Medimagazin logo

Dört yıl hemşirelik okudum erkeğim diye kimse iş vermiyor

İbrahim Yeşilağaç, 2000 yılında girdiği ÖSS’de Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Sağlık Meslek Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü’nü kazandı
Dört yıl hemşirelik okudum erkeğim diye kimse iş vermiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İbrahim Yeşilağaç, 2000 yılında girdiği ÖSS’de Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Sağlık Meslek Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü’nü kazandı.

Geçtiğimiz yıl mezun olarak ‘hemşire’ unvanını alan Yeşilağaç, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı (KPSS) da kazanarak İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne atandı. Ancak ne olduysa bu tarihten sonra oldu. Sözleşmeli olarak ataması yapılan Yeşilağaç, hastane başhekiminin imzasıyla kendisine gönderilen ve özetle ‘hemşire olamazsınız’ denilen yazı ile şoke oldu.

Türkiye’de gün geçmiyor ki bürokraside trajikomik bir olay yaşanmasın. Bu olaylardan biri de kısa bir süre önce Isparta’nın Yalvaç ilçesinde yaşandı. İbrahim Yeşilağaç, 2000 senesinde girdiği üniversite sınavında Düzce Sağlık Meslek Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü’nü kazandı. Yeşilağaç, okulu uzatmalı olarak 2005’te bitirerek, ‘hemşire’ unvanını aldı. Mesleğine başlamak için gün sayan Yeşilağaç, devletin personel alımı için açtığı KPSS’ye girdi. Sınavda başarılı olan Yeşilağaç’ın ataması, 6. tercihi olan İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yapıldı. Çiçeği burnunda hemşire İbrahim Yeşilağaç, hastanenin kendisinden istediği belgeleri bir çırpıda hazırladı ve eksiksiz teslim etti. Sözleşme imzalamak için bir hafta sonrasına gün verildi. Verilen gün ve saatte diğer hemşire adayları gibi istenilen yerde sırasının gelmesini bekledi. Herkes sırayla çağrılıp imzalar atıldı. Sıra İbrahim Yeşilağaç’a geldi. Heyecanla imza atmayı bekleyen gence, Sağlık Bakanlığı’na görüş sorulduğu ve kendisinin imzalama yetkisinin olmadığı söylendi. Gerekçe olarak da Hemşirelik Kanunu’nun 3. maddesinin ilk fıkrası gösterildi: “Türkiye’de hemşirelik sanatını bu kanun hükümleri dahilinde hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiç kimse yapamaz.”

Yeşilağaç’ın sınava girdiği 2000 yılındaki ÖSYS kılavuzlarında kazandığı bölüme ait şartlar belirtilmişti. Şartlarda bu bölümü tercih edebilmek için cinsiyet ayrımı yapılmıyordu. Gerekli şartlar içerisinde ‘bayan’ olma koşulu da yoktu. Hemşirelik unvanını veren üniversite, Yeşilağaç’a bu unvanı kullanamayacağına ilişkin bir bildiride bulunmamıştı.

Kısaca, yılların emeği yok sayılarak ‘hemşire olamazsın’ cevabı verilen İbrahim Yeşilağaç, şimdi hakkını hukuki yollardan aramaya çalışıyor. Yeşilağaç, işlemi yapan hastane ve Sağlık Bakanlığı aleyhinde, işlemin yürütmesinin durdurularak iptali için İstanbul İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Şimdi babasıyla birlikte pazar pazar dolaşıp hırdavat satan Yeşilağaç, aldığı eğitimin hakkını istiyor. “Madem erkekler hemşire olamıyordu, o halde bana neden 4 yıl emek verdiler? Ben neden 4 yılımı okulda geçirdim? Geçen yıllarımın hesabını kim verecek?” diye soruyor.

Zaman
dört
yıl
hemşirelik
okudum
erkeğim
diye
kimse
vermiyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir