Medimagazin logo

Tıbbi şirketlerden ‘kayıt dışı’ tepkisi

Türkiye’deki pazar payı 6 milyar dolar civarında olan medikal şirketler, kayıt dışılığın ortadan kaldırılmasını istiyor
Tıbbi şirketlerden ‘kayıt dışı’ tepkisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye’deki pazar payı 6 milyar dolar civarında olan medikal şirketler, kayıt dışılığın ortadan kaldırılmasını istiyor.


Sağlık sisteminde en çok tartışılan konuların başında gelen tıbbi cihazların Türkiye’de satıcılığını yapan medikal şirketler, örgütlenmeye başladı. 1980’li yıllardan sonra Türk girişimcilerin yabancıların elinde olan sektöre girmeye başlamasının ardından piyasada rekabet yoğunlaştı.

1990’lardan sonra ise medikal şirket sayısında büyük bir artış yaşandı. Ancak sektör son dönemlerde daha çok yolsuzluk ve usulsüzlük suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

Sektör temsilcileri, medikal şirketlerin yasal bir dayanağının bulunmamasını gerekçe olarak gösteriyor.

Ege Tıbbi Malzemeciler Derneği Başkanı Recai Aslan, medikal şirket sayısının 10 binin üzerinde olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nde medikal firmaların sayısı 10 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Resmi kayıt yok. Çünkü medikal firma açılışı çok basittir. Ticari koşullara uygun işlem yapan herkes medikal sektörde çalışıp firma açma hakkına sahiptir. Devlet tarafından özel şartlar istenmemektedir. Medikal sektörün kötü örneklerle gündeme geldiği doğrudur. Bu kayıtsızlığın getirdiği bir sonuçtur. Kayıt altına alınmayan her şeyden korkmak lazım. Kayıt dışı olan her şey kötü kokuları da beraberinde getirir. Kayıt altına alınan her firma yolsuzluğu önleyecektir. Kaldı ki, firmaların tek başına yolsuzluk yapma şansları yoktur” dedi.

‘YASAL DÜZENLEME YAPILMALI’
Sektör temsilcileri hükümetin bu konuda yasal düzenleme yapması gerektiğini de dile getiriyor.

Tüm Medikal Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Biçer de, “Tıbbi malzeme firması kurulurken belli kriterler olmalı. Bu kriterlere uymuyorsa o insan işte intikal etmemeli. Tıbbi malzeme ilaç kadar önemli. Sağlık zinciri var. Direkt ameliyathaneye girip birlikte doktorla çalışmak var. Bu yüzden ihtisas konusunda bilgi istiyor. Mutlaka tıbbi malzeme firmalarının kuruluş kriterleri belirlenmeli. Bunun yasal çevrede düzenlemesi gerekir” dedi.

Sektör temsilcileri tarafından kurulan dernekleri bir çatı altında toplayan Tüm Medikal Dernekler Federasyonu, yasal düzenleme konusunda sesini duyurmak için 2-4 Şubat tarihleri arasında Çeşme’de bir araya geliyor. Kongrede Türkiye’deki tıbbi malzeme satıcılığı masaya yatırılacak ve hükümetten bu sektörün kayıt altına alınması için çalışma başlatması istenecek.


NTV-MSNBC
tıbbi
şirketlerden
&#8216
kayıt
dışı&#8217
tepkisi
Yorum (7)
hbasri
şimdide başımıza imamhatipli doktor ve imamhatipli olmayan doktor ayrımı çıktı ,gerçi bundan ne çıkacağıda meçhul değil ,bu ayrımı yapanlara piyango çıkacak zaten bir çoğuna da çıkmıştır.
0
Cevapla
baran ince
bir bu eksikdisize ne kardeşim adamın hangi liseyi bitiridiğinden,siz ona insan gözü ile bakınn.yakında inançlarına görede hekimler kategorilenirse şaşırmayın.zaten bu zaman kayrılanlar arasında allaha daha yakın olanlar öndee.
0
Cevapla
S.Tarık Salt
Oğlumun seçeceği mesleği araştırırken rastladığım bu güzel yazı bana Bilim adamlarını Dünya Yuvarlaktır dediği için yakan Batı Taassubunu hatırlattı. Bir insan hayatının 3-4 yılını da hem eğitim hem de dinini öğrenmke için ayrımış ise bunu kesin bir SINIFLAMAYA SOKAN yakıcı gericilere yazıklar olsun. Hocam elinize ve kaleminize sağlık.
0
Cevapla
CEMİL C. ERTUĞ
SN YAZARDAN ESKİYİM CERRAHPAŞA 69. 10 SENEM AVRUPADA GEÇTİ. TIBBIYEDEN HERŞEY ÇIKAR, ARAS SIRA DOKTOR MİSALİ,AVRUPA-ALMANYA DA SAĞLIK VE EĞİTİM SİSTEMİN ARAŞTIRDIM ÜZÜLEREK İFADE EDEYİM , BİLGİ SAHİBİYİM.YOK BÖYLE BİR ŞEY. ÇOC UK, ÖNCE MESELE , REALSCHULE YE GİDECEK , FARK İMTİHANINA GİRİP GYMNASIUM MEZUNU OLACAK, SONRADA PUAN HESABINA GÖRE TIP,MÜH,ECZ,DİŞÇİLİK OKUYACAK.YOK ÖYLE ŞEY, BÖYLE BİR EĞİTİM YOK. ÖNCE DİN EĞİTİMİ, SONRA MESLEK EĞİTİMİ.
2
Cevapla
mak
bende imam hatipte hazırlık okudum sonra şartların namüsaitliğinden düz liseye geçtim ve şu an tıp fakültesindeyim bende kendimi imam hatipli addediyorum bu mesleği hakkıyla icra edenler imanlı kimselerdir işte imam hatip bunu veriyor insana vicdani sorumluluk yüklüyor zira vicdani hassasiyeti olmayandan birşey beklenilmez
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir