Medimagazin logo

Sağlık ocakları hastaneye dönüştü

Sağlık, Türkiye’nin en temel sorunlarından biri. Son yıllarda önemli mesafeler alınsa da doktor eksikliği ve uzun kuyruklar vatandaşın gündeminden hiç düşmedi.
Sağlık ocakları hastaneye dönüştü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık, Türkiye’nin en temel sorunlarından biri. Son yıllarda önemli mesafeler alınsa da doktor eksikliği ve uzun kuyruklar vatandaşın gündeminden hiç düşmedi.

Ancak bir il var ki, sağlık alanında yaşanan değişimle öne çıkıyor. Teknoloji ve altyapı yatırımları sayesinde önemli mesafeler alınmış. Sağlık ocaklarındaki muayene odası sayısı 147’den 430’a çıkarılmış, özel şirketlerle işbirliği yapılarak laboratuvarlar kurulmuş ve tedavi edilen hasta sayısı (aylık) 155 binden 312 bine yükselmiş. Döner sermaye gelirleri ise 18 kat artarak 28,5 milyon YTL’ye ulaşmış. Bursa İl Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız da, bu başarılar sebebiyle ödüllendirilmiş.

Bursa Sağlık Müdürlüğü, teknolojiye ve altyapıya yaptığı yatırımlarla büyük çalışmalara imza atıyor. Laboratuvar altyapısını kurarak, sağlık ocaklarından hastanelere sevkleri en düşük seviyeye indiren müdürlük, buralardan sağlık hizmeti alanların sayısını da 3 yılda iki katına çıkardı. Teknolojik altyapıya yatırım yapan Sağlık İl Müdürlüğü, kayıp kaçakları önleyerek döner sermaye gelirlerini de rekor bir seviyeye taşıdı. 2003 yılında 1 trilyon 600 milyar lira olan sağlık ocaklarının döner sermaye geliri, 2005 yılı sonunda (28,5 milyon YTL) 28,5 trilyon lirayı aştı. Zaman'a konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Ayyıldız, 3 yıl önce göreve başladığında 141 sağlık ocağında 400'e yakın pratisyen hekim görev yapıyormuş. Aylık 155 bin 98 hastanın muayene olduğu ilde göreve başlayan Ayyıldız, ilk önce sağlık ocaklarındaki muayene odalarınını sayılarını artırmış. 147'den 430'a yükseltilen muayene odaları sonuç vermiş. 2003'te 155 bin 98 olan muayene edilen hasta sayısı 2005 yılında aylık 311 bin 814'e yükselmiş. Dr. Ayyıldız, sağlık ocaklarından hastanelere sevkleri en aza indirmek için 2004 yılında Türkiye'de ilk defa sağlık ocaklarında laboratuvar hizmeti vermeye başladıklarını anlatıyor. Ayyıldız, “Bu, doktorlarımıza teşhis ve tedavide de büyük kolaylık sağladı. Vatandaşlarımız hastanelere taşınmaktan kurtuldu.” diyor. Verdikleri hizmet doğrultusunda gelirlerinin de arttığına dikkati çeken Dr. Ayyıldız, bu sayede 150'ye yakın temizlik işçisinin sağlık ocaklarında istihdam edildiğini vurguluyor. Döner sermaye sayesinde çalışanlarının gelir seviyelerinde belirgin bir artış sağlandığını anlatan Ayyıldız, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “3 yıl önce 1 trilyon 600 milyar lira olan döner sermaye geliri, 2005 yılında 28,5 trilyon liraya çıktı. Daha önce sağlık ocaklarına özel idare kaynaklarından 250 bilgisayar alınırken, bu yılki teknolojik imkanlar döner sermayeden karşılandı. Bin tane bilgisayar sağlık ocaklarına kuruldu. Çalışanların gelirleri de yüzde 100'e varan oranlarda arttı. Bu işten çalışanlar ve vatandaşlar kadar devlet de kâr etti. Döner sermaye geliri açısından 3 yıl önce 22. sırada bulunan Bursa yapılan yenilikler sayesinde ülke genelinde 4.'lüğe kadar yükseldi.” Ayyıldız, “Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 22 hastanemizi dikkate alarak, internette sayfası bulunan kurumlara Türkiye'de ilk kez 10 ay önce hosting hizmeti vermeye başladık.larını anlattı. Ayyıldız, “Bu sayede, farklı bilişim şirketlerinden alınan web altyapısı sebebiyle yapılan masrafların önüne geçerken, hastanelerimize de sınırsız web alanı imkanı sağladık. Sağlık Müdürlüğü'nün internet sitesinde, Bursa'yla ilgili hemen her türlü sağlık detayını bulmak mümkün. 90 sağlık ocağımızda ADLS internet hattı mevcut.” şeklinde konuştu.

Sağlık İl Müdürü Ayyıldız 2005 yılında, ‘Kamu kaynaklarının etkin kullanımı' ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın yönettiği 13 projeye, 3 proje ile Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün katkıda bulunduğunu ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına ödül verildiğini ifade etti. Bu projelerin Türkiye’de gerçekleştirilen ilk çalaşmalar olduğu için büyük ilgi gördüğünü söyleyen Ayyıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “Bakanlığın aldığı ödülde payımız bulunduğu için mutluyuz.”

Laboratuvar hizmeti

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’ne getirilen Dr. Osman Ayyıldız, işe sağlık ocağı ve muayene odalarının sayısını yükseltmekle başlamış. Ayyıldız’ın çabası sonuç vermiş. 2003’te 155 bin 98 olan muayene edilen hasta sayısı 2005 yılında aylık 311 bin 814’e yükselmiş. Türkiye'de ilk defa sağlık ocaklarında laboratuvar hizmeti vermeye başladıklarını söyleyen Ayyıldız, “Bu, doktorlarımıza teşhis ve tedavide büyük kolaylık sağladı. Vatandaşlarımız hastanelere taşınmaktan kurtuldu.” diyor.


Zaman
sağlık
ocakları
hastaneye
dönüştü
Yorum (2)
Salih Hekim
Hocam sizi saygıyla selamlarım. Bir konuda iki kelime söylemek isterim. Hekim olmadığı halde dr... rumuzu kullanarak atıp tutanlardan çok isminin önüne Prof. dr veya deontolog ekleyip meslaktaşları ile ilgili aşağılayıcı yazı yazanlar ve yazdığı yazıya yorum yapanlara "haddinizi bildiririm!" gibi efeleneneler daha çok yaralar bizi.
0
Cevapla
alper
NEFİS BİR YAZI..ADETA HEKİMLERE AYNA TUTMUŞSUNUZ.AMA ÜZCÜ OLAN ŞUKİ;HERHALDE HERKES BU AYNADA KENDİ YÜZÜNÜ GÖRDÜ.VE AYNADAKİ GÖRÜNTÜSÜNDEN UTANDIKİ ÇIT YOK.YORUMDA YOK.BRAVO HOCA BEY.İŞTE BÖYLE ÇUVALDIZI DEĞİLSE BİLE İĞNEYİ BAZEN KENDİMİZEDE BATIRALIM.SAYGILARIMLA...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir