Medimagazin logo

‘Hekim sayısı bakımından Avrupa’da son sıradayız’

Türkiye’de 90 bine yakın hekim bulunuyor. 70 milyonluk ülkede 800 kişiye bir doktor düşüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye, Avrupa ve Asya’daki 52 ülke arasında hekim sayısı bakımından son sırada yer alıyor
‘Hekim sayısı bakımından Avrupa’da son sıradayız’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye’de 90 bine yakın hekim bulunuyor. 70 milyonluk ülkede 800 kişiye bir doktor düşüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye, Avrupa ve Asya’daki 52 ülke arasında hekim sayısı bakımından son sırada yer alıyor. Süratle yeni tıp fakülteleri açılmazsa gelecekte hekim sıkıntısının daha da artacağını düşünen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Öğrenciliğimden itibaren bana hep hekim sayısının fazla olduğu söylendi. Ama işin böyle olmadığını gördüm.” diyor.

Artık en küçük ilçelere bile devasa hastane binaları yapılıyor. Sağlık kuruluşlarının kapasiteleri artırılırken, her hastaneye milyonlarca dolarlık tıbbî cihaz ve ekipman alınıyor. Maddi ve fiziksel anlamda yapılan tüm yatırımlara rağmen hastanelerdeki kuyruklar, kalabalıklar bir türlü önlenemiyor. Zaman Gazetesi’nin sorularını cevaplandıran Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a göre sıkıntının asıl kaynağı ülkede yeterli sayıda hekim bulunmaması. Dünyayla karşılaştırdığımızda ortaya çıkan tablo Bakan Akdağ’ın tespitini doğruluyor. 70 milyon nüfuslu ülkede 90 bine yakın hekim bulunurken, 800 kişiye bir doktor düşüyor. Bu rakam Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde daha da artıyor. Kars, Tunceli, Hakkari, Ardahan gibi illerde 5-6 bin kişiye bir hekim hizmet veriyor. Türkiye, nüfusa düşen hekim sayısı bakımından Avrupa ve yakın Asya bölgesindeki 52 ülke arasında son sırada.

Bakan Akdağ’a göre hastanelerdeki yoğunluğu ortadan kaldırmanın tek yolu hekim sayısını artırmaktan geçiyor. Türk Tabipleri Birliği ve üniversite yöneticileri ise yıllardan beri aksini savunuyor. Hekim sayısının fazla olduğunu ve mezunların işsiz kaldığını ileri süren akademisyenler, yeni tıp fakültelerinin açılması nedeniyle de eğitim kalitesinin düştüğünü iddia ediyor. Sağlık Bakanı Akdağ, bu konuda meslek örgütlerini ‘dogmatik’ düşünmekle suçluyor.

‘Bana hep hekim sayımızın çok olduğu söylendi ama’

Ülkedeki hekim ihtiyacının yıllardan beri tersinden ifade edildiğini dile getiren Akdağ, “Öğrenciliğimde her Tıp Bayramı’nda bana bunu anlattılar. Asistanlığımda ve üniversitede de aynı şeyler tekrarlandı. Ama durumun böyle olmadığını gördüm.” diye konuşuyor. Türkiye’de hekime başvurma oranının gittikçe yükseldiğini hatırlatan Akdağ, bu yıl devlet hastanelerine 300 milyonun üzerinde başvuru beklediklerini kaydediyor. Recep Akdağ, kamuya ait hastanelerin birleştirilmesi, SSK’lılara serbest eczanelerden yararlanma hakkı getirilmesi ve yeşil kartlılara sağlanan imkanlarla sağlık hizmetine ulaşımın kolaylaştırıldığını anlatarak, “Bu etkenlerle gelecekte hekime başvuru oranı daha da artacak. Dolayısıyla şu anda bile yetersiz olan sayı, ileride iyice yetersiz hale gelecek.” ifadelerini kullanıyor.

Recep Akdağ, hastanelerde bir hekimin günde 50-60 hastaya bakmak zorunda kaldığını dile getirerek, “Bunun ideal olanı 20’dir. Meslek örgütleri Türkiye’de hekim sayısının artmasına karşı çıkarken, bir taraftan da hekimlerin iş yükünün fazla olduğundan yakınıyor. Hekim sayısını artırmadan iş yükünü nasıl azaltacağız?” açıklamasında bulunuyor.

Akdağ’a göre hekim sayısının artırılması şart; ama eğitim kalitesi de düşürülmemeli. Üniversitelerin yılda 4 bin 500 doktor mezun ettiği bilgisini veren Sağlık Bakanı, “Vefat eden ve emekli olanları çıktığımızda yılda 2-3 binlik bir artış sağlayabiliyoruz. Bu, çok yetersiz. Hem tıp fakültesi sayısının hem de hekim sayısının artırılması gerekiyor.” diyor. Yeni mezun olan hekimlerin işsiz kaldığına ilişkin tepkilere de değinen Akdağ, “Nerede işsiz hekim varsa bana gelsin. Ama Ağrı’da, Hakkari’de, Van’da, Erzurum’da, Çankırı’da çalışmam, sadece İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Aydın gibi yerlerde çalışırım diyenler çıkabilir. İşte böyle düşünenler işsiz kalıyor.” eleştirisinde bulunuyor.

Zaman
&#8216
hekim
sayısı
bakımından
avrupa&#8217
da
son
sıradayız&#8217
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir