Medimagazin logo

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Sağlık Bakanı'nın Dünya Sağlık Günü mesajları

Dünya Sağlık Günü ve Türkiye Sağlık Haftası nedeniyle, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Sağlık Bakanı'ndan açıklama geldi
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Sağlık Bakanı'nın Dünya Sağlık Günü mesajları
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin, sağlık alanında çağdaş ölçütleri yakalamak, sağlık sisteminin aksayan yönlerini düzeltmek ve sağlık hizmetlerini tüm yurttaşları için ulaşılabilir kılmak zorunda olduğunu belirtti.


Cumhurbaşkanı Sezer, "Dünya Sağlık Günü" ve Sağlık Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Çağdaş devletlerin, birey mutluluğunu amaçlayan politikaları benimsemek ve uygulamak durumunda olduğuna işaret eden Sezer, ayrıca, sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, tüm bireyler için erişilebilir, yeterli, sürekli kılınması ve sağlık güvencesinin herkesi kapsamasının sosyal devlet olmanın gereklerinden olduğunu belirtti. Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte Türkiye'nin sağlık alanında da önemli atılımlar gerçekleştirdiğini anımsatan Sezer, günümüzde de Türkiye'nin, sağlık alanında çağdaş ölçütleri yakalamak, sağlık sisteminin aksayan yönlerini düzeltmek ve sağlık hizmetlerini tüm yurttaşları için ulaşılabilir kılmak zorunda olduğunu vurguladı.

Sezer, şunları kaydetti:
"Sağlık hizmetlerinin, tüm yurttaşları kapsaması, bölgeler ve gelir grupları arasında denge kurulması, çağdaş yaşamın gerekleriyle uyumlu nitelikte sunulması, hasta haklarının gözetilmesi ve hasta hoşnutluğunun sağlanması, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmesi, aile planlaması, ana ve çocuk sağlığının iyileştirilmesi temel ilkeler olarak göz önünde tutulmalıdır. Sağlık hizmetlerinde bölgesel dengenin sağlanması önemli bir sorunumuzdur. Kalkınmada öncelikli bölgelerde sağlık hizmetleri altyapısının güçlendirilmesi, doktor ve sağlık personelinin büyük kentlerde yığılmasının önlenmesi yönündeki uygulamaların sürdürülmesi önemini korumaktadır. Çağdaş dünyada ülkelerin yaşamsal öncelikleri arasında olan 'sağlık', insanların mutlu ve rahat bir yaşam sürmesinin vazgeçilemez koşuludur. Güçlü bir geleceğe ancak sağlıklı kuşaklarla ulaşılabilir."


Günümüzde insanoğlunun, karşılaştığı birçok tehdidin yanı sıra ciddi sağlık sorunlarıyla da karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Sezer, kimi ölümcül salgın hastalıklar başta olmak üzere, bu sorunların sınır aşan niteliği, insanlığın bugününü ve geleceğini derinden etkilediğini vurguladı. Sezer, özellikle gelişmemiş ülkelerdeki altyapı ve sağlık personeli yetersizliği, bilgisizlik, bilinçsizlik gibi etkenlerin de sorunların çözümünü engellediğini bildirdi. İnsanlık için tehdit oluşturan sağlık sorunlarının büyümeden çözüme kavuşturulması, birlikte çalışma anlayışıyla hareket edilmesini, işbirliğini, ortak savaşımı, bilgi paylaşımını ve uluslararası örgütlerin girişimlerinin desteklenmesini zorunlu kıldığını belirten Sezer, "Bu, tüm ülkelerin ve toplumların ortak sorumluluğudur. Türkiye bu konuda yürütülen çalışmalara katkısını ve desteğini sürdürecektir. Dünya Sağlık Günü ve Sağlık Haftası'nda, tüm insanların sağlıklı yaşam hakkını eşit olarak kullanabilmeleri umuduyla, yurttaşlarımızı kendisinden başlayarak toplum sağlığı için çaba göstermeye çağırıyor, herkese esenlikler diliyorum" açıklamasında bulundu.

.....................


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet olarak güçlü bir altyapı oluşturarak hızlı, etkin ve kaliteli sağlık hizmetine her vatandaşın kolaylıkla ulaşabilmesini sağlamakta kararlı olduklarını vurguladı.


Başbakan Erdoğan, Dünya Sağlık Günü ve Türkiye Sağlık Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Erdoğan mesajında, tıp alanındaki ilerlemeler sayesinde her geçen gün yeni buluş ve imkanların insanlığın hizmetine sunulduğunu bildirdi.

Ancak dünya üzerinde yaşayan birçok insanın ekonomik yetersizlik, gelir dağılımındaki adaletsizlik, eğitimsizlik, savaş ve çatışmalar yüzünden bu imkanlardan yeterince yararlanamadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, sağlıklı bir hayat sürmenin her insanın doğuştan temel haklarından biri olduğuna inandıklarını kaydetti.

Bu anlayışla sağlık alanında ihtiyaç duyulan yeniden yapılanma sürecine hızla devam edildiğine dikkati çeken Erdoğan, aynı zamanda koruyucu sağlık hizmetlerini arttırmaya, bölgelerarası eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya ve sağlıklı yaşam bilincinin yaygınlaştırılmasına da büyük önem verdiklerinin altını çizdi.


Erdoğan, güçlü bir altyapı oluşturarak hızlı, etkin, kaliteli sağlık hizmetine her vatandaşın kolaylıkla ulaşabilmesini sağlamakta kararlı olduğunu belirterek, "Karşılaşılan güçlüklerin aşılması için gerekli bütün tedbirleri alıyoruz. İnsan hayatını her türlü menfaatin üzerinde tutarak bu hizmetlerin yürütülmesinde fedakarca görev yapan bütün sağlık çalışanlarımızın Dünya Sağlık Günü ve Türkiye Sağlık Haftası'nı kutluyorum" dedi.


..................

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlığın, insanın bedenen ve ruhen tam bir iyilik hali içinde bulunması olduğunu belirterek, "Günümüzün ekonomik, politik, sosyolojik ve ekolojik şartları, sağlıklı olmayı ya da sağlıklı kalmayı çok daha güçleştiriyor" dedi.


Akdağ, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü ve Türkiye Sağlık Haftası nedeniyle yayınladığı mesajda, bilimin her alanında her gün yepyeni başarıların elde edildiği, teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği, ülkeler ve insanlar arasındaki duvarları yıkıp, sınırları ortadan kaldıran küreselleşme ve iletişim olgularının herkesi ve her şeyi değiştirdiği günümüzde, bedenen ve ruhen tam bir iyililik halinin sağlanmasının her zamankinden daha da zor olduğunu vurguladı.

Akdağ, günümüzün ekonomik, politik, sosyolojik ve ekolojik şartlarının sağlıklı olmayı ya da sağlıklı kalmayı çok daha güçleştirdiğini kaydetti. Bu durumun, sağlığın korunup, geliştirilmesi yolundaki her türlü ortak çabayı ve işbirliğini de çok daha önemli ve değerli kıldığını anlatan Akdağ, mesajında şu ifadelere yer verdi:


"Bakanlığımızın, geçtiğimiz aylarda ülkemizde görülen kuş gribi vakalarında Dünya Sağlık Örgütü'yle birlikte yürüttüğü çalışmaları, bu bağlamda örnek gösterebiliriz. AIDS gibi, kuş gribi gibi küresel sağlık sorunlarının, milyonlarca insanı tehdit ettiği günümüzde, bu dev sorunlara ancak uluslararası işbirlikleriyle çözüm bulabiliriz. Dünya Sağlık Örgütü'nce Dünya Sağlık Günü'nün bu seneki temasının "Sağlık İçin Birlikte Çalışalım" olarak belirlenmesi de, bu konudaki görüşümüzü desteklemektedir. 'Birlikten kuvvet doğar' atasözünün ve inancının sahibi olan kültürün bir mensubu olarak, bu seneki temanın 'Sağlık İçin Birlikte Çalışalım' olarak belirlenmesinden özellikle memnunum. Bu tema çerçevesinde yapılacak etkinliklerin, ülkemizde ve tüm dünyada, herkes için sağlık dolu günlerin yaşanmasına katkıda bulunmasını diliyorum. İnsan sağlığı için çaba sarf eden, emek veren herkesi bu vesileyle bir kez daha kutluyor, sevgi ve saygılar sunuyorum."

İHA
cumhurbaşkanı
başbakan
ve
sağlık
bakanı'nın
dünya
sağlık
günü
mesajları
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir