Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı Kanser araştırması

Sağlık Bakanlığı'nın kanser raporuna göre, Türkiye'de önümüzdeki 29 yılda sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerin sayısının yaklaşık 1 milyon 50 bine ulaşacağı bildirildi
Sağlık Bakanlığı Kanser araştırması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı'nın kanser raporuna göre, Türkiye'de önümüzdeki 29 yılda sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerin sayısının yaklaşık 1 milyon 50 bine ulaşacağı bildirildi.


Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen 'kanser hastalığı', ülkemizde gerçekleşen ölümlerde kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan 23 Ocak tarihli 'Kanser Raporu'na göre; ülkemizde kanser hastalarının sayısında artış gözleniyor. Raporda, Türkiye'de önümüzdeki 29 yılda sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerin sayısının yaklaşık 1 milyon 50 bine ulaşacağı vurgulanıyor. Kanser hastalığından korunmada; sigara, alkol ve güneş ışınlarından uzak durma, sağlıklı beslenme ve güvenli su kullanımının önemine dikkat çekiliyor. Sigaranın kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer aldığı, sigara ve bilinçsiz beslenmeye karşı savaşın da kanserlerin yüzde 60'ını yok edeceği ifade ediliyor. Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların yüzde 33'ünün sigara içen bir kişiyle birlikte yaşadığına, bu kişilerde görülen akciğer kanserlerinin nedeninin çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içicilik olduğuna dikkat çekilen raporda ayrıca, sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanımının ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açtığı belirtildi.


Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan 'Kanser Raporu'nda, kanser olgularının önemli bir bölümünün çevresel etkenlere bağlı olduğunun ve bu etkenler arasında da beslenmenin önemli bir yer tuttuğunun altı çiziliyor. Kadınlar ve erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 35'inin beslenmeye bağlı olduğu, şişman kişilerde kanser riskinin iki kat daha fazla gözlendiği kaydedildi. Raporda, sağlıklı beslenme konusunda şu uyarılar yer alıyor:

"Hayvansal yağ tüketimi azaltılmalı, az yağlı, bol lifli beslenme alışkanlığı benimsenmeli, kepek, yulaf gibi lif açısından zengin besinler tercih edilmeli, bol miktarda sebze-meyve tüketilmeli, kırmızı et yerine balık veya kuru baklagiller yenilmeli. Yağsız beslenmeye özen gösterilmeli, yemekler kızartma yöntemi yerine haşlanmalı veya buharda pişirilmeli, kimyasal koruyuculu hazır yiyecekler yerine doğal besinler tercih edilmeli. Düzenli olarak süt veya süt ürünleri tüketilmeli, mangal gibi ateşte pişirme yöntemi tercih edilmemeli."

"RADYASYON BİRÇOK KANSER TÜRÜNE YOL AÇAR"
'Kanser Raporu'nda kanserle mücadelede; güvenli su kullanımı, hava kirliliği ve radyasyondan korunmanın önemine vurgu yapılıyor. Cilt kanserinin en önemli etkeninin ultraviyole ışınları olduğuna işaret edilerek, özellikle yaz aylarında, güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatler olan 10.00-16.00 arasında, ultraviyole ışınlarından korunmanın önemine dikkat çekiliyor. Pişirme, içme ve bebek maması hazırlamak için; sıcak su musluğunun kullanılmaması, soğuk su musluğu 6 saat ve üzeri kullanılmamışsa suyun birkaç dakika akıtıldıktan sonra kullanılması, satın alınan suların içinde yer alan maddelere ve özellikle damacana sularının izin belgelerine dikkat edilmesi, kanser yapıcı 'tehlikeli hava kirleticisi' içeren; boya, bina yapı ve temizlik malzemeleriyle böcek öldürücülerinin özellikle kapalı ortamlarda kullanımına dikkat edilmesi, doktor tavsiye etmediği takdirde röntgen filmi çektirilmemesi, işyerinin sağlık koşullarına uygun hale getirilmesi, asbest, katran gibi kanser yapıcı malzemelere karşı gerekli önlemlerin alınması ve koruyucu malzeme kullanılması önerildi.
Raporda, kanser hastalığının ön belirtilerinin; rahim veya makattan gelen anormal kanama veya akıntı, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, büyük abdest ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde oluşan büyüme, kanama, renk değişikliği ve yaralar olduğu belirtiliyor. Kanserde erken teşhis ve tedavinin hayat kurtardığına işaret edilen raporda, "Kanser hastalığının ön belirtilerine karşı dikkatli olunmalı, kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan 'meme kanseri' ile mücadelede, kadınların 'kendi kendine meme muayenesi' yapma alışkanlığını kazanmalarının hayatlarını kurtaracak önemli bir adım olduğu unutulmamalı, yılda 1 kez sağlık kontrolünden geçilmeli, bayanlar rahim ağzından hücre muayenesine özen göstermeli" denildi.


İHA
sağlık
bakanlığı
kanser
araştırması
Yorum (9)
hd
Hocam daha deşifre edici yazıp sağlık bakanlığı ve tarım bakanlığı ilgili birimlerine ve hatta cumhuriyet savcılığına üniversiteniz aracılığı ile suç duyurusunda bulunursanız sanırım daha etkili olur. Yoksa bunları hep yazıp eleştiriyoruz ama nafile...Malesef noter i ilaç kullanım onayı veren kurum zanneden halkımızın cehaletini kullanıyorlar.
0
Cevapla
Nasuhi Engin AYDIN
Sayın Profesor Ismail Hakkı Aydın tamamen halısınız. Malesef tolum bilinci ve duyarlılıgı henuz tam gelismedi [herkes sadece seyrediyor]
0
Cevapla
hs
Sayın hocam sizler etrafında onlarca hukukçusu olan güçlü insanlarsınız, üniversite sahibisiniz. Neden savcılığa suç duyurusu yapıp üniversite olarak bu tip canilere savaş açmıyorsunuz. Hadi bayrağı siz tutun önder olun. Bir mücadeleyi başlatın.....
0
Cevapla
Ayşe Gürel
" Lütfen, varsa bilimsel olduğunu iddia ettiğiniz verilerinizi, modern tıbbi literatür ışığında, uluslararası arenada yayınlayınız." diyorsunuz. Nasıl yayınlayacaklar? Hangi etik kuruldan izin alıp o "çalışmalarını" yaptılar? Bu konuya girilse hapis cezası ile yargılanırlar.
0
Cevapla
İsa ASLIYÜCE
Hocam gunumuz turkıyesınde dusunulecek o kadar sey varkı sızın yakaladıgınız bırısı tv kanallarında yeterınce dızımız mevcut ne yazıkkı ev hanımları yarı doktor oldular cocuklar desenız agızlarından cıkan ısteklerın hemen olmasını ısterler yanı tv takıpcılerıne baktıgımızda konusulacak o kadar cok sey varkı sohbetlere yansıyan konusmalar bıle yeter ama bu mıllet bu memleketde oynanan oyunları tek tek bılıyor artık mılletımız o kadar cehıl degıl.Dusunsenıze bır ulkede 480 dızı olacak vede hıc bırı egıtıcı olmayacak dusunmek bıle ınsanı urkutuyor.nefesınıze saglık kolay gelsın.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir