Medimagazin logo

Dünyada bir ilk... 10 yıl dinlenen kalp çalıştı

Vefalı bir kalp hikâyesi... Hannah'ya 10 yıl önce kalp nakli yapılırken, eskisi de bedeninde kaldı. Ancak nakil kalp de tekleyince, kızın dinlenip iyileşen gerçek kalbi yeniden takıldı
Dünyada bir ilk... 10 yıl dinlenen kalp çalıştı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Vefalı bir kalp hikâyesi... Hannah'ya 10 yıl önce kalp nakli yapılırken, eskisi de bedeninde kaldı. Ancak nakil kalp de tekleyince, kızın dinlenip iyileşen gerçek kalbi yeniden takıldı

Dünyada bir ilk gerçekleşti: Britanyalı küçük kızın 10 yıl önce nakledilen kalbi 'tekleyince' çıkarılarak, bu süre içinde 'dinlenmekte' olan kendi kalbi takıldı. Doktorlar kalbin dinlenerek iyileşebileceğini göstermesi açısından bu ameliyatın devrim niteliğinde olduğunu söyledi.

Hannah Clark son 10 yıldır nakil kalple yaşıyordu. Ancak geçtiğimiz kasım ayında yapılan kontrollerde Hannah'nın vücudu, nakil kalbi reddedeceğine ilişkin sinyaller vermeye başladı. Küçük kızları aynı zamanda son birkaç yıldır lenf kanseriyle de boğuşan aile tedirgindi. Hannah daha bebekken 'kardiyomiyopati' teşhisi konmuştu. Hastalık, kalbinin büyüklüğünün iki katına çıkmasına yol açmış ve daha sonra yapılan kalp nakli hayatını kurtarmıştı.

Emekli doktorla...

Ancak Hannah şimdi bu kalbini de kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Bunun üzerine 10 yıl önceki ameliyatını gerçekleştiren ve artık emekliye ayrılmış doktor Sir Magdi Yacoub'dan yardımcı olması istendi.

20 Şubat'ta Londra'daki Ormond Street Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatta, küçük kızın nakil kalbi çıkarılarak, vücudunda beklemekte olan kalbi yeniden işlevsel hale getirildi. Nakil ameliyatında, hastanın orijinal kalbinin yerinden çıkarılmayarak atmaya devam ettiği, ancak nakil kalbin vücuda kan pompalamasının sağlandığını belirten doktor Yacoub, bu ameliyatta doktorlara yardımcı oldu. Doktorlar, kızın eski kalbinin, dinlendiği 10 yıllık süre içinde iyileştiği görüşünde. "Hannah'nın kendi kalbini çıkardığımızda kalbin iyileşmesine dair olasılık çok küçüktü" diyen Mısır asıllı doktor, "Böylece ağır iltihaplı olan kalbin dinlenerek iyileşmesinin mümkün olduğunu gördük" dedi.

Beş gün içinde taburcu olan Hannah, hayatına kaldığı yerden devam ediyor. Ancak okuluna dönmek için bir süre daha dinlenmesi gerekiyor. 'Yeni-eski' kalbiyle sağlıklı şekilde yaşayan küçük kız artık vücudunun nakil kalbi reddetmemesi için kullanmak zorunda olduğu güçlü ilaçları da kesti.

Hastalara umut oldu

Doktorların ileri görüşlülüğü sayesinde gerçekleştiği belirtilen bu operasyon, kalp nakli bekleyen hastalara da umut oldu. Britanya Kalp Vakfı Başkanı Profesör Peter Weissberg, "Bu uygulama sayesinde, hastaya bir süre için suni kalp takılarak gerçek kalbinin birkaç ay dinlendirilip iyileştirilmesi sağlanabilir. Daha önce Hannah'nın durumundaki hastalar ya ölüyordu ya da kendi kalplerinin iyileşme fırsatı olmadan nakil gerçekleşiyordu" dedi.

Milliyet

dünyada
bir
ilk...
10
yıl
dinlenen
kalp
çalıştı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir