Medimagazin logo

Tek doz aşı mağdurları ilgisizlikten şikâyetçi

Kızamık virüsünün beyne yerleşmesiyle oluşan SSPE hastalığı, Türkiye'de son yıllarda artış göstermeye başladı
Tek doz aşı mağdurları ilgisizlikten şikâyetçi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Kızamık virüsünün beyne yerleşmesiyle oluşan SSPE hastalığı, Türkiye'de son yıllarda artış göstermeye başladı.

Hastalığın 1987-1998 arasında uygulanan tek doz kızamık aşısı sisteminden kaynaklandığı sanılırken, Türkiye'de kaç kişinin bu hastalığa yakalandığı net olarak bilinmiyor. Çocukları hastalığa yakalanan aileler, Sağlık Bakanlığı'nın kendilerine yeterince sahip çıkmamasından yakınıyor. Bunun üzerine İstanbul'da ‘Ölümcül SSPE Hastalığı Dayanışma Derneği'ni kuran aileler, Diyarbakır, Şanlıurfa ve çevre illerde düzenledikleri toplantılarla sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyor. Dernek üyesi Erdal Çalışır, Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'de SSPE hastalığına yakalananların sayısını 25 olarak açıkladığını, ancak sadece Diyarbakır'da 158 hastanın tespit edildiğini öne sürüyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu hastaların ilaç masraflarını karşılaması gerektiğini belirten Çalışır, bakanlığın Güneydoğu'daki hastaları yok saydığını ileri sürüyor. Çalışır, "Hastalığın oluşmasının temel nedeni, Sağlık Bakanlığı kararıyla kızamık aşısının iki dozdan tek doza indirilmesidir. Devlet bu hastalığa yakalananlara ilgisiz kalıyor. Hiç olmazsa ilaç masraflarımız karşılansın. Bakanlığın artık bu hastalığa yakalananları görmesi gerekiyor."


Zaman
tek
doz
aşı
mağdurları
ilgisizlikten
şikâyetçi
Yorum (7)
polimorfizm
Her cümlenize katılıyorum hocam. Meslektaşlarımız arasında bile CA19-9, CEA gibi tetkiklrin kanser tarama markeri gibi kullanılması en yaygın yanlış kullanımlardan biri olmuş malesef.
0
Cevapla
V.Ertuğrul
Sayın Hocam, 35 yıllık bir doktorum. Makalenizi sağlık sektörüne uygulanan şiddetle çok ilişkili görüyorum.Günde 100-120 hasta muayene ediyorum.Hasta yakınlarıyla birlikte karşılaştığım insan sayısı ortalama 200 civarındadır.Bu şartlar altında çalışan Doktor arkadaşlarım tecrübelerini olumlu şekilde kullanmasalar şiddetin çok daha büyük boyutlarda olacağından emin olunuz.Sağlıkta dönüşüm projesisnin ilk yıllarında gereksiz ilaç yazmadığım tetkik istemediğim için çok tehdit aldım hakarete maruz kaldım.Kısacası iş hiç de uzaktan göründüğü gibi değil.Saygılarımla.
0
Cevapla
Atanur Yıldız
Sn. Hocam, tetkik isteyen hastalar ve sağlık bakanlığı için türlü çeşit hakaret içeren bu yazınızdan dolayı sizi kutluyorum! "konjenital tabip alerjisi olan aşağılık kopleksli hasta ruhlar..." tanımlamanızla tıp tarihine geçtiniz... hocam ağzınızdan bal akıyor, bal...!!!
0
Cevapla
RKTR
En önemli sebep elbette şikayet ve dava edilme korkusu ..
0
Cevapla
dr
hocam ellerinize sağlık. bahsettiğiniz konudan en fazla payını alan branşlardan biri de radyoloji. yaptığımız ultrasonların ve değerlendirdiğimiz bt-mr ların %90 ının normal olması da bunun bir göstergesi. idarecilerin daha çok kar daha çok kazanç amacıyla klinisyen meslektaşlarımızı buna zorlamaları, klinisyenlerin ise hastaların ısrarı ve tehditleri ile bir nevi bahsettiğiniz şekilde refleks olarak tetkike yönlenmeleri sonucu inanılmaz derecede artan gereksiz tetkik yükü ile karşı karşıyayız. Sürümden kazanmak mantığıyla çekilen BT ve MR' ların nasıl çekildiğinin, kalitesinin, hastaya gerçekten fayda mı zarar mı getirdiğinin ise hiç kimse farkında değil. sonumuz hayrolsun demekten başka bir şey kalmadı..saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir