Medimagazin logo

İlaç protokolü imzalandı, TEB ve eczacı odaları farklı görüşte

Eczanelerin kamuya ilaç satışında bu yıla kadar uygulanan yüzde 3.5'lik iskonto, imzalanan yeni protokol ile ciroya bağlı olarak yüzde 4.5'e kadar yükseltildi.
İlaç protokolü imzalandı, TEB ve eczacı odaları farklı görüşte
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Eczanelerin kamuya ilaç satışında bu yıla kadar uygulanan yüzde 3.5'lik iskonto, imzalanan yeni protokol ile ciroya bağlı olarak yüzde 4.5'e kadar yükseltildi.

Hükümet ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) arasında yeni ilaç alım protokolünün geçen çarşamba günü imzalandığı öğrenildi. Yeni protokol ile birlikte eczanelerin kamuya ilaç satışında bu yıla kadar uyguladığı yüzde 3.5'lik iskonto, eczane cirolarına bağlı olarak yüzde 4.5'e kadar yükseltildi.

TEB Başkanı Mehmet Domaç'ın verdiği bilgiye göre kamuya ilaç satışında yıllık cirosu 220 bin YTL'ye kadar olan eczaneler yüzde 3, 440 bin YTL'ye kadar olanlar yüzde 3.5, 550 bin YTL'ye kadar olanlar yüzde 4 ve daha fazla ciro yapanlar ise yüzde 4.5 iskonto uygulayacak.

Domaç, "Yeni protokolle az ciro yapanlar az, çok ciro yapanlar da çok iskonto yapacak diyemeyeceğim. Çünkü arada yüzde yarım ya da 1'lik bir fark var" diye konuştu. Maliye Bakanlığı yetkilileri ise genel iskonto oranının ortalama yüzde 4'e geldiğini belirterek "Kamunun 2006'da ilaç harcamasının toplam 8 milyar YTL civarında olacağını öngörüyoruz. İndirim oranı artırılarak tasarruf miktarı 320 milyon YTL'ye çıkarıldı. 1 puanlık fazla indirim 80 milyon YTL tasarruf demektir" diye konuştular.

Ancak, TEB ile hükümet arasında imzalanan protokole 11 eczacı odası tepki gösteriyor. Eczacılar geçen hafta gazetelere verdikleri ilanlarla 2004 yılı aralık ayında ilaçta indirimleri belirleyen kamu ilaç alım protokolünün üzerinden 1 yıl geçmeden yeniden düzenlenmesini eleştirmişti. Eczacıların ilaçtaki kazancının zaten yüzde 20 olduğunu anlatan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan, yeni uygulamanın eczaneler arasında haksızlık yaratacağını belirtti.


Kaplan, "Eczacıyı mağdur edecek bir sistem uygulanacak. TEB'in hükümetle görüşmelerde bu kadar büyük haksızlığı kabul etmemesi ve masadan kalkması gerekirdi" diye konuştu.



İstanbul Odası, mahkemeye gidecek
Kaplan, ilaç firmalarıyla dağıtım tekellerinin sektörden çok büyük paylar aldığını ifade ederken "Zaten pazarın yüzde 85'i dağıtım tekelinin elinde. Onların ne kazandığı belli değil. Kesinti bu aşamada yapılması gerekirken ilaçtan en az payı alan eczacıdan iskonto talep ediliyor" dedi. Kaplan, konuya ilişkin olarak yargı yoluna gideceklerini belirterek yeni sisteme göre Türkiye genelindeki eczanelerin yüzde 70'inin yüzde 4-4.5 iskonto uygulamak zorunda kalacağını söyledi. TEB Başkanı Domaç ise bu eleştirilere karşılık bu rakamın "hayali" olduğunu söyledi ve "Bu yıl yüzde 3 iskonto uygulayacak eczanelerin oranı yüzde 28, yüzde 3.5 iskonto uygulayacakların oranı yüzde 33, yüzde 4 iskonto uygulayacakların yüzde 12 ve yüzde 4.5 iskonto kategorisine girenler de yüzde 27 oranında" şeklinde konuştu. Maliye yetkilileri ise ilaç alım protokolünün yasal olarak TEB Genel Merkezi ile imzalandığını belirttiler.


Referans Gazetesi
i̇laç
protokolü
imzalandı
teb
ve
eczacı
odaları
farklı
görüşte
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir