Medimagazin logo

Iğdır ve Van'da yabancı doktorlar yıllardır çalışıyor

Yabancı doktor tartışılırken Iğdır ve Van'da, Türki Cumhuriyetler'den gelen 17 doktorun yıllardır çalıştığı ortaya çıktı
Iğdır ve Van'da yabancı doktorlar yıllardır çalışıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yabancı doktor tartışılırken Iğdır ve Van'da, Türki Cumhuriyetler'den gelen 17 doktorun yıllardır çalıştığı ortaya çıktı.

Başbakan Erdoğan'ın, Doğu'ya gitmeyen doktorların yerine yabancı doktor getireceklerini söylemesi üzerine başlayan tartışma sürerken, Türki Cumhuriyetler'den gelen 17 doktor yıllardır görev yapıyor. Hatta Azerbaycanlı Leyla Rzayeva bir Türk'le evlendikten sonra atandığı köydeki başarıları nedeniyle birkaç ay önce Van'da Şube Müdürü bile oldu. Ancak yabancı doktorların Türkiye'de çalışabilmeleri için zor şartları yerine getirmeleri gerikiyor. Bunun için 3 yöntem var. YÖK'ün açtığı diploma denkliği sınavını kazananlar özel hastanelerde çalışabiliyor. Devlet hastanelerinde çalışabilmeleri için iseTürk vatandaşı olmaları gerekiyor.

10 YILDIR VAN'DALAR

Bu arada yabancı bir doktor uzman bile olsa, denklik sınavını kazandıktan sonra pratisyen hekim statüsüyle göreve başlıyor. Üniversiteler ise sözleşmeli olarak yabancı doktor çalıştırabiliyor. Ancak bu doktorlar da denklik sınavın agirmedikleri için ders verip muayene yapabilirken reçete yazamıyorlar. Çünkü denklik sınavına girmeleri halinde pratisyen hekimliğe inecekler. Tartışmaların odağındaki yabancı uyruklu doktorlar Van'a yaklaşık 10 yıl önce geldi. 1996'da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesikurulunca dönemin rektörü, Bakü'deki Azerbaycan Üniversitesi ile irtibata geçerek, Doç. Dr. İzzet Süleymanoğlu, Çocuk uzmanı Fahrettin Gülmehmet, Kardiyoloji uzmanı Faik Mustafaoğlu ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Suladdin Hamidov'u sözleşmeli olarak üniversite bünyesinde çalışmak üzere Van'a getirdii.

DENKLİK İSTENİYOR

Yıllardır öğretim üyesi sıfatıyla fakültedeki derslere giriyor, muayene hizmeti veriyorlar. Yaklaşık 10 yıldır Van'da görev yapan 4 doktorun diplomaları ise 35-40 yıllık meslek tecrübelerine rağmen denklik sınavına girmedikleri için Türkiye'de geçerli değil.Bu yüzden üniversite dışında görev yapamıyorlar. Bu profesör ve doçentler pratisyen hekimlikten başlamları gerektiği için denklik sınavına da girmiyorlar. Ülkelerinde en fazla 100 dolar maaş alabilecek olan doktorlardan Gülmehmet ve Mustafaoğlu bin 450, Süleymanoğlu ve Hamidov ise 2 bin 400 YTL maaş alıyor. Iğdır'da da İran, Azerbaycan, Kazakistan ve Ahıska uyruklu 11 doktor, yıllardır Devlet Hastanesi'nde hizmet veriyor. Yabancı uyruklu doktorlar arasında evli çiftler de var.

Sabah
iğdır
ve
van'da
yabancı
doktorlar
yıllardır
çalışıyor
Yorum (5)
OP DR A YILDIZ
BENCE İNSANLAR ÜNVANLARINI ARAÇ PLAKALARINA DA YAPIŞTIRMALI. HERKES TARAFINDAN GÖRÜLECEK ŞEKİLDE... AKADEMİK ÜNVANI OLANLARA TIPKI MEBUSLAR GİBİ DOKUNULMAZLIK GELMELİ... ARAÇ PLAKALARI SİYAH OLMALI...
0
Cevapla
ercan
Doçentlik sınavlarında jüri sistemi baştan aşağı değişmelidir. ÜAK bundan sonra tüm profesörlere sırayla jüri üyeliği vererek objektifliği sağlayacağını söylüyor. Bunun doğru olmadığı kanısındayım. Jüri üyesinin yayın ve atıf sayısı adaydan daha az iken defalarca jüriye yazılıyor. Ayrıca bir yıllık profesörler jüriye yazılıyor. Bazen sınavına girdiği adaydan yaşça küçük hocalar jüride oluyor. Yıllarını üniversiteye vermiş, özelde hiç çalışmamış ve yayın sayısı, atıf sayısı ve doktora yöneticiliği fazla olan hocalar jüriye giremiyor. h indeksi, toplam atıf sayısı, dergi impact faktörü, tez yöneticiliği gibi kriterler konulmalı. Bu kriterler hem adaylara hem de jüri üyelerine uygulanmalıdır. ÜAK alt kurullarındaki kişiler sürekli aynı kişileri jüriye yazıyor. Jüriler objektif olarak kriterleri tutturan hocalar arasından herkese açık bir kura ile belirlenmelidir.Tüm akademik ünvanlar üniversite dışında kullanılmamalıdır.
0
Cevapla
Dr
Şimdilik tek yolu H index faktörünü şart koymaktır. Doç 9, Prof 13 olacak. Bitti gitti.....bu ülke için bu şimdilik yeter ileride başka faktörlerede bakılır.
0
Cevapla
ky
'Tüm akademik ünvanlar üniversite dışında kamu yararı yoksa kullanılmamalıdır' Yani, toplumu aydınlatan yararlı faaliyetlerde kullanılmalıdır. Böylelikle kendisinden başka kimse yararı olmayan ve ünvanları kendi çıkarları için kullanan, toplumu ve çevresini aşağılayan narsistik anlayışın önüne geçilmelidir.
0
Cevapla
ÖF
-Şu doçentlik ne menem bir şeydir? -Ne işe yarar? -Neyi ifade eder? -Amerika'da, İngiltere'de var mıdır? -Bence Yök ne işe yararsa, Doçentler de o işe yararlar... -Yök gibi kaldırılması gerekir. -Öğretim görevlisi olarak bir tek kürsü önemlidir. -O kürsü sahibi de, fakültede PROFESÖR olarak adlandırılır. -Amaç eğitim ise, Profesör, kendisi ile uyumlu çalışabilecek yardımcı ve ekibini kendi seçebilmelidir.(Yök değil) -Üniversite yönetimi sözleşme yaptığı öğretim görevlisini başarılı bulursa sözleşme sonrası yeniden sözleşme imzalayabilir. -Yoksa yeni birisine fakülte kürsüsünü sözleşme ile devredebilir, dolayısı ile profesörlük yeni gelene verilir. -Giden üniversite dışında kalırsa profesörlük ünvanını da kaybeder. -Öyle muayenehane tabelasına asılmak ve mezara kadar taşımak üzere profesörlük olmaz. -Doçentlik ise... -Lafı olmaz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir