Medimagazin logo

SSK’da kuyruklar biterken ilaç masrafları 2 kat arttı

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) reçete başına düşen ilaç harcaması geçen yıla göre yüzde 55'lik artışla 42 YTL'ye çıktı
SSK’da kuyruklar biterken ilaç masrafları 2 kat arttı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) reçete başına düşen ilaç harcaması geçen yıla göre yüzde 55'lik artışla 42 YTL'ye çıktı.

Serbest eczanelerle anlaşmanın yapıldığı şubat ayından eylül ayı sonuna kadar kuruma 63 milyon 729 bin reçete geldi. Bu reçetelerin parasal değeri 2 milyar 706 milyon YTL. Yıl sonunda toplam ilaç harcamalarının 4 milyar YTL'yi aşması bekleniyor. Daha önce ilacını kendisi alan SSK'nın ilaç harcamaları geçen yıl 2 milyar 422 milyon YTL'ydi.

SSK'ya ait tüm sağlık tesisleri Şubat 2005'te Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Bununla beraber SSK üyelerine ilacını serbest eczanelerden alma imkanı tanındı. Böylece hastanelerdeki ilaç kuyrukları ortadan kaldırıldı. SSK'lılar ilacını Türkiye genelindeki anlaşmalı 19 bini aşkın eczaneden alabiliyor. Vatandaşı kuyruklardan kurtaran uygulamanın SSK'ya maliyeti ise yüksek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan verilerine göre, eylül ayı sonuna kadar toplam 63 milyon 729 bin SSK'lı, eczanelerden 240 milyon kutu ilaç aldı. Bunun maliyeti ise 2 milyar 706 milyon YTL. Bir reçetenin ortalama tutarı da 42 YTL'yi buldu. 2004 yılındaki reçete maliyeti 27 YTL civarındaydı. Bu yılın kalan üç aylık dönemi ve eczanelerin 45 günlük bekleme süresi de dahil edildiğinde yıl sonu itibarıyla reçete bedelinin 4 milyar YTL'yi aşacağı tahmin ediliyor. SSK, geçen yıl ilaca 2 katrilyon 422 milyon lira (2 milyar 422 milyon YTL) harcamıştı.

İlaç harcamalarındaki artışın birinci nedeni ilaç alımlarında uygulanan sistem. Kurum daha önce ihtiyaç duyduğu ilacı üretici firmalardan yüksek iskontoyla toptan alıyordu. Ağrı kesici ve antibiyotik gibi çok tüketilen bazı ilaçları da kendi fabrikasında üretiyordu. SSK, böylece ilaç giderlerinde yüzde 50'ye varan oranda tasarruf sağlıyordu. Eczanelerle yapılan anlaşmada ise üreticiler ve eczaneler, ilacı devlete yüzde 7,5 ile yüzde 14,5 oranında iskontoyla veriyor. İkinci sebep ise SSK'lıların hem sağlık hizmetine hem de ilaca daha rahat ulaşabilmesi. SSK’lılar artık istediği devlet hastanesinden yararlanabiliyor. Anlaşmalı özel hastanelere de gidebiliyor. Bu sayede SSK'lıların doktora gitme sıklığı artış gösterdi. Ayrıca daha önce birçok kişi, hastanede eczane kuyruğu beklememek için reçetesini parayla dışarıda yaptırıyordu. Serbest eczane anlaşmasıyla birlikte tüm SSK'lılar ilacını kurum kanalıyla alıyor. Bu arada 2005 yılında SSK'nın tahlil, tetkik ve tedavi gibi ilaç dışı sağlık harcamalarında da büyük artış oldu. Geçen yıl sağlık giderleri için 6 milyar 405 milyon YTL harcayan kurumun masrafı, bu yılın ilk sekiz ayında 8 milyar 621 milyon YTL'ye çıktı. Yıl sonu itibarıyla toplam sağlık harcamalarının önceki yılın iki katına ulaşması bekleniyor.


Zaman
ssk&#8217
da
kuyruklar
biterken
ilaç
masrafları
2
kat
arttı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir