Medimagazin logo

SSK'nın ilaçta indirim talebi eczacıyı isyan ettirdi

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) serbest eczanelerden yüzde 3.5’lik ilaç indiriminin 4.5'e çıkarılmasını istemesi eczacıların tepkisine neden oldu. Eczacılar, ilacın satış bedeli üzerinden indirime gidilmesine karşı çıkıyor.
SSK'nın ilaçta indirim talebi eczacıyı isyan ettirdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) serbest eczanelerden yüzde 3.5’lik ilaç indiriminin 4.5'e çıkarılmasını istemesi eczacıların tepkisine neden oldu. Eczacılar, ilacın satış bedeli üzerinden indirime gidilmesine karşı çıkıyor.

İstanbul Eczacılar Odası dün İstanbul Fındıklı'da bulunan SSK binasında konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenleyerek şikâyetlerini dile getirdi. Oda Başkanı Zafer Kaplan, konuşmasında Sağlık Bakanlığı'nı ilgilendiren bu konuyla Maliye Bakanlığı'nın muhatap olmasını eleştirirken "İlaç sanayicilerinin kamuya yapması gereken yüzde 4 ve yüzde 11'lik indirimlerin sorumluluğu eczacıların omuzlarına bindiriliyor" dedi. Ecza depolarının devlete indirim yapmamasına karşılık eczanelerden ikinci bir iskonto istenmesini ise Kaplan, "Eczaneleri yıldırma politikası olarak" nitelendirdi. Kaplan, daha önce Maliye Bakanlığı'yla yüzde 3.5'te anlaştıklarını ama her ay değişen kararlarla bu oranın yüzde 5'ler seviyesine çekilmesini kınadıklarını belirtti.

'7 aydır devletten alacağımızı tahsil edemiyoruz'
SSK'dan yaklaşık 30 milyon YTL'yi bulan geri ödemelerini 7 aydır alamadıklarını dile getiren Kaplan, İstanbul'da ayda toplam 40 milyon YTL'yi bulan bir buçuk milyon adet reçetenin kesildiğini, reçetelerin üzerinden kesilen yüzde 10'luk tutarı SSK'dan tahsil edemediklerini belirtti. Kaplan, eczanelere 45 gün içinde geri ödeneceği söylenen bu parayı alamadıkları gibi bir de ilaç satışında indirim yapmaları halinde eczanelerin kapanma noktasına geleceğini söyledi.

Eczacılar, SSK provizyon sistemine uymayan yani geri ödemesi yapılmayacak reçetelerle eczacıların mağdur edildiğini belirterek ödeme kapsamında bulunmayan ilaçlar yüzünden eczacılarla hastaların karşı karşıya getirildiğini savundu.

Basın toplantısına katılan eczacı Selman Orhan, "İlacın prospektüsünde meme kanseri yerine göğüs kanseri yazarsa SSK geri ödemeyi reddediyor. Çünkü iptal ettiği her reçete tutarının yüzde 8'ini cebe atıyor" sözleriyle eczacıların ortak rahatsızlıklarını dile getirdi.

Uygulamaların indirim ve alacaklar altında kalan küçük ve orta ölçekli eczanelerin kapanmasına yol açacağını belirten Zafer Kaplan da konuyla ilgili "Yüzde 20 brüt kârlılıkla ve bu sorunlarla küçük eczaneler zorunlu tasfiyeye gidecek" dedi. Kaplan toplantıda Dünya Sağlık Örgütü'nün bile reddettiği "drug store" uygulamalarına Türkiye'de devam edilmesinin tekelci bir yapılanmaya yol açacağını vurguladı.

Referans
ssk'nın
ilaçta
indirim
talebi
eczacıyı
isyan
ettirdi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir