Medimagazin logo

3 bin doktor muayenehane kapattı

Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesiyle, Türkiye sağlık hizmetlerinde büyük rekorlara imza attı
3 bin doktor muayenehane kapattı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesiyle, Türkiye sağlık hizmetlerinde büyük rekorlara imza attı.

2003 yılında 195 milyon, 2004'te 225 milyon kişi muayene olurken, 2005 yılında kamu hastanelerinde muayene olan hasta sayısı 275 milyonu aştı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 3 bin uzman doktor muayenehanesini kapatarak, devlet hastanelerinde full-time göreve başladı. Son 25 yılda ilk kez kamuda full-time çalışan uzman doktor sayısı arttı.

20 Şubat 2005 tarihinde SSK hastaneleri Sağlık Bakanlığı'na devredilerek, 'sağlıkta tek çatı uygulamasına' geçildi. Böylece 660 sağlık tesisi ve 55 bin personel bakanlığın emrine verildi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, devirden önce bu hastanelerde günlük ortalama 125 bin kişi muayene edilirken, bugün ortalama 160 bin kişi sağlık hizmeti alıyor. Aktif muayene oda sayısı artırıldığı için muayene edilen kişi sayısı arttığı halde hekim başına düşen hasta sayısı azaldı, hastalara ayrılan muayene süresi arttı.

2004 yılında 93 bin 898 olan hastane yatak sayısı, SSK hastanelerinin bakanlığa devri ile 129 bin 677'ye çıktı. 2003 yılında SSK'ya ait olanlar dahil sağlık kuruluşlarında muayene sayısı 195 milyon iken, 2004 yılında 225 milyon kişi oldu, bu rakam 2005 yılında 275 milyonu aştı.

Sağlık hizmetlerinde verimlilik ve etkililiğin, insan gücü, tıbbi donanım ve fiziki mekanın uygun kullanımıyla sağlanabileceğini düşünen Sağlık Bakanlığı, polikliniklerdeki yığılmaların önlenmesi, bekleme sürelerinin azaltılması ve halkın sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşabilmesi için poliklinik muayene oda sayılarının artırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık, hastanelerde atıl kapasiteyi harekete geçirmek için yaptığı düzenlemeleri devraldığı hastanelerde de gerçekleştirdi. Bu düzenlemeler sonucunda muayene oda sayısı yaklaşık 13 bine ulaştı.

HASTANELERDE BEKLEME SÜRELERİ AZALDI
Bakanlık, kamu hastanelerinin kendi ayakları üzerinde durabilecek verimli işletmelere dönüşmesi, sektörün diğer aktörleriyle rekabet edebilmesi ve merkeze bağımlı yapıdan kurtulabilmesi için bir dizi tedbirleri uygulamaya koydu. Hastanelerde hizmetin geliştirilmesi için, hizmet alım imkanını genişleten düzenlemeler gerçekleştirildi. Sözleşmeli personel istihdam etmeye ilişkin yasal düzenlemeler yapan bakanlık, döner sermaye mevzuatında değişiklikler gerçekleştirdi.

Ortak ihale, bina yapımı ve kiralanmasına kaynak aktarımı gibi düzenlemelerle hastanelerin hizmet sunumundaki darboğaz ve tıkanıklıkları aşabilmelerine yönelik imkanlar sağlandı. Türkiye'nin sosyoekonomik yönden geri kalmış bölgelerinde sağlık işletmelerinin mali tablolarını güçlendirerek vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha iyi biçimde yararlanabilmesi için Bütçe Kanunu ile ihdas edilen Merkezi Döner Sermaye kesintisi yüzde 4'e çıkarılarak bu bölgelerdeki kuruluşlara ilave kaynak aktarıldı.

Sağlık hizmetlerinin emek yoğun özelliğinden dolayı, sağlık çalışanlarını teşvik etmek, performanslarını artırmak ve hizmet memnuniyetini yükseltmek amacıyla iki yıldır 'Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi' uygulanıyor.

Bakanlık yetkilileri bu uygulama ile sistemdeki israfın, kayıp ve kaçakların azaltıldığını, malzemelerin ucuza temin edilmesinin sağlandığını belirtiyor.
Hastanelerde düzenli kayıt sistemine geçen bakanlık, kayıt dışı işlerin asgariye düşmesini sağladı. Bununla birlikte sağlık kuruluşlarında bekleme süreleri önemli ölçüde azaldı, bir üst kuruma sevk oranları makul seviyelere indi, sağlık işletmelerinin gelir-gider dengeleri hassasiyetle takip edilir hale geldi.

Performansa dayalı ek ödeme sistemi, vatandaşa hizmet eden sağlık personelinin ödüllendirildiği bir sisteme dönüştü. Bu uygulamaya başlanılan 2004 yılında 2 bin 332, 2005 yılında ise 3 bin uzman doktor 'gönüllü' olarak muayenehanelerini kapattı.
Son 25 yılda ilk defa geçtiğimiz yıl, kamuda tam zamanlı (full-time) çalışan doktor sayısı, yarı zamanlı (part-time) çalışan hekim sayısını geçti. Bugün itibarıyla uzman hekimlerin yüzde 53'ü tam zamanlı (full-time), yüzde 47'si yarı zamanlı (part-time) görev yapıyor.
Sağlık Bakanlığı, kamuda çalışan sağlık yöneticilerinin tam zamanlı çalışmalarını sağlamaya yönelik düzenleme yaptı. Bu kapsamda sağlık müdürleri ve başhekimlere idari görevlerine daha fazla zaman ayırabilmeleri için 'muayenehanelerini kapatmaları' şartı getirildi.


İHA
3
bin
doktor
muayenehane
kapattı
Yorum (6)
OPDR KLİÇKO
BEN ELİMİ HASTA VE YAKINI ADINA HİÇBİR ŞEYE BULAMAK İSTEMİYORUM. HATTA İNTERNETTEN YA DA KURBANLIK HAYVANLARDAN PRATİK YAPACAM... HASTAYA DOKUNMAK CAİZ DEĞİL , HATTA MALPRAKTİSİN ÖNDE GİDENİ AMELİYATHANEYE İNMEK...
0
Cevapla
a.s
Hocam valla ben korktum sizden. :):)
0
Cevapla
a.s
Korkumun nedeni ıssız bir adada yalnız kalmak zorunda kalırsak başıma ne gelebileceğinden korktum.
0
Cevapla
Necmettin
Hocam elinize,yureğinize sağlık,çok güzel yazı olmuş,en kötüsü de artık üniversitelerde sizin gibi başarılı ve tecrübeli cok degerli hocalarımızı görememek korkusu,Allah yardımcımız olsun...
0
Cevapla
veysel tosun
meraba hocam yazınızı okudum gerçekten edinmiş olduğunuz tecrübeler çok büyük ve çok etkileyici.güzel bir yazı olmuş hocam elinize sağlık...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir