Medimagazin logo

15-49 yaş grubu kadınlar tetanos aşısı olacak

Sağlık Bakanlığı, yüksek riskli olarak belirlenen 18 il başta olmak üzere, 15-49 yaş grubunda yer alan doğurganlık çağındaki kadınları tetanosa karşı aşılayacak.
15-49 yaş grubu kadınlar tetanos aşısı olacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, yüksek riskli olarak belirlenen 18 il başta olmak üzere, 15-49 yaş grubunda yer alan doğurganlık çağındaki kadınları tetanosa karşı aşılayacak.


Sağlık Bakanlığı’nın “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” çerçevesinde, doğurganlık çağındaki kadınlara yönelik olarak tetanosun eliminasyonu için çalışma yürütülecek.


Bu çalışma kapsamında Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Van, Batman, Şırnak, Ardahan ve Iğdır doğurganlık çağındaki kadınlarda tetanos açısından yüksek riskli iller olarak belirlendi.

Tetanos erişkin difteri aşısı, bu illerdeki 15-49 yaş grubundaki kadınlara ev ev dolaşılarak uygulanacak.

Çalışma, diğer illerdeki yüksek riskli bölgelerde de yürütülecek.

Ulusal Aktivite Planı çerçevesinde 3 dönem halinde yapılacak aşılamanın ilk turu 24 Nisan-18 Mayıs, ikinci turu bu yılın sonbaharı, son turu da gelecek yılın ilkbaharında gerçekleştirilecek.

Eliminasyon programı, söz konusu bölgelerdeki 15-49 yaş grubundaki eksik aşılı ya da aşısız kadınların aşılanarak, ülke genelinde tetanosun hasar bırakma oranının bin canlı doğumda birin altına indirilmesini amaçlıyor.

GEZİCİ EKİPLER DE GÖREV YAPACAK
Tetanos Aşı Günleri kapsamında sabit istasyonların yanı sıra gezici ekipler de çalışma yürütecek. Bu çerçevede, bugüne kadar çeşitli nedenlerle ulaşılamayan yerleşim yerlerinden başlanarak, il, ilçe ve sağlık ocağı düzeyinde merkeze doğru çalışma yapılacak. Ev ev yapılacak aşılama sırasında ulaşılmadık hiçbir kadın kalmayacak şekilde tüm bölge taranacak.

Gebe ya da doğurganlık çağındaki bir kadınla karşılaşıldığında, bu kişinin daha önce aşılanıp aşılanmadığının bilinmemesi halinde, uygulama yapılacak. Kayıtlara göre daha önce aşılarının tamamını veya bir kısmını yaptırdığı belirlenen kadınların aşısına kaldığı yerden devam edilecek.

3. ayını dolduran her gebe belirlenen takvime göre aşılanırken, gebelik süresi bundan daha az olanlar, düzenli olarak takip edilerek aşıları 4. aydan itibaren yine aynı takvime göre sürdürülecek.

ANNE VE YENİDOĞAN TETANOSU
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl 450 bin bebek yaşamlarının ilk ayı içinde “yenidoğan tetanosu”na, 40 bin anne ise “anne tetanosu”na bağlı olarak yaşamlarını kaybediyor.

Tüm dünyada doğum sonrası ölümlerin yüzde 14’inden sorumlu olması, ancak vakaların yüzde 5’inden daha azının bildirilmesi nedeniyle bu tetanos türleri “sessiz katil” olarak biliniyor.

Türkiye’de 2002-2004 yılları arasında 82, 2005 yılında ise 32 yenidoğan tetanosu bildirildi. Bu vakalardan 11’i Şanlıurfa, 8’i Diyarbakır, 3’ü Adana, geri kalanı da 10 ilde görüldü.


NTV
15-49
yaş
grubu
kadınlar
tetanos
aşısı
olacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir