Medimagazin logo

Harran Biyokimyanın başarısı

İnsan sağlığını çok yakından ilgilendiren ve Avrupalı 350 bilim adamının tezini çürüttüğü iddia edilen yeni buluş, Harran Üniversitesi'nde (HÜ) büyük sevince neden oldu
Harran Biyokimyanın başarısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İnsan sağlığını çok yakından ilgilendiren ve Avrupalı 350 bilim adamının tezini çürüttüğü iddia edilen yeni buluş, Harran Üniversitesi'nde (HÜ) büyük sevince neden oldu.


HÜ Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Erel, vücutta zararlı oksitleyici, yakıcı bozucu moleküllerin miktarını otomatik olarak ölçen yeni bir test geliştirdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Özcan Erel, vücudun, oksitleyici ve bunun aşırı etkisini önleyici, zıt etkili atidoksidan sistemine sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu düzen sağlıkta denge halindedir. Bu dengenin bozulması, çeşitli hastalıkların oluşumuna zemin hazırlıyor. Bu nedenle vücutta oksidan antioksidan dengenin durumunun bilinmesi ve izlenmesinde yarar vardır. Önceki çalışmalarımızda, antioksidan durumu tek testte otomatik olarak ölçen yeni bir test geliştirmiştik. Bu testimiz halen kullanılmaktadır. Yeni çalışmamızda, oksidan- antioksidan dengenin oksidan durumunu ölçen yeni otomatik bir test geliştirdik ve TOS (total oxidan status) testimiz, alanında dünyanın saygın dergilerinden bir olan Clinical Biochekmistry Dergisi'nde yayımlamıştır. Test çok az bir kan örneğiyle otomatik olarak çalışabilmekte ve 10 dakikada sonuç alınabilmektedir. Çalışmalarımızda, yeni test geliştirmemizin yanında, bu alanda 8 yıldır ticari olarak piyasada bulunan, yaygın olarak kullanılan en az 350 bilim adamı tarafından da kullanılıp araştırma makalelerinde referans olarak gösterilen Avrupa menşeiyli alternatif bir testin, ölçümünün ilkesinin yanlış, sonuçlarının ters olduğu ortaya koyduk. Laboratuvarımız, oksidan- antioksidan ölçümler konusunda bir referans merkez olma yolundadır. Yurt içinde ve dışında binlerce örnek birimizde ölçülmüştür ve çalışmalarımız devam etmektedir. Laboratuvarımızda çıkan çalışmalardan 4 tanesi, 2005 yılında yurtiçinde çeşitli birincilik ve ikincilik ödülleri almış durumdadır."


İHA
harran
biyokimyanın
başarısı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir