Medimagazin logo

DNA profesörü Watson'un çalışmaları Türkiye'de

İnsanın kalıtımsal özelliklerini taşıyan ve kısaca DNA olarak adlandırılan molekülün yapısını keşfiyle Nobel Tıp Ödülünü alan James Watson'un çalışmaları, kitapları ve kendi el yazısıyla notlarının da yer aldığı sergi, Bilkent Üniversitesi'nde açıldı
DNA profesörü Watson'un çalışmaları Türkiye'de
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İnsanın kalıtımsal özelliklerini taşıyan ve kısaca DNA olarak adlandırılan molekülün yapısını keşfiyle Nobel Tıp Ödülünü alan James Watson'un çalışmaları, kitapları ve kendi el yazısıyla notlarının da yer aldığı sergi, Bilkent Üniversitesi'nde açıldı.

DNA'nın keşfinin 50. yıldönümü nedeniyle Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi'nde açılan sergide, Watson, sadece bilim adamı değil, aynı zamanda insan ve yazar kimliğiyle de yansıtılıyor.


Watson'un kitapları, fotoğrafları, kendi el yazısıyla tuttuğu notları, günlüğü ve tezlerinin de bulunduğu sergide, ünlü bilim adamının çalışmaları anlatılıyor.
6 bölümden oluşan serginin ilk bölümünde, Watson'un 1953'te Francis Crick ile beraber, DNA'nın ikili sarmal yapısını açıkladığı ''Nature'' makalesi çerçevesinde fotoğraf ve yazılar sergileniyor.


Serginin ikinci bölümünde, Nobel sahibi bilim adamının geliştirdiği ''Ders kitaplarıyla öğretme'' metodu hakkındaki açıklayıcı bilgilere yer veriliyor. Bu metodun, ''kenarları boş bırakılan, çok sayıda resmin bulunduğu, okuyucuyu korkutmak yerine kucaklayan kitaplarla uygulandığı'' belirtiliyor.

Üçüncü bölümde Watson'ın yazarlığı vurgulanırken, dördüncü bölümde ''bilim politikası'', beşinci bölümde etik ve ahlak kurallarıyla ilgili görüşleri, son bölümde ise bilim adamının kişisel deneyimlerini otobiyografi tarzında kaleme aldığı ve bir kitapta topladığı yaşam dersleri ile ilgili belgeler yer alıyor.


Daha önce New York, Chicago, Zürih ve Berlin'de açılan sergide, o bölgenin el sanatlarından örneklerin de yer almasına önem veren yetkililerin, bu uygulamayı Türkiye'de devam ettirdikleri bildirildi. Bu çerçevede, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik'in, DNA moleküllerinden esinlenerek yarattığı Türk el sanatlarından örnekler de sergide yer alıyor.

Mynet
dna
profesörü
watson'un
çalışmaları
türkiye'de
Yorum (1)
Muammer canik
Hocam elinize sağlık. Türkiyede o kadar çok kamu oyunda 'hülle profesör' varki, sanıyorum türkiyede ki kadar kolay profesör olunan ülke yoktur. Tıp mühendisliği den profesör olan üroloj'lar, beyin cerrahlar, çocuk gelişimi den profesör olan genel cerrahlar, kardiyoloji ar Hocam liste çok uzun. Sağlık Bakanlığı E. A. H içi. 1998 de yapılan üç'lü. Sınavda bir çok prof kazanamadı.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir