Medimagazin logo

Tıp Fakültelerini bölerek çoğaltalım!

Sağlık Bakanı Akdağ, doktor açığını kapatmak için YÖK'e tıp fakültelerini bölerek çoğaltma ve daha fazla doktor yetiştirmeyi önerdi. Ayrıca, yeni tıp fakülteleri için hastane ve bina teklifi de yaptı
Tıp Fakültelerini bölerek çoğaltalım!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Akdağ, doktor açığını kapatmak için YÖK'e tıp fakültelerini bölerek çoğaltma ve daha fazla doktor yetiştirmeyi önerdi. Ayrıca, yeni tıp fakülteleri için hastane ve bina teklifi de yaptı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doktor açığını kapatmak için YÖK'e tıp fakültelerini bölerek çoğaltma ve daha fazla doktor yetiştirme teklifinde bulundu. Yeni Şafak kahvaltılarına konuk olarak, doktor açığı ve sağlıkta reform konularında çarpıcı açıklamalarda bulunan Akdağ, Türkiye'nin 50 bin hekim açığı olduğunu, bunu da 20 yıl sonra ancak kapatmayı planladıklarını ifade etti.

DOKTOR AÇIĞI KAPATILMALI

Tıp fakültelerinden her yıl 5 bin civarında mezun verilmesinin çok az olduğunu belirten Akdağ, "2 bin 500 hekim de her yıl sistemden çıkıyor emekli oluyor. Bir an önce YÖK bu konuda bize kulak vermeli. Yapılacak iş bir defa büyük şehirlerimizde fakültelerimizi bölmek olabilir. Çok fazla sayıda öğretim üyesi var. Yeni binalar, yeni imkanlarla büyük fakülteler 2 fakülte olur. Böylece daha fazla doktor yetiştirerek açığımızı kapatırız" dedi.

Akdağ, yeni tıp fakülteleri için Sağlık Bakanlığı olarak yeni bina tahsisinde de yardımcı olacaklarını belirtirken, "Örneğin Ankara'da bizim şimdi Atatürk Eğitim Araştırma hastanemiz var. Birçok üniversitenin böyle bir binası yok. Binası da çok güzel. Hangi üniversite istiyorsa gelsin, vereyim. 150 tane de Tıp fakültesi öğrencisi alsın, hemen vermeye hazırım" dedi.

TARTIŞMA YETER SIRA İCRAATTA

Geçmişte de tıp fakültelerinin bölünerek çoğaltıldığını anlatan Bakan Akdağ, "Ankara Tıp varken, Hacettepe olmuştu. Sonra Ankara'da Gazi olmuştur. İzmir'de Ege Üniversitesi'nin eşi Dokuz Eylül gelmiştir. İstanbul'da Çapa, Cerrahpaşa'dan sonra Marmara gelmiştir. Bunlar mümkün" diye konuştu.

Bakan Akdağ teklifini yazılı olarak YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'e de ilettiğini söyledi. Akdağ şöyle konuştu: "YÖK'ün Tıp Konseyi ile de bir görüşme yaptık.YÖK üyeleri, başkanı ve bazı büyük üniversitelerimizin temsilcilerine durumu anlattık. YÖK başkanına ben bunu yazılı olarak da haber verdim. Tabipler Birliği ile defalarca görüştük. Meclis'te anamuhalefet partisi ile tartıştık bunu. Bu konuyu artık tartışmamak lazım bunun icrasını yapmak lazım."

100 BİN KİŞİYE 140 DOKTOR

Yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına imkan tanınmasının doktor açığının kapanmasına yetmeyeceğini de söyleyen Akdağ, Türkiye'de 2 bin kaçak yabancı hekim olduğunu kaydetti.

Akdağ, Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nde doktor sayısı bakımından sonuncu sırada yer aldığını vurgulayarak, "Türkiye'de her 100 bin kişiye 140 hekim düşüyor. Şu anda Avrupa ortalaması birliğe yeni giren ülkeler de dahil her 100 bin kişiye 280 civarında hekim düşüyor. Bu hekimleri de çok sıkıntıya düşürüyor. Bir hekim günde 50 hastaya bakıyor" dedi.

ÖNCE SAĞLIK REFORMU

Sağlık Bakanı Akdağ, "Kamu Yönetimi Reformu" çerçevesinde öncelikli olarak hastanelerle ilgili ve sağlık yönetimi ile ilgili düzenlemeleri başlatmayı planladıklarını da açıkladı. Bakan Akdağ hastanelerde tüm kamu kurumlarında olan hiyerarşik denetleme zayıflığı ile mücadele edileceğini, bu yönde yeni kriterlere göre etkin değerlendirme yapılacağını belirtti. "Kural koyucu, rehberlik ve denetim yapan bir bakanlık haline getirilmesi noktasında tam istediğimiz yere gelmiş değiliz" diye konuşan Akdağ, kamu yönetimi reformunun gecikmesinden dert yandı. Akdağ, TBMM kapanmadan sağlık reformunu yasalaştırmayı istediklerini de söyledi.


Tabipler Birliği'ne ideolojik muhalefet yapma eleştirisi

Aile hekimliği konusunda Düzce'de yapılan pilot uygulamanın çok başarılı olduğunu belirten Bakan Akdağ, eğitim ve altyapı uygulamasını tamamlama aşamasında olduklarını, pilot uygulamanın 10 ile yayılacağını açıkladı. Bakan Akdağ aile hekimliği konusunda yapılan eleştirilere ise şöyle tepki gösterdi: "Vatandaş memnun hekimler de memnun ama buna aldanmamak lazım diyorlar. Nedir senin derdin arkadaşım? Sen memnuniyet düşmanı mısın?"

10 İLE DE AİLE HEKİMLİĞİ

Akdağ'ın verdiği bilgilere göre, aile hekimliği 2006 sonu itibariyle İzmir, Samsun, Denizli, Isparta, Adıyaman, Elazığ, Gümüşhane, Bolu, Edirne ve Eskişehir'de faaliyete geçirilecek.

Tabipler Birliği'nin yıllarca "doktor fazlası var" diyerek halkı ve hekimleri kandırdığını belirten Bakan Akdağ, olaya ideolojik yaklaşıldığını kaydederek, şöyle dedi: "Batıda uygulanan aile hekimliği Türkiye'ye geliyor. Bunlar yine karşı. Vatandaşına sağlık hizmetini bizdeki eski tüfek solcular mı biliyor? Düzce'de, Tabipler Birliği bir rapor hazırlamış. Türkiye'nin 5. bölge illerini esas alarak bir hesap yapmışlar. 500 tane uzman hekim lazım bu bölgede diyorlar. Bunu da nüfusa oranlarsanız Türkiye'ye 4 bin uzman hekim yeter diyor. 40 binin üzerinde uzman açığı var. 4 binle yapacağım dersen, kusura bakma akla ziyan iş. Türkiye'de en az 2 bin tane psikiyatre ihtiyaç var."

BAZILARI ANLAMASA DA

İdeolojik bakanların SSK'lıların diğer hastanelere gitmesini de anlayamadığını anlatan Bakan Akdağ, harcamaların yüzde 10 arttığını belirterek, "Azalma olmadı ama birilerinin iddia ettiği gibi 4 - 6 milyar dolarlar ek yük falan da gelmedi. Tabi bazı kafalar anlamasalar da hükümetimizin çok büyük bir başarısı bu" dedi.


Yenişafak
tıp
fakültelerini
bölerek
çoğaltalım!
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir