Medimagazin logo

Sevk zincirini bozan masrafın yüzde 30'unu kendi ödeyecek

Devlet memurlarının sağlık hizmeti aldığı bazı özel hastanelerden SSK'lılar yararlanamıyor. Yeni yasa ile istediğim hastaneye gidebilecek miyim?
Sevk zincirini bozan masrafın yüzde 30'unu kendi ödeyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sosyal Güvenlik Sistemi ile ilgili sorularınızı yanıtlıyoruz... - 2 / Gülçin Üstün

Devlet memurlarının sağlık hizmeti aldığı bazı özel hastanelerden SSK'lılar yararlanamıyor. Yeni yasa ile istediğim hastaneye gidebilecek miyim?

Reform, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı çalışanlarını Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında topluyor ve tüm sigortalıların eşit şartlarda sağlık hizmeti almasını öngörüyor. Genel Sağlık Sigortası (GSS) çerçevesinde verilecek sağlık hizmetleri, özel ve kamu sağlık kurumları, laboratuvarlar ve tetkik merkezlerinden satın alınmak suretiyle sağlanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma imzalayan hastaneler ve sağlık kurumları, GSS kapsamındaki hastalara kurum tarafından belirlenen fiyata göre hizmet verecekler. Hasta, sevk almak şartıyla anlaşmalı sağlık kuruluşlarından istediğini seçebilecek. Ancak GSS kapsamındaki bir hasta, kurumla sözleşmeli olmayan bir sağlık kuruluşundan hizmet almak isterse, kurum aynı hizmet için tespit ettiği bedelin yüzde 70'ini ödeyecek.


Üniveriste mezunu ve 26 yaşında bir kızım. Sigortalı olarak çalışmadığım ve evli olmadığım için devlet memuru olan babamın üzerinden sağlık hizmeti alıyorum. Yasa yürürlüğe girdiğinde sağlık hizmetim kesilecek mi?

Hayır. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile mevcut düzenlemede kız çocuklarına tanınan ayrıcalık ortadan kaldırılıyor. Mevcut düzenlemede kamu çalışanlarının kız çocukları evli olmamak ve Emekli Sandığı iştirakçisi olmamak kaydıyla anne babası üzerinden ölünceye kadar sağlık hizmeti alabiliyor. Yeni düzenlemeye göre, kız veya erkek ayrımı gözetmeksizin herkes 18 yaşına kadar, öğrenim görüyorsa 24 yaşını doldurana kadar GSS'li sayılacak. 25 yaşın üzerinde ve öğrenimini tamamlamış bir kız çocuğu bu kapsamda sağlık hizmeti almayacak.

Ancak, bu sağlık hizmetinin kesileceği anlamına gelmeyecek. 25 yaşından sonra çalışıyorsa ya da geliri varsa prim ödeyecek. Prim ödeyecek gücü yoksa primleri devlet tarafından ödenecek.

Yeşil kart kalkıyor

Yasayla yeşil kartlıların durumu ne olacak?

Yasa yürürlüğe girdiğinde yeşil kart uygulaması sona erecek. Ödeme gücü olmayan, sigortalı olarak çalışmayan ve aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primleri devlet tarafından ödenecek.

Buna göre 450 YTL geliri olan 4 kişilik bir aile, kişi başı gelir 112 YTL olduğu için sağlık hizmetlerinden prim ödemeden yararlanacak.


Mevcut düzenlemede prim borcu olan Bağ-Kur'lulara sağlık hizmeti verilmiyor. Bu durum değişecek mi?

Yeni yasaya göre de sağlık hizmetinden yararlanmak için prim borcu olmaması şartı aranacak. Primlerini kendileri ödeyenler prim borçları varsa, bir işverene bağlı olarak çalışanlar ise son 1 yıl içinde 30 gün prim ödemedikleri takdirde sağlık hizmeti alamayacaklar.

Ancak mevcut düzenlemeye göre borcu olduğunda hiçbir sağlık hizmeti alamayan Bağ-Kur'lular için yeni yasayla bazı iyileştirmeler getirilecek. Aşı, check-up gibi koruyucu sağlık hizmetlerinde, bulaşıcı hastalıklarda, analık halinde, iş kazası ve meslek hastalıklarında ve acil hallerde primlerin ödenmiş olması şartı aranmayacak.

5 yıl çalışanın ailesine aylık

Eşim devlet memuru olarak görev yaparken 2005'te vefat etti. Toplam hizmet süresi 7 yıl olduğu için Emekli Sandığı aylık bağlamadı. Yeni yasaya göre aylık alabilecek miyim?


Evet. Mevcut düzenlemeye göre SSK'lı vefat ettiğinde bin 800 gün primi varsa veya 5 yıldan fazla sigortalıysa ve her yıl 180 gün prim ödemişse geride kalanlara dul ve yetim aylığı ödeniyor. Bağ-Kur'lu vefat ederse yakınlarına dul ya da yetim aylığı ödenmesi için 5 yıl prim ödemiş olması gerekiyor.

Emekli Sandığı iştirakçileri ise 10 yıl veya daha fazla süre sigortalı ise yakınları bu haktan yararlanabiliyor. Yeni yasa bu süreleri tüm sigortalılar için eşitliyor.

Buna göre en az 5 yıldan beri sigortalı olan ve toplam 900 gün prim ödeyen sigortalının vefatı halinde eş ve çocuklarına aylık bağlanabilecek. Kanunda yer alan düzenlemeyle, kanun yürürlüğe girmeden önce ölen ve ölüm aylığı bağlanması için yeterli prim ödeme gün sayısı olmayan sigortalıların yakınlarına da aylık bağlanmasının yolu açılıyor.

Yani yeni düzenlemeye göre, aranan prim ödeme gün sayısını dolduran sigortalı kanun yürürlüğe girmeden önce vefat etmiş olsa bile yakınlarına 1 Ocak 2007'den itibaren aylık bağlanabilecek.

Milliyet
sevk
zincirini
bozan
masrafın
yüzde
30'unu
kendi
ödeyecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir