Medimagazin logo

Devlet borçlu akademisyenin durumunu masaya yatırıyor

Devlet bursuyla yurt dışında öğrenim gören ve alınan bursların geri ödenememesi ve katlanan faiz borcu nedeniyle Türkiye'ye dönüş yapamayan akademisyenler için yarın 3 Bakanlık bir araya geliyor
Devlet borçlu akademisyenin durumunu masaya yatırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Devlet bursuyla yurt dışında öğrenim gören ve alınan bursların geri ödenememesi ve katlanan faiz borcu nedeniyle Türkiye'ye dönüş yapamayan akademisyenler için yarın 3 Bakanlık bir araya geliyor.

Maliye, Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları Başbakanlık'ta bir araya gelip, yasal değişiklik konusunda taslak çalışması yapacak. Çalışmanın omurgasını, yüksek lisans ve doktora yaparken devlet bursunu geri ödeyemeyen binlerce akademisyenin borçlarına indirim konusu ele alınacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1929 tarihli "Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun"un değiştirilmesi teklifi doğrultusunda, Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı görüş bildirecek. 77 yıl sonra yasanın değiştirilmesiyle önceki yıllarda yurt dışında lisansüstü öğretim gören birçok öğrenciyi mağdur eden geri çağırma fikri de gündeme getirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'nın uygun görmesi halinde söz konusu öğrencilerin borçlarıyla ilgili faizlerin makul bir seviyeye indirilmesini yeni kanuna yerleştirecek. "Gurbetteki beyinler veya borçlu beyinler" olarak nitelendirilen yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin sayısının yaklaşık 11 bin olduğu belirtiliyor.

3 Bakanlık, bürokratlarının yapacağı ön çalışma ve ardından taslağın taraflar arasında netleşip kanunlaşmasıyla vatan hasreti çeken bilimadamlarının sorunlarına neşter vurulmuş olacak.

İHA
devlet
borçlu
akademisyenin
durumunu
masaya
yatırıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir