Medimagazin logo

Tehlikeli ecz@ne

Yeşil reçete ile satılan, doktor kontrolü ile sınırlı sayıda verilen uyarıcı ve sakinleştiriciler internette peynir ekmek gibi satılıyor.
Tehlikeli ecz@ne
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yeşil reçete ile satılan, doktor kontrolü ile sınırlı sayıda verilen uyarıcı ve sakinleştiriciler internette peynir ekmek gibi satılıyor.

Uzmanların sanal eczane terörü uyarısına dikkat... Yeşil reçeteyle satılan ilaçlar internetten kolayca sipariş ediliyor. İlaçlar dünyanın dört bir yanından birkaç haftada evinize hediye paketi ambalajında ulaşıyor.

ÇOĞU KULLANIM TARİHİ GEÇMİŞ BOZUK İLAÇ
350 bin sanal eczaneden en çok cinsel gücü artıran ilaçlar talep ediliyor. Onları sakinleştirici ve uyarıcılar takip ediyor. İlaçların çoğunun kullanım tarihi geçmiş olması tehlikenin bir diğer boyutunu gösteriyor.

AİLELER DİKKAT! GENÇLER İLAÇLARI ALKOLLE ALIYOR
Sanal eczanelerin müşterilerinin genelde gençler olduğuna dikkat çeken Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden Kemal Sayar aileleri uyarıyor: Bu ilaçları alkolle alarak sağlıklarını bozuyorlar. Bağımlı sayısında patlama olabilir.



Sanal âlemde tehlikeli reçete

Doktor kontrolünde alınması gereken, çoğunun kullanım süresi dolmuş ilaçlar, sayısı 350 bini bulan internet sitelerinden sipariş edilebiliyor.

Türkiye'de yeşil reçete kapsamında bulunan ve ancak doktor kontrolünde verilen ilaçlar, internetten kolaylıkla sipariş edilebiliyor. Bağımlılık yapan ve bilinçsizce kullanıldığında ölümcül olabilen bu ilaçlar internet ortamında her türlü denetimden uzak satılıyor. Türkiye'de kanunlara göre ilaçlar yalnızca eczanelerden alınabiliyor. Yurtdışından ilaç getirtmekse çok ciddi gümrük prosedürüne tabi. Dolayısıyla ne yurtdışında ne yurtiçinden 'online' ilaç sipariş etmek yasalara göre mümkün değil. İnternet üzerinde her türlü ilaç siparişinin verilebileceği ve kargo yoluyla ilacın kapınıza teslim edildiği pek çok site bulunuyor. Yurtdışından sipariş edilen ve gerek satışı gerekse kullanımı doktor kontrolünde gerçekleştirilen pek çok ilaç kısa sürede sahibine ulaşıyor.

CİNSEL İLAÇLAR İLK SIRADA
İnternette en çok satanlar listesinde cinsel sağlık için kullanılan ilaçlar başı çekiyor. İkinci sırada ise sakinleştirici ilaçlar bulunuyor. Yapılan araştırmalar internette 350 bin sitede sahte ya da şaibeli ilaç satışı yapıldığını ortaya koyuyor. Satılan ilaçların yarıya yakınını sahte veya kullanım tarihi geçmiş ilaçlar oluşturuyor. Sadece Amerika'da internet üzerinden yılda satılan ilaç tutarı 800 milyon doları buluyor. İnternet yoluyla satılan kaçak ilaçlarla ilgili olarak Emniyet Müdürlüğü ve gümrük müdürlükleri ile ortaklaşa çalışma yürüttüklerini anlatan Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Müdürlüğü, "Siparişler büyük ebatlarda verildiği zaman kontrol ederek gümrüklerde yakalayabiliyoruz. Ancak küçük siparişler konusunda henüz yeterli güvenlik önlemi alamadık. Kolaylıkla gözden kaçabiliyor" açıklamasını yaptı.

DENETİMLER SIKILAŞACAK
Sağlık açısından büyük riskler taşıyan bu ilaçlara el koyarak incelemeye aldıklarını açıklayan İlaç Eczacılık Müdürlüğü, "İlaçların çoğu sağlığa zararlı, kullanım tarihleri geçmiş ya da içerikleri bozuk. Bu ilaçlar konusunda önce insanların bilinçli olması gerekli. Kendi sağlıkları açısından bunları kullanmasınlar" uyarısında bulunuyor. Gümrük müdürlüklerinin birkaç ay içinde kolilerin denetimini sağlamak amacıyla yeni bir düzenlemeye gideceğini anlatan yetkililer şunları söyledi: Yeni uygulama ile tam röntgenlerin çekilmesi mümkün olacak. Böylece ilaç denetimleri çok daha sıkılaştırılacak. Küçük siparişlere de izinsiz olduğu taktirde el konabilecek."
SABAH / ESRA TÜZÜN-HABER MERKEZİ
tehlikeli
ecz@ne
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir