Medimagazin logo

5 bin hekim soğan-patates kalitesini ölçüyor

Doktor açığının had safhaya ulaştığı Türkiye'de, tam 5 bin hekim hastanelerdeki komisyonlarda görev alıyor. Doktorlar idari işlerden geri kalan zamanlarında ise hasta muayene etmeye çalışıyor
5 bin hekim soğan-patates kalitesini ölçüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Doktor açığının had safhaya ulaştığı Türkiye'de, tam 5 bin hekim hastanelerdeki komisyonlarda görev alıyor. Doktorlar idari işlerden geri kalan zamanlarında ise hasta muayene etmeye çalışıyor

Türkiye'nin doktor açığı, her geçen gün büyürken, mevcut doktorların da en verimli ve akılcı biçimde kullanılmadıkları ortaya çıktı. Sağlık-Sen'in yaptığı bir araştırmada, başhekim yardımcılığı görevinde bulunan 5 bin civarında doktorun hastanelerdeki teknik komisyonlarda çalıştıkları ve hastaya ayırmaları gereken zamanlarının büyük bir bölümünü idari işlere ayırdıkları tespit edildi.

Buna karşın hastanelerdeki komisyonlarda çalışması gereken 8 bine yakın sağlık yönetimi ve işletme bölümü mezunu ise boşta geziyor.


Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından birisi de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 47 başhekim yardımcısının olduğu bilgisi.

'YÖNETİM SORUNU VAR'

Sağlık-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, milyonlarca dolar yatırım yapılan hastane yönetimlerinin işletme ve yönetim nosyonu olmayan hekim ve meslek yüksekokulu mezunu müdür ve müdür yardımcılarına bırakıldığını belirterek, "Ülkemizde hekim kalitesi açısından bir sorun yoktur. Türkiye'de sağlık yönetimi sorunu vardır" dedi.

Araştırmayı değerlendiren Aksu, şunları kaydetti: "Mezun olan bir hekim hemen başhekim ve/veya başhekim yardımcısı yapılarak; soğan, patates kalitesini ölçecek satın alma ve muayene komisyonlarına girmektedir. Bu hekimlere yapılan bir kötülüktür. 5 bin civarında hekim başhekim yardımcısı olarak malzeme alımı ve muayenesi, sebze-meyve kontrolü vb. işlerle uğraşmaktadır" diye konuştu.

Araştırma sonuçlarına göre; Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında en az hekim Türkiye'de bulunuyor. Doktor başına düşen hasta sayısı 2 bin 738. Son 3 yıllık göstergelere bakıldığında hastane sayısı 3.71, yatak sayısı da 8.24 oranında artmasına rağmen yatak başına düşen hasta sayısı 2002'de 1110 iken, 2005'de bu sayı 1587'ye yükseldi.

Çözüm için öneriler

Sağlık-Sen'in raporunda bu sorunların çözümü için şu önerilerde bulunuluyor:

Merkeziyetçi yönetim anlayışı yerine özerk yönetim anlayışı.
Hastane ve diğer sağlık kurum-kuruluşlarının uzman sağlık yöneticileri tarafından idare edilmesi.

Sağlık alanında planlama ve stratejilerin üretilmesi ve bunların koordine edilmesi
İş gücü eksikliği ve uzman insan gücü planlamasının yapılması
Sağlık çalışanlarının artan iş yükünü azaltılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi
Performansa dayalı ücretlendirmenin gözetilmesi ve değerlendirilmesi.

Sağlık çalışanlarının geçim derdinden kurtularak yeterli ücret verilmeli ve iş konsan- trasyonun sağlanması.

Sağlık denetiminde odalar, meslek kuruluşları ve sendikaların da yer alması gerekir

Yenişafak
5
bin
hekim
soğan-patates
kalitesini
ölçüyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir