dairesine müracaat ederek Aralık 2005 ve Ocak 2006 dönemine ait vergi borçlarının 2006 Yılı Mart ayı sonuna kadar tecil edilmesi için işlem başlatılması, hususlarının ilinizde faaliyet gösteren tüm döner sermayeli kurumlar ile bağlı olunan ilgili saymanlık müdürlüklerine ivedi olarak duyurulmasını önemle rica ederim."


Sağlık Bakanlığı'nın SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'ndan alacağı olan 3.5 milyar YTL'nin silinmesine başta Türk Tabipleri Birliği (TTB) olmak üzere meslek örgütleri sert tepki göstermişti. Yürürlükte bulunan mevzuata göre SSK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR, Sağlık Bakanlığı'na olan borçlarını kendisi, Yeşil Kart'lılar ile ilgili tedavi giderlerini ise Maliye Bakanlığı ödüyor. Sağlık Bakanlığı, bu kurumlardan alacağını tahsil edebilmek için defalarca uyarmış ancak 3.5 katrilyon lira "Ödenek yok" gerekçesiyle ödenmemişti. Daha sonra bakanlığın alacaklarının 'yanlışlıkla' silindiği açıklanmıştı.


İHA
maliye
bakanlığı'ndan
sağlık
bakanlığı'na
jest
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir