Medimagazin logo

Doktorlar sigarayı bırakacak

Doktorlar hastalarına sigarayı bırakma tavsiyesinde bulunurken kendileri tiryakiliğe veda edemiyor. Bu nedenle Avrupa Birliği Komisyonu 22 ülkede sağlık personelinin sigara bağımlılığından kurtarılması için bir proje başlattı
Doktorlar sigarayı bırakacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Doktorlar hastalarına sigarayı bırakma tavsiyesinde bulunurken kendileri tiryakiliğe veda edemiyor. Bu nedenle Avrupa Birliği Komisyonu 22 ülkede sağlık personelinin sigara bağımlılığından kurtarılması için bir proje başlattı.

Yapılan araştırmalara göre Avrupa Birliği ülkelerinde her üç hekimden biri sigara içiyor. Bu oran halkın sigara içme oranından farklı değil. Bu nedenle Avrupa Birliği Komisyonu 22 ülkede sağlık personelinin sigara bağımlılığından kurtarılması için bir proje başlattı. Amaç, özellikle doktorlar arasındaki sigara içme oranını yari yarıya azaltmak.

PROJEYİ TORAKS DERNEĞİ YÜRÜTECEK
Projeyi Türkiye’de göğüs hastalıkları uzmanlarının üye olduğu Toraks Derneği yürütecek. Toraks Derneği üyesi ve MÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı, “Şu anda bir harita çıkarılıyor. Avrupa’nın sigara bıraktırma çalışmalarının nerede olduğunu gösterecek bu harita. Aslında çok iyi olduğumuz söylenemez ama en geri ülkelerden biri değiliz. Daha iyi olmamızı gerektiren bazı koşulları yerine getirmemiz gerekiyor” diyor.

17 MİLYON KİŞİ SİGARA İÇİYOR
Avrupa Birliği’nin projesi sigara bağımlılığı tedavi merkezlerinin çalışmalarının geldiği düzeyi de ortaya koyacak. Türkiye’de 17 milyon kişinin sigara içtiğine dikkat çeken Prof. Dr. Elif Dağlı, şöyle konuşuyor:
“33 üniversite kliniği sigara bıraktırma konusunda deneyimli ve çalışıyor. Ama Türkiye’de 17 milyon sigara bağımlısı var. Dolayısıyla yüzde 40’ı bırakmak isterse çok daha yoğun tedavi hizmeti olması lazım. Sigara bağımlılığı tedavi hizmetlerinin üst eğitim düzeyindeki kuruluşlara 3. referans merkezlerine bırakmayıp, birinci basamak sağlık hizmetlerinin içine entegre edilmesi lazım.”

NTV
doktorlar
sigarayı
bırakacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir