Medimagazin logo

'Sağlıkta serbest dolaşım şart'

Terör var, istanbul pahalı ve uzak dediler, direndiler ama sonunda İstanbul'da toplanmayı kabul ettiler. Önümüzdeki hafta (27-28 Nisan'da) İstanbul, Avrupa'nın en önde gelen hastanelerinin CEO'larını ağırlayacak
'Sağlıkta serbest dolaşım şart'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Terör var, istanbul pahalı ve uzak dediler, direndiler ama sonunda İstanbul'da toplanmayı kabul ettiler. Önümüzdeki hafta (27-28 Nisan'da) İstanbul, Avrupa'nın en önde gelen hastanelerinin CEO'larını ağırlayacak.

Avrupa Özel Hastane Yöneticileri Birliği'nin (EAHM) geçtiğimiz yıl Nice'te yapılan toplantısında, uzun tartışmalardan sonra bu yılki toplantının istanbul'da yapılmasına karar verilmişti.

Bu toplantı önemli. Çünkü Türkiye sağlık turizminde atak yapmak istiyor. Birçok özel hastane yabancı hastanelerle işbirliği hevesinde.

EAHM Avrupa gayrisafi hasılasının yüzde 4'ünü teşkil eden bir bütçeden sorumlu, Avrupa kıtasında toplam 450 milyon kişiye hizmet veren bir birlik. Merkezi Belçika'da. 27 Avrupa ülkesinde örgütlü. Bu toplantı öncesinde Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (ÖHSAD) Genel Sekreteri Yaşar Yıldınm'la sohbet ettim. Yıldırım, Hisar Intercontinental Hospital'ın Genel Direktörü.

305 özel hastane var
Türkiye'de sadece 2005'te 300 milyon dolarlık yatırımla 10 özel hastane açıldı. Şu anda toplam 305 özel hastane var. Bunların 162'si İstanbul'da.

ÖHSAD adına yıllardır Türkiye'yi yurt dışında temsil eden Yıldırım, Türkiye'deki özel hastanelerin verdikleri hizmetlerin AB standardında olduğunu ve "sağlıkta serbest dolaşım hakkı" alması gerektiğini söylüyor.

Türkiye'nin adayı Banu Küçükel
Yıldırım Türkiye'nin bu gibi platformlarda kendini anlatmasının önemine değinirken, Eylül'de Dublin'de yapılacak EAHM'nin yeni yönetim kurulunun belirleneceği seçimlerde 5 üyeli yönetim kuruluna Güney Avrupa'dan bir kişinin alınacağını ve Türkiye'nin aday olarak Banu Küçükel'i göstereceğini söyledi. Banu Küçükel Ankara'daki Güven Hastanesi'sinin kurucusu Ahmet Küçükel'in kızı ve hastane yöneticisi. İstanbul'da önümüzdeki günlerde yapılacak bu toplantı özel hastanelerin temsilcileri için heyecanlı bir kulis trafiğine de sahne olacağa benziyor.

İKV'nin deneyimli ismi AB için şirket kurdu
Türkiye'de kimsenin AB konusunda kariyer yapmayı planlamadığı, AB üyelik perspektifinin bugünkü kadar net olmadığı günlerde AB üzerine uzmanlaşmış bir isim Şebnem Karauçak. Tam 17 yıldır tamamen AB işleriyle uğraşıyor. Bir ayağı hep Brüksel'de. Uzun yıllardır İktisadi Kalkınma Vakfı'nda çalışıyordu. 2000'den beri Genel Sekreter görevindeydi. İktisadi Kalkınma Vakfı da 40 yıldır AB ve AB-Türkiye ilişkileri konusunda ihtisas yapan bir kuruluş.

Karauçak İKV'deki görevinden ayrıldı ve Eurohorizons adlı bir danışmanlık şirketi kurdu. Bilindiği gibi AB'ye uyum süreci her sektör için ciddi değişiklikler getirecek. Bu süreçte her sektörün kendi alanındaki AB düzenlemelerini tanıması, AB nezdindeki muadil kurumlarla ilişkilerini geliştirmesi büyük önem taşıyor. Ve bu konuda Türkiye'de ciddi bir bilgi ve deneyim eksikliği var. Karauçak'ın şirketi kamuya ve özel sektöre AB konusunda vereceği danışmanlıkla bu eksiklikleri kapatmaya aday. Şirketler ve kamu kuruluşları ne tür hizmetler alabilir diye merak edenler için adres:
www.eurohorizons.com.


Elif Ergu - Vatan
'sağlıkta
serbest
dolaşım
şart'
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir