Medimagazin logo

Meme kanseri zirvesi başladı

İstanbul’da başlayan 8. Ulusal Meme Kongresi’ne katılan uzmanlar, Türkiye’de her yıl 30 bin kadının meme kanserine yakalandığı belirterek, düzenli meme muayenesi konusunda kadınlara uyarıda bulundular. Uzmanlar, Dünya’da her 3 dakikada bir kadına meme kanseri tanısı konduğuna dikkat çektiler
Meme kanseri zirvesi başladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İstanbul’da başlayan 8. Ulusal Meme Kongresi’ne katılan uzmanlar, Türkiye’de her yıl 30 bin kadının meme kanserine yakalandığı belirterek, düzenli meme muayenesi konusunda kadınlara uyarıda bulundular. Uzmanlar, Dünya’da her 3 dakikada bir kadına meme kanseri tanısı konduğuna dikkat çektiler.

Meme kanserinin tanısı ve tedavisi konusundaki güncel gelişmelerin ele alınacağı 8. Ulusal Meme Kongresi İstanbul’da başladı. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 24 Eylül’e kadar sürecek olan kongre, meme kanseri ile ilgili toplum bilincini harekete geçirerek, erken tanı ile meme kanserine bağlı ölüm oranlarını düşürmeyi hedefliyor.

İstanbul Meme Hastalıkları Araştırma ve Tedavi Derneği, Meme Dernekleri Koordinasyon Kurulu ve İÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD tarafından düzenlenen 8. Meme Hastalıkları Kongresi’ne konunun uzmanı ABD’li 16 bilim adamı da katılıyor.

8. Ulusal Meme Kongresi Genel Prof. Dr. Vahit Özmen, dünyada meme kanseri görülme sıklığında bir artış olduğuna dikkat çekti. Meme kanseri görülme sıklığı artsa bile ölüm oranında artış olmadığını hatırlatan Prof Dr. Vahit Özmen, bunun teknolojik gelişme ve erken tanı olanaklarıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Meme kanserinin ortalama görülme yaşınının 48 olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Vahit Özmen, şöyle devam etti:

“Erken tanı ve müdahale ile her 3 kadından birisinin memesini koruma şansımız yüksek. Batıda sivil toplum örgütlerinin çalışmaları sayesinde meme kanseri konusunda toplum bilinci yüksek. Bunun sonucu erken tanı olanakları yaygın olarak kullanıldığı için meme kanserine bağlı ölüm oranı da düşük. Türkiye’de ise bu konudaki bilinç yeterli değil. Erken tanı olanakları yetersiz kalıyor. Bu olumsuzlukların sonucu Türk kadını meme kanseri konusunda çağdaş erken tanı olanaklarından yoksun. Bu nedenle de tanı geç konuluyor. Hastaların büyük bir çoğunda ilk tanı sırasında çok geç kalındığı için uygulanacak tedavi seçenekleri fazla olmuyor.’’

KİMLER RİSK GRUBUNDA
Kongreye katılan uzmanlara göre meme kanseri açısından birinci derece akrabalarında meme kanseri vakası olanlarda risk yüksek. Bunların yanısıra hiç doğum yapmayanlar, 5 yıldan uzun süreyle hormon tedavisi alanlar, 30 yaşından sonra doğum yapanlar, 12 yaşından önce adet görenler, menopozda aşırı kilo alanlar, aşırı alkol ve sigara kullananlar yüksek risk grubunda yer alıyor.

AYDA BİR DÜZENLİ KONTROL
8. Ulusal Meme Kongresi’nin öncelikli konusu erken tanı oldu. Bilim adamları 20 yaşın üzerindeki tüm kadınların ayda bir kez kendi meme kontrollerini yapması gerektiğini vurguladılar. Meme kanserinde en sık görülen belirtilerin memede ağrısız bir kitlenin ortaya çıkması ve meme yapısında oluşan şekil değişikliği olduğunu belirten Prof. Dr. Vahit Özmen şunları söyledi:

“Kadınlar kendi kendilerine meme muayenelerini, adet bitim tarihinde yapmalıdır. Çünkü adet döneminde meme dokusu yumuşak olur ve herhangi bir kitlenin varlığı kolayca fark edilir. Adetten doğal ya da cerrahi nedenlerle kesilme hali söz konusu ise bu muayene her ayın aynı günü tekrarlanmalıdır. Hormon tedavisi alan kadınlarsa bu muayene için en uygun günün hangisi olduğu konusunda doktorlarına danışmalıdır. Ayna önünde yapılan kontrollerde memede ele gelen sertlik, meme başlarının pozisyonlarında değişiklik, kalınlaşma, memenin rengi, dokusu veya şeklinde değişiklik, meme derisinde kalınlaşma, şişme, meme ucundan akıntı tespit edilirse, derhal bir hekime başvurulmalıdır.”

50 YAŞIN ÜZERİNDE RİSK ARTIYOR
Meme kanseri riski ileri yaşlarda artıyor. Yeni meme kanseri tanısı konulan kadınların yüzde 70’inin 50 yaş üzerinde olduğuna işaret eden Prof Dr. Vahit Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“50 yaşın üzerindeki kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı, yaşı 50’inin altında olan kadınlardan 4 kat fazla olmaktadır. 50 yaşın üzerindeki her kadın mutlaka yılda bir kez hekime muayene olmalı, mamografi çektirmeli. 40 yaşın üzerindeki kadınların da her yıl hekime muayene olması ve iki yılda bir mamografi çektirmesi gerekiyor.”

MEME KANSERİ ERKEKLERDE VE HAMİLELERDE DE DE GÖRÜLEBİLİR
Meme kanserinin yalnız kadınlarda görüldüğü sanılsa da her 100 kadına oranla 1 erkekte meme kanseri görülüyor. Erkeklerde meme bölgesindeki şişliklerin büyük çoğunluğunun kanser olmadığını belirten Dr. Vahit Özmen, “Kilolularda ve bazı gençlerde meme bölgesinde şişkinlikler olabilir. Ancak kanserde, bu bölgede daha sert bir kitle oluşur. Özellikle meme bölgesinde sert kitle veya bir oluşum ele geldiğinde, zaman yitirmeksizin bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü çoğu zaman geç kalınabiliyor. Hastalıkta, ailesinde kanser vakası olanlarda bu risk artabiliyor’’ dedi.

Meme kanserinin erken tanısı açısından bir sorun da hamilelik dönemi. Hamilelerde de görülebilen meme kanseri konusunda bilgi veren Prof Dr. Vahit Özmen, “ Bu hastalığın hamilelikte tanısı güçleşiyor. Ancak hamileliğin ilk 3 ayında tanı konulursa bebeğin alınması gündeme geliyor. Daha ileri dönemlerde de eğer annenin kemoterapi alması söz konusu olursa yine gebelik sonlandırılabiliyor” diye konuştu.

NTV-MSNBC
meme
kanseri
zirvesi
başladı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir