Medimagazin logo

Kuş gribinde yeni umut

Amerika’da bulanan Scripps Araştırma Enstitüsü, kuş gribinin insandan insana bulaşma yetisini ne kadar kazandığını daha erken tespit edebilecek bir yöntem geliştirdi
Kuş gribinde yeni umut
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Amerika’da bulanan Scripps Araştırma Enstitüsü, kuş gribinin insandan insana bulaşma yetisini ne kadar kazandığını daha erken tespit edebilecek bir yöntem geliştirdi.


National Geographic dergisinde yayınlanan bir makalede, söz konusu yeni yöntemin "Glikan dizilişi" adı verilen bir metod olduğu belirtildi. Kuş ve insan griplerinin kendilerini değişik şeker yapılarına eklediklerinin altını çizen bilim adamları, şeker dizilişlerini takip ederek virüsün ne kadar genetik değişime uğradığını ve insanlara daha kolay bulaşabilmek için ne kadar ilerleme kaydettiğini belirleyebileceklerini ifade etti.

1918’de görülen ölümcül "İspanyol gribi" ve diğer büyük benzer salgınları inceleyen bilim adamları, belirli amino asitlerde meydana gelebilecek mutasyonların kuş gribi virüsüne insanlara bulaşma konusunda "dramatik bir yetenek kazandırabileceğini" belirtti.

"2 MUTASYON YETERLİ"

Scripps Araştırma Enstitüsü’nden Ian Wilson, iki mutasyonun, kuş gribine insana bulaşma yeteneği kazandırabileceğini söyledi.

Bu yeni metodun önemine değinen bilimadamı James Paulson, "Daha önce virüs genlerindeki mutasyonlar bu kadar hızlı tespit edilemiyordu" dedi.

"TÜRKİYE’DE VİRÜS DEĞİŞTİ" DEDİ

Öte yandan son günlerde yabancı basında çıkan "Türkiye’de kuş gribi mutasyona uğradı" iddialarına National Geographic dergisi de katıldı. Türkiye’de görülen kuş gribi virüsü proteinlerinde genetik bir değişim olduğunu savunan dergi, yine de değişimin o kadar korkulacak bir boyutta olmadığını belirtti.


Hürriyet
kuş
gribinde
yeni
umut
Yorum (1)
Dr. BA
Keşke bütün meslektaşlarımız, san'atın herhangi bir alanı ile mesgul olsalar da, bizlere yapılan kıskançlık, ihanet, kin ve nefret dolu bu insafsız ve amansız zulmün acısını hafifletmek için bir sığınak bulabilselerdi.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir