Medimagazin logo

Yeryüzü Doktorları yara sarıyor

Tüm üyeleri Müslüman olan bir grup gönüllü doktor tarafından kurulan İngiltere ve ABD'den sonra Türkiye'de de faaliyetlerini sürdüren Yeryüzü Doktorları grubu, Pakistan'da hummalı bir çalışmanın içinde
Yeryüzü Doktorları yara sarıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tüm üyeleri Müslüman olan bir grup gönüllü doktor tarafından kurulan İngiltere ve ABD'den sonra Türkiye'de de faaliyetlerini sürdüren Yeryüzü Doktorları grubu, Pakistan'da hummalı bir çalışmanın içinde.

Pakistan'da yaşanan büyük felaketin ardından bölge halkının yarasını sarmak için deprem bölgesine koşan sivil örgütlerden Müslüman doktorların kurduğu Yeryüzü Doktorları (Doctors Worldwide) grubu acil yardım faaliyetlerinin dışında bölgede kalıcı bir hastane yapmak için kolları sıvadı. Gönüllü doktorlar hayırsever vatandaşların desteğini bekliyor.
Sudan, Inguşetya, Kongo, Filistin, Sierra Leone, Hindistan, Kenya, Bangladeş, Nijer, Sri Lanka, Bosna, Irak, Kosova, Guatemala, Makedonya, Endonezya ve Pakistan gibi bugüne değin ondan fazla ülkeye tıbbi ve insani yardım ulaştıran Yeryüzü Doktorları, sadece afet bölgeleriyle değil insanların temel sağlık ihtiyaçlarının yeterince karşılanamadığı durumlarda devreye girerek tıbbi yardım sağlıyorlar. Beş yıl önce İngiltere'de kurulan ve ABD'nin ardından ülkemizde de faaliyetlerini sürdüren gönüllü grubun Türkiye Şubesi Başkanlığı'nı yürüten Doç. Dr. M. İhsan Karaman, Pakistan'da zorlaşan hava koşulları altında felaketzedelerin yarasını sarmak ve onlara kalıcı hizmet vermek için 20 kişilik bir grupla bölgede zor şartlara rağmen çalışmalarını sürdürdüklerini söylüyor.

Aşırı soğuklara karşı kalıcı çözüm

Doç. Dr. Karaman bölgede hastane ve uydu prefabrik klinikler kurma çalışmaları içinde olduklarını belirterek şu bilgileri veriyor:

" Yeryüzü Doktorları olarak, deprem bölgesindeki acil yardım faaliyetlerinin yavaş yavaş geride kalmasını gözönüne alarak, orta ve uzun vadeli hedeflerimizi belirledik. Şu anda, bölgenin ihtiyacı bağışıklama, ihmal edilmiş kronik hastalıkların tedavisi, fiziksel ve psikolojik rehabilitasyon olarak gözüküyor. Önümüzdeki günlerde deprem bölgesinde havanın aşırı soğuyacağını ve Himalayaların acımasız kışının hakim olacağını dikkate alan Yeryüzü Doktorları'nın acil hedefi; Keşmir'de zikredilen sağlık hizmetlerini uzun süre verebilecek olan bir hastane kurmak. Yeryüzü Doktorları gayretlerini şimdilik bu hedefe odaklamış durumdalar. Ayrıca, bölgenin ulaşım zorlukları dikkate alınarak, yakın ve uzak çevre bölgelerde uydu prefabrik klinikler kurulması da planlanıyor. "

Günde 200 hastaya yardım

Şu anda, Keşmir'deki Yeryüzü Doktorları çadır kliniklerinde hizmetlerini sürdürdüklerini anlatan Doç. Dr. M. İhsan Karaman, günlük muayene ve tedavi edilen hasta sayısının 200'ün üzerinde olduğunu açıklıyor. Çalışmaların yoğunluğunun, depremde en çok yıkıma uğrayan Azad Keşmir'in başkenti Muzafferabad bölgesinde olduğunu dile getiren Doç. Dr.Karaman, çevre köy ve kasabalara da, mobil ekiplerle hizmet verdiklerini belirtiyor.Dünya Sağlık Örgütü, grubun çalışmalarından övgüyle söz ediyor.

Kimsenin gidemediği bölgeye girdiler

Ramazan ayıyla birlikte kardeş Pakistan ve Keşmir'i vuran depremde Yeryüzü Doktorları olarak aktif ve enerjik bir şekilde yardım faaliyetlerine katıldıklarını sözlerine ekleyen Doç. Dr. Karaman, "Önceden yakın irtibatımızın bulunduğu Pakistanlı tıbbi sivil toplum örgütü temsilcilerinden telefonla aldığımız ilk bilgileri takiben, dört kişiden oluşan ilk ekibimiz yola çıktı ve depremin üçüncü günü Muzafferabad'a ulaştı. O saatte Türk Kızılayı dışında bölgede konuşlanmış neredeyse hiçbir tıbbi yardım örgütü yoktu. Takip eden günlerde, İngiltere'den katılan Yeryüzü Doktorları gönüllüleri ile sahadaki ekibimiz daha da aktif çalışmaya başladı. Şu ana kadar, Keşmir'de üç adet kampta binlerce hasta ve yaralıya acil yardım ve sağlık hizmeti verildi" diyor.


Yenişafak
yeryüzü
doktorları
yara
sarıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir